DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı

Kronik İnflamasyon ile başlayıp Kronik dejeneratif hastalıklara neden olan faktörlerin başında Kan şekeri ve İnsülin hormonu bulunmaktadır. Bu yazımızda kan şekeri ve İnsülin hormonunun yükselip, vücuda nasıl deforme ettiğini anlatmaya çalışacağız. Kronik İnflamasyon nedir? Kronik dejeneratif hastalıklar nelerdir? Trigliserit nedir? Otoimmün hastalıklar nelerdir? Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı nedir? Kanserli hücreler nasıl büyür?  sorularının cevabını bilimsel kaynaklarla vermeye çalışacağız.


Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı

Sağlıksız ve yetersiz beslenme, alışkanlık halinde devam ettiğinde vücuda alınan gıdalar toksik etki yaparak hücrelerin yapılarına zarar verir. Bu süreç yavaş yavaş devam eder. Bu sürece Kronik inflamasyon denmektedir. Hücreler genede savaşmaya devam etse de, giderek kaybetmeye başlar ve sonunda Kronik dejeneratif hastalıklar baş gösterir.

Obezite, Yüksek tansiyon, Kalp Krizi, Felç, Şeker Hastalığı, Kronik Tiroidit meşhur bilinen adıyla Haşimato, Kanserler, Depresyon, Bunama ve Alzheimer, Unutkanlık, kronik Artrit ve Artrozlar, Kas ve eklem ağrıları, Polikistik Over, Fibrokistik meme ve Fibromiyalji gibi hastalıklara kronik dejeneratif hastalıklar denir. Bu hastalıkların ortak kökünde Kronik İnflamasyon vardır.

Kronik inflamasyon düzeltilmeden kronik dejeneratif hastalıklardan kurtulmak mümkün değil.

Peki Kronik inflamasyonu tetikleyen nedir?

Sağlıksız yaşam, yetersiz ve dengesiz beslenme, yanlış beslenme diyetleri, hazır gıda ve katkı maddelerin tüketimi, sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi daha bir çok etken Kronik inflamasyonu tetikler. Kronik kelimesi tekrarlayan anlamında kullanılmaktadır. Yani sağlıksız bir yaşam süresi içinde yaşanan bu hücre intiharlarını yada yok olmalarını kan şekeri ve insülin hormonu gibi 2 faktörün yüksek oranlarda olması devamlılığı sağlamaktadır.

Mesela bunlardan biri şekerdir. Harvard Üniversitesi Biyoloji Profesörü Levvis C. Cantley, 2011 yılında ünlü Science dergisine verdiği röportajda şöyle söylemiştir; “Şeker beni çok korkuyor, özellikle kullandığımız beyaz şeker ve mısır şurubundan elde edilen şeker, insülin direncini başlatarak kanseri tetiklemekte ve başlamış olan kanserleri büyütmekte başrol oynarlar!”

Kanda uzun süre yüksek seyreden insülin hormonu, beslenmeye bağlı olan tüm kronik hastalıkları ve kronik inflamasyonu tetiklemektedir.

O zaman yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilimsel olarak insana nasıl zarar verdiğine bir bakalım. Fakat öncesinde kan şekeri ve insülin hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz yazımıza başlamadan önce aşağıdaki linklerden bilgi almanızı tavsiye ederiz.

İlgili Link 1: Kan Şekeri Nedir? Kan Şekeri Neden Düşer?

İlgili Link 2: Diyabet nasıl anlaşılır? Tip 1 ve Tip 2 diyabet nedir? Tedavisi

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı | Kronik inflamasyon sürecinde sağlam hücreler yavaş yavaş yok olur

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı | Kronik inflamasyon sürecinde sağlam hücreler yavaş yavaş yok olur


1. Bağışıklık sistemini çökertiyor

Bağışıklık Sistemi vücudumuzun alarm sistemi ve izinsiz yapılan girişleri kontrol ederek, iç güvenliği sağlayan bir kontrol ve savunma mekanizmasıdır.

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin ikili olarak yüksek olursa, bağışıklık sistemi zayıflar ve işe yarayamaz. Bağışıklık sistemini zayıflattığı uzun zamandan beri bilinmektedir. [Kaynak 1 ve 2]

Bağışıklık sistemi hakkında yazdığımız geniş yazı için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

İlgili Link 3:Bağışıklık sistemi kanseri nasıl engelliyor? Her gün kanser mi oluyoruz?


2. Meme kanserine neden olabiliyor

Otoimmünite yada Özbağışıklık yada kendine bağışıklık; bağışıklık sisteminin aşırı duyarlı hale gelmesi ile verdiği tepkilere ortak verilen adlardır. Özbağışıklıkta vücut kendi hücreleri ile savaşır. Canlının kendi vücudunda bulunan öz dokuları sanki bir toksik yada virüs gibi algılayıp ona “yabancıymış gibi” davranır, savaş hazırlığına başlar ve bunlara karşı antikor üretmeye başlar. Yani bağışıklık sistemi hücreleri kendi kendine saldırır. Bu süreçte oluşan hastalıklara Otoimmün hastalıklar denmektedir.

Otoimmün hastalıklar sayıca fazla olmamakla birlikte bir çoğunun sebebi idiopatiktir, yani sebepleri tam olarak ortaya koyulamamıştır. Ancak otoimmün hastalıkların tedaviler biraz masraflı olup, ortak olarak kullanılan ilaçlarda kortikosteroidler olarak bilinmektedir.

Yaygın bilinen bazı otoimmün hastalıklar şunlardır;

  • Sistemik lupus eritematozus (SLE)
  • Sarkoidoz
  • Alopesi areata
  • İdiopatik pulmoner fibrozis
  • Behçet hastalığı
  • Köpeklerin eozinofilik myositis’i (Myositis eosinophilica)
  • Hipogamaglobulinemi
  • Meniere sendromu
  • Juvenil romatoid artritis
  • Kawasaki hastalığı
  • Wilson sendromu
  • Multipl skleroz (MS)
  • Ankilozan spondilit
  • Crohn hastalığı
  • Sedef (psoriasis) hastalığı
  • Romatoid artrit
  • Hashimoto tiroidi
  • Meme Kanseri

Eğer otoimmün hastalıklar ile ilgili daha geniş bilgi arıyorsanız aşağıdaki link işinize yarayacaktır.

İlgili Link 4: Otoimmün Hastalıklar nedir? Nasıl oluşur? Doğal tedavisi var mı?

Otoimmün bir hastalık olan meme kanserinin önemli nedenlerinden birinin insülin hormonunun yüksekliği olduğu bildirilmiştir. Yani İnsülin direnci ve Tip-2 diyabet, meme kanserinin önemli nedenlerinden biridir. Vücuda depolanan trigliseridlerin östrojen hormonu salgıladıkları gözlemlenmiştir. Aşırı ve sürekli östrojen hormonu salgılanmasının da meme kanserlerinin önemli nedenlerinden biri olduğu senelerden beri bilinmektedir.

İnsülin hormonu, özellikle başta meme kanseri olmak üzere diğer birçok kanser için de gerçekten oldukça ciddiye alınacak risk faktörüdür. İnsülin ile Kanser faktörü pek akla gelmeyen ama son derece önemli, tehlikeli ve şaşırtıcı bir ilişki olarak kabul edilmektedir. Kanser-İnsülin-İnsüline benzer büyüme hormonu IGF I (INSULIN LIKE GROWTGH FACTOR I) arasında bulunan ilişki senelerden beri araştırılmaktadır.Özellikle son yıllarda birçok bilimsel çalışma ile açıklanmış ve kanıtlanmıştır. Bu bilimsel çalışmalar kaynaklar kısmındadır.[3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11]

Master hormon insülinin kanda yüksek olması, kronik inflamasyonu başlatması ile birlikte diğer birçok hormonu da olumsuz etkilediği için, önemli birçok sağlık sorununu başlatmaktadır. İnsülin salgılanmaya devam ettiği sürece, insüline benzer büyüme hormonu IGF I (INSULIN LIKE GROWTGH FACTOR I) artmaya başlayacaktır. İnsülin, anabolizan bir hormondur, yani hücre yapımını artırır, hızlandırır, hücrelerin çoğalmasına neden olur. 1975 yılında Tıp dalında Nobel ödülü almış olan önemli bilim adamı Howard Temin, laboratuvarmda yaptığı deneylerle, insülin hormonu olmadığı takdirde kanser hücrelerinin çoğalamadığını ispatlamıştır.[12, 13]


3. Hücrelerin hızla büyümesini tetikliyor

Hiperplazi ya da hipergenez bir doku ya da organın büyüklüğünün hücrelerinin sayısındaki artış nedeniyle çoğalmasıdır. Genellikle hiperplazi ile hipertrofi karıştırılmaktadır. Hipertrofi hücrelerinin büyüklüğündeki artıştan dolayı doku büyümesi iken hiperplazi ise hücre sayısındaki artıştan kaynaklı doku büyümesidir. Yani kanserli dokunun büyümesi hiperplaziyken, kas dokularındaki büyüme hipertrofiye  buna verilecek en güzel örnektir diyebiliriz.

Hiperplazi, hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalma işleminin ilk adımıdır diyebiliriz.

IGF I (INSULIN LIKE GROWTGH FACTOR I) hormonu da hücre yapımını artıran tehlikeli, hiperplazi dediğimiz, hücrelerin aşırı hızlı büyümesini kamçılayan ve tetikleyen tehlikeli bir hormondur.

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı | Hiperplazi sürecinde hücrelerin çoğalması

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı | Hiperplazi sürecinde hücrelerin çoğalması


4. Vücutta trigliserid yağlarını artırıyor

Trigliserit (triasilgliserol veya triasilgliserit olarak da bilinir) gliserol (gliserin) ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir. Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir.

Trigliseritler enerji kaynağı olarak, karbohidratlar ve proteinlere göre neredeyse 2 kat daha fazla enerji verirler. Bağışıklık sisteminin beyni olan bağırsakların ilki olan ince bağırsakta bulunan trigliseritler, lipaz enzimleri ve safranın etkisiyle gliserol ve yağ asitlerine ayrıştırılır. Buradan kana karışırlar. Kan içinde, gliserit ve yağ asitlerinin bir araya gelmesiyle trigliseritler yeni baştan meydana getirilerek, lipoproteinlere katılırlar.

Trigliserit moleküllerinin parçası olarak hayatına devam eden Lipoproteinler, aslında en iyi yaptığı iş, yağ hücreleriyle diğer hücreler arasında sipariş edilen yağ asitlerini taşımaktır.. Vücuttaki çoğu hücre ihtiyacına göre, yağ asitlerini ya salgılar yada içinde depo eder. Yağ hücreleri ayrıca trigliseritleri tekrar ayrıştırararak, depolama kabiliyetine sahiptir. Vücut, enerji için yağ asitlerine ihtiyaç duyduğunda, glukagon hormonunu salgılar. Bunu fark eden lipaz enzimi trigliseritleri yağ asitlerine parçalar ve enerji açığa çıkar.

Beyin, yağ asitlerini enerji kaynağı olarak tüketmez. Bu nedenden, beyinde trigliseritler parçalara ayrıştırıldığında meydana gelen gliserol, glikojene çevrilerek kullanır. Eğer beyne enerji gerekiyor da elinde glikojen kalmadıysa, direktif vererek, diğer yağ hücrelerinden destek alır.

İnsülin hormonu, hücre yapımını artıran, kamçılayan Anabolizan bir hormondur. Büyütürken iyi yada kötü diye bir ayrımı yoktur. Vücuttaki kas kütlesi de büyür, yağ kütlesi de. Yağ kütlesinin artması için ana bileşeni olan Trigliserit seviyesi de artar. Fazlası depo edilerek, organlarda yağlı büyüme başlar. İşte obezite böyle başlıyor.Bütün organlarımızın yağlanması, sonuç olarak kilo almamız “Master hormon insülin”sayesindedir. Yukarıda da belirttiğim üzere, gerek obezite, gerek şeker hastalığı ve insülin direnci hastalıkları, kanserler için ciddi risk faktörüdür.

Okumadan geçme: Evde doğal enerji içeceği nasıl yapılır? Kolay ve hızlı 20 enerji içeceği tarifi

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı | İnsülin hormonu her gün artmaya kronik olarak devam ederse, vücut yağlanmaya başlar ve büyür

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı | İnsülin hormonu her gün artmaya kronik olarak devam ederse, vücut yağlanmaya başlar ve büyür


5. Vücutta kistlerin oluşup büyümesine neden oluyor

Tıp dilinde Kist, vücudun herhangi bir yerinde çıkabilen içi su dolu, bazılarında irin yada kan olabilen keseciklere verilen addır. Kistlerin dış görünümü sert olmasının nedeni dıştan kabuk bağlayabilir. Genellikle bir bağ ile iç organlara bağlanan kistlerin bir zararı olmayabilirken diğer taraftan da kanserleşmesi mümkün olduğundan ihmal edilememesi gerekir. Özellikle yumurtalıklardaki kistler, senede bir kontrol edilip, ihmal edilmemelidir. Memelerde mamografi ve ultrason muayeneleri itina ile yapılmalıdır.

Kanda yüksek dozda seyreden, insülin hormonu yalnız vücudun yağ oranını arttırmakla kalmaz, kas dokularının oluşumuna, çeşitli gudde ve kistlerin meydana gelmesini (Fibrokistik meme, Polikistik överler gibi, kronik troidit, haşimoto gibi), meme kanseri gibi hücrelerinde artmasın da neden olur. İnsülin, tüm vücutta hücre yapımını artırır. Hücrelerde hiperplazi, yani hücrelerin aşırı hızla büyümeleri, her türlü kanserin temel nedenlerinden de biridir.


6. Kansere sebep olan birçok hormonun salgılanmasına neden oluyor

Vücudumuzda uzun süre fazla seyreden insülin hormonu sayesinde biriken trigliseridlerden, östrojen hormonu (meme kanseri nedenlerinden biri) ile birlikte kanser başlatan birçok kronik inflamasyon faktörü olan TNF a, CRP, IL-6, IL-9, lipoproein lipase, adipsin gibi hormonların salgılandığı da bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. [14, 15, 16]

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı | İnsülin hormonu verilmeden öncesi ve sonrası

Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun bilinmeyen 9 zararı | İnsülin hormonu verilmeden öncesi ve sonrası


7. Meme kanseri hücrelerinin beslenmesini sağlıyor

Toronto Kadın Koleji Hastanesinde yapılan bir araştırmada, 5 yıl süre ile 38.000 kadın izlenmiş ve meme kanserinin diyabetli olan kadınlarda daha öldürücü ve invasiv (hızlı yayılan) olduğu bildirilmiştir.[17]

Toronto Üniversitesi Kanser Merkezinde kanser araştırmaları yürüten bilim adamı Vuk Stambolic, Meme kanseri ile insülin arasında bir bağ olduğunu, insülin arttığında kanserli hücrelerinde arttığı gözlemlenmiştir. Laboratuvarında, araştırmaları sırasında insülin hormonunu vermeyi durdurduğu zaman meme kanseri hücrelerinin öldüğünü göstermiştir. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacılarından bilim adamları da, 1976 yılında, bazı meme kanseri hücrelerinin insüline aşırı hassasiyet gösterdiklerini bildirmişlerdir.[18]


8. Kanser hücrelerinin metastazını da hızlandırıyor

İnsülin ve insüline benzer büyüme hormonu (IGF I) ile ilgili araştırma yürüten bütün bilim adamlarmın hemfikir olduğu bir nokta vardır. Bu hormonlar, tümör hücrelerinin bölünüp çoğalmaları için ihtiyaçları olan enerjiyi sağlarlar ve tümör hücrelerine gereken uyarıları da verirler. Kan dolaşımında, İnsülin ve IGF I (INSULIN LIKE GROWTGH FACTOR I) hormonları arttıkça, tümör hücrelerinin çoğalmasını, tümörün büyümesini ve hızlı bir şekilde yayılmasını, yani Kanser hücrelerinin metastazını da hızlandırmaktadır.

Kanser-İnsülin-IGF I  üçlüsü arasındaki ilişki, önemli kanser araştırmacısı bilim adamları tarafından kabul edilmiştir. ABD’de Cornell Üniversitesinde Kanser Araştırmaları Merkezinden Lewis Cantley ve ABD New York Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi Direktörü Craig Thompson’da, Kanserin Proliferatif metabolik bir hastalık olduğunu kabul etmişlerdir.[19, 20]


9. Alzheimer ve Demans’a neden oluyor

New York Mt. Sinai Hastanesi Öğrenme Sağlığı Merkezi Direktörü olan Dr. Samb Gandy’nin bilimsel araştırmaları sonucu, uzun süre yüksek seyreden kan şekeri ve insü-lin hormonunun beyin hücrelerine toksik etkisi olduğunu bildirmiştir. Yüksek kan şekeri ve yüksek insülin hormonunun, kronik inflamasyonu başlatarak Alzheimer ve erken bunama dediğimiz Demans’ın başlamasında ve devam etmesinde önemli risk faktörleri olduğunu bildirmiştir.[21, 22]

Alzheimer ve Bunama ile ilgili geniş bilgiler arıyorsanız aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

İlgili Link 5: Bunama (Demans) nasıl anlaşılır? Bunamanın aşamaları ve Hasta Bakımı

İlgili Link 6:Bunama (Demans) nedir? Alzheimer nedir? Belirtileri ve Korunma yolları


Sonuç;

Yukarıda saydığımız Kronik inflamasyonun neden olduğu bütün bu hastalıkları hiç başlatmamak bizim elimizde olan bir şeydir.  Buna örnek olarak 2014 yılında, ABD Kanser Araştırmaları Derneği olan American Association for Cancer Research’ten (AACR) ödül almış olan Dr. Graham Colditz, “Meme kanserini önleme, çocukluk yaşlarında doğru ve sağlıklı beslenme ile başlamalıdır” demiş ve sağlık kuruluşlarını ve sağlık bakanlığını bu kapsamda önlemler almaya davet edip uyarmıştır.[23]


Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  1. Rosedale R. ‘insülin and Its Metabolic Effects’ drbass.com, retrieved 4/23/2015.
  2. ‘insülin and Sugar-The One Hormone You Need to Control.’ theiflife.com, retrieved 4/20/2015.
  3. Kaaks, R.,1996. Nutrition, Hormones, and Breast Cancer: Is insülin Missing Link?. Cancer Cau-ses and Control 7, No.6 (Nov.):605-25.
  4. Burroughs, K.D. et al. 1999. Insulin-Like Growth Factor I: A Key Regülatör of Human Cancer Risk? Journal of the National Cancer İnstitute 91 No.7 (April 7): 579-81.
  5. Kaaks et al, 2001. Energy Balance and Cancer: The Role of Insuin and Insulin-Like Growth Factor I. Proceedings of Nutrition Society 60, No. 1 (Feb.): 91-106.
  6. LeRoith, D:, et al, 2003. The Insulin-Like Growth Factor System and Cancer. Cancer Letters 195, No.2 (June 10): 127-37.
  7. Pollak, M.N. et al, Insulin-Like Growth Factors and Neoplasia. Natyure Reviewss of Cancer 4 No.7 (July): 5018.
  8. Taubes, G. 2012. Cancer Research: Unraveling the Obesity-Cancer Connection. Science 335 (Jan. 6): 28-32.
  9. Poloz Y., et al. 2015. Obesity and Cancer: A Case for insülin signaling. Celi Death and Disease 6, No. 12 (Dec.31): e2037.
  10. Evans J.M., Et al. 2005. Metformin and reduced risk of Cancer in Diabetic Patients. Britislı Medi-cal Journal, 330(June 4): 1304-5.
  11. Noto H„ 2012. Cancer Risk in Diabetic Patients Treated with Metformin: A Systemic Review and Meta-Analysis. PLOS One 7, No.3 (March): e33411.
  12. Temin, H.M., 1967. Studies on Carcinogenesis by Avian Sarcoma Viruses: VI, Differential Mul-tification of Uninfected and of Converted Cells in Response to insülin. / of Celi Physiology 69, No.3 (June):377-84.
  13. Temin, H.M., 1968. Carcinogenesis by Avisn Sarcoma Viruses: X, The Decreased Requirement for Insulin-Replaceble Activity in Serum for Celi Multifîcation. International J of Cancer 3, No.6 (Nov.l5):771-87.
  14. Trayhurn P, Wood IS. BrJNutr. 2004;92:347-355.
  15. Eckel RH, et al. Lancet. 2005;365:1415-1428.
  16. Lyon CJ, et al. Endocrinology. 2003;144:2195-2200.
  17. 35. Lipcombe L, “The association betvveen diabetes and breast cancer stage at diagnosis: a pöpula-tion-based study” Breast Cancer Research and Treatment. April 2015, Volumel50, Issue 3, pp.613-620.
  18. Osborne, C.K., et al., 1976. Hormone Responsive Human Breast Cancer in Long-Term Tissue Culture: Effect of insülin. Proceedings ofthe National Academy of Sciences 73, No. 12(Dec.):4536-40.
  19. Çöller, H.A. 2014. Is Cancer a metabolic Disease? American J of Parhology 184, No. l (Jan): 4-17.
  20. Bowers, L.W., et al., 2015. The role of the Insulin/IGF System in Cancer: Lessons Learned from Clinical Trials and the Energy Balance-Cancer Link. Frontiers in Endocrinology 6 (May): 1-16.
  21. Reinberg S, “Type 2 Diabetes May Shrink the Brain” webmed.com, retrived 4/23/2015.
  22. American Scientific Statement: Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children: A Scientific Statement From the American Heart Association Miriam B. Vos, Jill L. Kaar, Jean A. Welsh, Linda V. Van Horn, Daniel I. Feig, Cheryl A.M. Ander-son, Mahesh J. Patel, Jessica Cruz Munos, Nancy F. Krebs, Stavra A. Xanthakos, Rachel K. Johnson. https://doi.Org/10.1161/CIR.0000000000000439
    Circulation, 2017;135:el017-el034, Originally published August 22, 2016.
  23. www.medscape.com: Breast Cancer Preventioıı Starts in Childhood. 2014.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.