DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Otoimmün Hastalıklar nedir? Nasıl oluşur? Doğal tedavisi var mı?

Otoimmün Hastalıklar nedir? Nasıl oluşur? Doğal tedavisi var mı?

Otoimmün hastalıklar, Vücudun koruma kalkanı olan Bağışıklık sisteminin gereğinden fazla hassaslaşması ve yoğun kapasite üstü çalışması sonucu meydana gelen hastalıklardır. Yazımızda Otoimmün hastalıklar nedir? Otoimmün hastalıklar nelerdir? Otoimmün hastalıkları bağışıklığı güçlendirerek önleyebilir miyiz? Otoimmün hastalıkların tedavisi nasıl yapılır? Otoimmün hastalıkları doğal tedavi yani alternatif tıp ile üstesinden gelebilir miyiz? Otoimmün hastalıklar için modern tıp neler öneriyor? Sorularına cevap vermeye çalışacağız.


Otoimmün Hastalıklar nedir? Neden ve Nasıl oluşur? Doğal tedavisi var mı?

Bağışıklık Sistemi hakkında daha önceki yazılarımızda çok ayrıntılı bir şekilde anlatmıştık. Dilerseniz alt linkten bu yazımızı okuyabilirsiniz. Kısaca Bağışıklık Sistemi, Vücudu tehdit eden mikroorganizmalara karşı devamlı bekleyen koruma sistemidir. İngilizce İmmün Sistem dendiği için buna bağlı oluşan hastalıklara da Otoimmün Hastalıklar denmektedir. Burada yanlış bilinen bağışıklık sisteminin zayıflığından dolayı oluşmaz, aksine sistem o kadar çok meşgul ki, bozulan dengesiyle, vücudun dokularını yabancı doku gibi görüp saldırmasıdır. Yani koruma sisteminin kontrol çıkması kendi kendine savaşması anlamına gelir. Bağışıklık sistemi böylesi bir yanlış algı ile, sürekli antikor üretip, kendi kendini yemektedir.

Okumadan Geçme: Bağışıklık sistemi kanseri nasıl engelliyor? Her gün kanser mi oluyoruz?

Otoimmün Hastalıklar genç iken pek görülmez, ama yanlış yaşam tarzı ve sağlıksız hayatın sürekliliği ile yaşlanan vücutta çok sık görülmeye başlar.


Otoimmün Hastalıklar nelerdir?

Şimdi sizlere bu hastalıkların bir listesini yapacağız. Listeyi gördüğünüzde biraz şaşıracağınız malum.

  • Romatid Artrit,
  • Fibrolyalji,
  • Osteoartrit, Juvenil Kronik Artrit,
  • Multipl Skleroz (MS),
  • Myastenia Gravis,
  • Sistemik Lupus Eritematosus (SLE | Lupus),
  • Sedef Hastalığı (Psöriasis),
  • Hashimato Hastalığı,
  • Graves Hastalığı,
  • Skleroderma,
  • Ankilozan Spondilit,
  • İdiopatik Trombositopenik Purpura,
  • Dermatomyozit,
  • Juvenil Diabetes Mellitus ( tip 1 Diyabet hastalığı),
  • Crohn Hastalığı,
  • Ülseratif Kolit,
  • Pemfigus Vulgaris,
  • Vaskülitler. ( Poliarteritis nodosa, Temporal artreit, Takayasu Artreiti, Henochschönlein purpurası, Kawasaki Hastalığı, Behçet Sendromu)

Bu hastalıklar bağışıklık sisteminin tabiri caizse kafayı yemiş halde tersine çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunlarda harici olarak vücuda etki eden bir hastalıktan çok, vücut bizzat bu hastalıkları üretmede kendi sorumlusudur.

Peki nasıl olur da bağışıklık sistemi, düzenli ve akıl dolu çalışırken, aniden ters tarafa geçercesine insan vücuduna kötülük yapmak ister? Neden Kendi öz dokularına saldırır? Dilerseniz bu soruların cevabına geçelim.


Otoimmün Hastalıklar neden oluşur?

Bunun nedenini öğrenmek için T hücreleri nedir? Kısaca cevap verelim. Akyuvarlar yada diğer adıyla Lökositler beyaz kan hücreleridir ve bunlar kemik iliği, lenf bezleri, dalak ve timüs bezinde üretilir. Akyuvarlar çapları 20 mikron çapında olup, bulaşıcı hastalıkların nedeni olan virüslere karşı koruma için birer savaşçıdır.  Akyuvarların çok çekirdeklilerine Granülositler, tek çekirdeklilerine Lenfositler ve Monositler, olarak 2 gruba ayrılırlar. Her akyuvarın kendine ait savaş sanatı var. Mesela Monositler ölmüş dokulardan kalan hücreleri yok eder, Lenfositler ise vücudun bağışıklık sistemini oluşturur ve her an oluşacak savaşın ilk bireyleridir. T hücreleri işte bu lenfositlerin bir alt kümesidir. T kısaltması onun timüsden geldiğini belirtmektedir.

Yardımcı ve Baskılayıcı (Düzenleyici) T hücreleri arasında belli bir denge vardır. Eğer bu denge bozulursa, Baskılayıcı (Düzenleyici) T hücreleri sayısı, yardımcı T hücrelerinin sayıca az olup, üstünlüğünü kaybederse Otoimmün denilen bu hastalıklar meydana gelir. Bağışıklık sistemi kendi dokularına zarar vermeye başlar.

Peki bu dengeyi ne bozuyor? Nasıl bozuluyor? Tam nedeni hala bilinmiyor ama bunu etkileyen faktörlerin başında Probiyotikler olduğu görülüyor. İmmün sistemin yani bağışıklık sisteminin beyni olan bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilere Probiyotik diyoruz. Alerjilerde  ve aşırı duyarlılık reaksiyonların onun eksikliğinden kaynaklı olduğunu daha önceden de anlatmıştık.  Otoimmün hastalıkların gelişiminde de rol oynadıkları görülüyor. Çünkü otoimmün hastalığında, Probiyotiklerin yerleşim ve yapılarında bozulmalar görülüyor. Bu durum gerçekten sıkıntılı bir durum. Bunun düzeltilmesi son derece önemli ve tedavi ile mutlaka düzeltilmelidir.

İlgili Link: Alerjiler nasıl meydana gelir? Bağışıklık sistemi alerjilerden nasıl korur?


Otoimmün Hastalıklar için Modern Tıp hangi ilaçları öneriyor?

Otoimmün Hastalıklarda tedavi sürecinde, Bağışıklık sistemi baskılayan ilaçlar ve maalesef bolca kortizon verilmekte. Bağışıklık Siteminin yanlış ve aşırı çalışmasından kaynaklı olan Otoimmün hastalıklarda neden baskılayıcı ilaçlar verildiği anlaşılamamaktadır. Dengeleme gerekirken baskılama yapmak, sadece hastalığın üzerini örter, gölgeler. Hastanın tedavi olması beklenemez, ömür boyu bununla yaşar, ara sıra ataklar da yaşayabilir.

Modern Tıp bu tip hastalıklarda, yan etkileri olan bu ilaçları kullanarak, baskılamayı yapıp, o anki belirtilerin üzeri örtülüyor. Hasta devamlı bir ilaca bağlı kalıp, hayat boyu bununla yaşamasının yanında bu ilaçların ciddi yan etkileri de ilerde görülebilmektedir.

Otoimmün Hastalıklar nedir? Nasıl oluşur? Doğal tedavisi var mı? | Bağışıklık sistemi dıştan gelen virüslere karşı koruma kalkanıdır

Otoimmün Hastalıklar nedir? Nasıl oluşur? Doğal tedavisi var mı? | Bağışıklık sistemi dıştan gelen virüslere karşı koruma kalkanıdır


Otoimmün Hastalıklarda yan etkisi olmadan doğal yolla tedavi var mı?

Aslında Modern Tıbbın yanında Alternatif Tıp tedaviler de uygulanabiliyor. Otoimmün Hastalıklarda 3 farklı alternatif tıp modeli var.

1. Ozonterapi

Bağışıklık Sistemini dengeye oturtan bir tedavidir. Ayrıca dokularda ki oksijen yoğunluğunu ve kanlanmayı arttırdığı için tedaviye yardımcıdır. Kuvvetli bir iltihap giderici yani Antienflamatuar etki göstermektedir.

2. Akupunktur

Akupunktur, Beyinde ‘limbik sistemi’ düzenleyerek, hastalıklara karşı nasıl bir tepki vereceğini hazırlar. Plan çerçevesinde sistematik ilerleme ile kendi kendine iyileştirme gücünü arttırır. Antienflamatuar (iltihap giderici) etkisi vardır.

3. Bitkilerle Tedavi

Bağışıklık Sistemini dengeleyen ve Antienflamatuar (iltihap giderici) etkisi olan bitkiler, Otoimmün Hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Bitkilerle tedavi için bu işlerde uzman kişilerden destek alınmalıdır. İnternet de yada Tv de görülen reklamlara asla aldırış etmemeli.

Yazımızın sonunda ise Bağışıklık Sistemini Dengede tutan çay tarifi vereceğiz.

Bunun için gerekli olan 250 cc temiz su, 1 tatlı kaşığı Ihlamur, 1 tatlı kaşığı yeşil çay, 1 tatlı kaşığı meyan kökü, 1 limonun suyu ve limonun dış kabukları yeterlidir.

Önce suyu bir güzel kaynatıyoruz. Kaynamış suya elimizdeki malzemeleri atıp, 10 dakika kadar bekliyoruz. Gün içinde bu karışımdan 3 yada 4 fincan içebilirsiniz.

Selenyum Mineraline dikkat!

Selenyumun faydaları içinde en dikkat çeken Otoimmün hastalıklarda Bağışıklık Sistemini dengeleme özelliğidir. Minerallerin kraliçesi olan Selenyum, İmmün hastalıklarda bağışıklık düzenleyici yani immünmodülatör görevindedir. Otoimmün Hastalıklarından şikayetçi olanlar bu minerali beslenmelerinden eksik etmemeli.

Selenyumu zengin gıdalar devamlı tüketilmeli. Organik tarım ürünleri tercih olmalı ve Soğan, Sarımsak, Domates, Brokoli, tahıl kabukları en zengin selenyum kaynaklarıdır. Bu besinlerin yanında selenyum takviyesi almak gerekir mi onu doktora danışmak gerekmektedir. Selenyumlu gıdaları yerken E vitaminli gıdaları beraber tüketilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.