DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ekran karşısında zaman geçirmenin sonu: Ofis göz sendromu

Ekran karşısında zaman geçirmenin sonu: Ofis göz sendromu

Ekran hastalığı elimizde değil. Homeoffice, zoom konferansları ve Skype görüşmeleri tüm bunlar çalışmamızda büyük kolaylıklar getirse de olumsuz tarafları da yok değil. Ekrana uzun süre bakmanın sonuçlarından biri olan Ofis göz sendromu nedir?  


Ekran karşısında zaman geçirmenin sonu: Ofis göz sendromu

Saatlerce sabit bir şekilde ekrana bakmak gözlere iyi gelmiyor diyor uzmanlar.

Tahriş olmuş, kuru ve kızarmış gözlerle tanımlanan “ofis göz sendromu”, ev ofis ortamında giderek artan bir fenomen.

Ekrana yakın bir şekilde odaklanmak zorunda kalınması nedeniyle gözler fazlasıyla yorulur. Bazı insanlar baş ağrısı  çeker ve net bir şekilde görmekte zorlanırlar. Ayrıca bilgisayar başında geçen uzun bir günün ardından, insanlar uzağı bulanık görmek sorunu da yaşarlar.

Diğer bir sorun da ekrana bakıldığında gözkapaklarının frekansı otomatik olarak düşmesidir. Bu nedenle de göz, gözyaşı sıvısıyla yeterli oranda nemlendirilmemektedir. Fakat bu olumsuz duruma bir çare var. Örneğin gözyaşı akışını uyarmak ve gözyaşı sıvısının miktarını ve kalitesini iyileştirmek için dönüşümlü olarak sol ve sağ göz kırpılır.

Esneme de gözü ve nemlendirmeyi uyardığı için esneme de yardımcı olabilir diyor araştırmacılar.

İş yerinde bol miktarda gün ışığı hava karardığında iyi aydınlatma kadar faydalı olur. Ayrıca ortamın düzenli olarak havalandırılması da önemli. Nitekim klima ve ısıtma sistemleri odanın
havasını kurutur.

Temiz hava nemi yeniden artırabilir ve bu da gözlere iyi gelir diyen araştırmacılar, pencere açma imkanı bulunmayan yerlerde, ara sıra açık havaya çıkılmasını öneriyorlar. İş yerinde ise ara sıra uzağa bakılması önerilmekte. Şöyle yirmi dakikada bir aşağı yukarı yirmi metrelik bir mesafeye bakılması işe yarayabiliyor.

Ayrıca özel damlalarla da göz kuruluğu giderilebiliyor ama uzmanlar ilk önce sorunun nedeninin öğrenilmesi gerektiğini söylüyor uzmanlar. (Kaynak: Zu viel Bildschirmzeit führt zu „Office-Eye-Syndrome“, ScienceOrf,)



Ayrıca Gelgez Bilgi Deposuna Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.