DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kitapların ucunu bile açmadan okuyabilir miyiz?

Kitapların ucunu bile açmadan okuyabilir miyiz?

Kitapların ucunu bile açmadan okuyabilir miyiz?

Şimdiye kadar bu anormal bir soruydu. Ama bugünden sonra evet diyebileceğiz.Amerika Birleşik Devletleri’nın Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinin Cambridge yöresinde bulunan, yeni buluş ve icatlar merkezi olan, teknik bir üniversite olan MIT, bir kitabı ucunu bile açmadan içindekilerini bilgisayara aktarabiliyor.

MIT başarılarla dolu geçmişine bir yenisini daha ekledi. Eski tarihi kitapları açmak ve açarken zedelenmesi bir çok sayfalarına zarar veriyordu. Tarihçiler bu konuda gerçekten problem yaşıyordu. Konu MIT’e gitti ve bilimsel bir araştırma başladı. Ortaya inanılmaz bir sonuç çıktı. Kitapları açmadan okumak.

Eski Kitaplar sayfaları deforme olmuş ve her açışta daha çok zarar görüyor

Eski Kitaplar sayfaları deforme olmuş ve her açışta daha çok zarar görüyor

Peki nasıl?

Elektromanyetik dalgalar, frekansına göre değişik tiplerde sınıflandırılmıştır. Radyo dalgaları, Mikrodalgalar, Terahertz radyasyonu, Kızılötesi radyasyonu, Görünür ışık, Morötesi radyasyonu, X-ışınları, Gama ışınları olmak üzere , artan frekansa ve azalan dalga boyuna göre 8 farklı  Elektromanyetik dalga bulunmaktadır.

Peki bu dalgaları kullanıp görüntü alınabilir miydi? MIT araştırma yaparken Elektromanyetik dalga tiplerinden Terahertz radyasyonunu kullandı.Kapağını bile açmadan, kitapların sayfa ayırımlarında 20 mikrometreye kadar düşerek, 10 sayfaya kadar digital kopyasını almayı başardı.

Kitapların ucunu bile açmadan okuyabilir miyiz? | MIT gene boş durmadı ve yaptı

Kitapların ucunu bile açmadan okuyabilir miyiz? | MIT gene boş durmadı ve yaptı

 

Çalışma 10 sayfaya kadar sonuç verdi. Şimdi bu sayfanın artması için çalışılmaya devam ediliyor. Özellikle kütüphanelere böyle bir teknoloji gelmesi heyecan uyandırdı. Bilgi artık her yerde olacak ve her zaman elinin altında olacak. İnanılmaz ama gerçek…

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ,şimdiye kadar 72 Nobel Ödülü kazanmış  ve  15’i son beş yıl içinde hakedilmiştir.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.