DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli?

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli?

Cevizin içinde, hücreleri oksidatif zararlara karşı koruyan, geceleri rahat uyumayı sağlayan en iyi oranlarda melatonin hormonu olduğunu biliyor muydunuz? Peki Anadolu’da insanlar neden sıcak yaz günlerinde ceviz ağacının gölgesinde uyurlar? Kalp ve Damar uzmanları neden ceviz tüketmek için devamlı uyarılarda bulunuyor? Bu soruların cevabını yazımızda bulabileceksiniz. Ayrıca Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları, Cevizin içinde neler var? Cevizin besin analizi nedir? Ceviz kaç kaloridir? Strese karşı neden ceviz yemeli? Kalp krizini ceviz engeller mi? Demans, Bunama, Alzheimer hastalığına karşı ceviz korur mu? Depresyona karşı ceviz yenmeli mi? Kilo kontrolü için ceviz yenir mi? Rahat uyumak için ceviz yenmeli mi? Cevizi nasıl yemeliyiz? Ceviz alırken nelere dikkat etmeliyiz? Cevizi nasıl saklamalıyız? sorularının cevabını da yazımızda bulabileceksiniz.


Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları

Cevizin (Juglans), tarihsel olarak geçmişine gittiğimizde, 8 bin yıl önce Fransa’nın güneyinde kabuk fosili bulunmuştur. Aslında şaşırtıcı olan Cevizin kavrulmuş olarak bulunmasıdır. Kil tabletlerindeki yazıtlar, milattan Önce 2 bin yıllarında Mezopotamya’da bulunduğu hakkında bilgiler yazılıdır. Fakat en eski yıllardan beri ilk defa Hindistan ve Hazar Denizi arasındaki coğrafyada ceviz üretimi ve kullanımı yapıldığı çokça görülmektedir. Millattan sonra 400’lü yıllarda, Romalılar buralara yaptığı seferlerden sonra, cevizi Avrupa’ya getirmişlerdir.sonrasında İngiliz gemileri ile ABD’ye kadar uzanmıştır.

Ceviz (İngilizce: Walnut) en çok Türkiye, Çin, ABD, Romanya, İran ve Fransa’da yetişmektedir. ABD’de en çok Kaliforniya’da yetişmektedir.

Türkiye’de ceviz yetiştiren Anadolu insanı, ceviz ağacının dibinde uyumayı çok sever. Onlara bunun nedenini sorduğunuz da, ceviz ağacının altında uyumanın bir başka olduğunu söylerler. Fakat gerçekte bunun nedeni şaşırtıcıdır. Ceviz ağacının yaprakları “juglon” adında bir madde içermektedir. Bu madde insanlarda sakinleştirici etki yapıp, sedatif etkisi olan bir maddedir. Hava sıcak olduğunda, ceviz ağacının gölgesinde bu madde buharlaşır ve aşağı doğru düşmeye başlar. Ceviz ağacının altında yatan kişi, bu maddeye  maruz kalır ve sakinleşerek, daha derin bir uykuya dalar.

Çok mu streslisiniz? Gününüz kötü mü geçti? O zaman sıcak havalarda bir ceviz ağacı bulun ve altında uykuya dalın. Uyuyacağınız 1 saat uyku sanki 4 saat uyumuş etkisi yaratıp, sizi daha çok dinlenmiş yapacak.

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları | Süper besin Ceviz

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları | Süper besin Ceviz


Neden Ceviz yemeliyiz?

Diğer kabuklu ağaç yemişlerine bakıldığında, cevizin içinde olan omega 3 yağ seviyesi diğerlerinden daha fazladır. 29 grama denk gelen bir porsiyon ceviz, 2,6 gram değerinde Omega 3 yağ asidi içermektedir. Tıbbi olarak Omega-3 yağ asidinin, günlük alınması gereken değerin % 200’ünü karşılamaktadır. Omega-3 yağ asidinin, Kalp ve Damar hastalıklarına karşı, Romatizmaya karşı ve kalp krizini engelleyici olduğu artık tıbbi olarak da bilinmektedir.

Omega 3 yağ asidinin vücut tarafından sentezlenmediğini düşünürsek, Ceviz (Walnut) yemenin ne kadar da önemli olduğunu her zaman hatırlamak gerekir.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi kısaca FDA, bu konuda ciddi araştırma yapan kurumlardan biri.  Günlük 42,5 gram, Kavrulmamış Badem, Ceviz ve Fındık yenildiğinde, sağlığı koruduğunu açıklamıştır.

Cevizin içindeki Juglon maddesi, bir mikrop öldürücüdür. Halk arasında, koca karı ilaçları olarak tabir ettiğimiz, ceviz yaprakları bu yüzden yara tedavisinde kullanılmaktadır.

Tabi Cevizin içinde sadece bu Omega 3 ve Juglon var diyemeyiz. Dilerseniz diğer içeriklere bir göz atalım.

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları | Süper besin Cevizi kabuklu olarak saklayınız

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları | Süper besin Cevizi kabuklu olarak saklayınız


Cevizin içinde neler var? Cevizin besin analizi nedir? Ceviz kaç kaloridir?

Omega 3 yağ asidi, Fitosteroller, polifenolik bileşikler, L- Arginin, Melatonin, E Vitamini, Tiyamin, B6 Vitamini, Folik asit, Fosfor, Magnezyum, Manganez, Bakır madenleri bulunmaktadır.

Ceviz içi, yüksek oranlarda yağ bulunduğu için, kalorisi ciddi olarak fazladır. 100 gram cevizin kalorisi 700’dür. Kilo problemi olan kişilerin ceviz sağlıklıdır diyerek bolca yerse, kilo alması gayet normaldir. Günlük alınması gereken Ceviz miktarı 29 gramı geçmemelidir. Oda yaklaşık olarak 1 avuç olarak yada 5 tüm ceviz olarak da tanımlayabilirsiniz. Cevizi işlenmiş olarak değilde, kabuklu olarak bulup tüketmek de çok önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Her gün 3 yada 5 adet ceviz kırarak yenmelidir. Cevizi kabuklu olarak saklayıp, yenileceği zaman kırılması gerekmektedir. Böylece zararlı bakterilerden de korunmuş olursunuz.

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları | Süper besin Ceviz, ne kadarda beyine benziyor değil mi?

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları | Süper besin Ceviz, ne kadarda beyine benziyor değil mi?


Cevizin müthiş faydaları nelerdir?

Ceviz sanki bir beyni andırır gibi şekli vardır. Bundan dolayı onun bir Allah’ın lütfu olarak (C.C), “beyin gıdası” olarak anılmaktadır. Dünyada bir çok kültür de de kendi tanrısal inanışlarına göre de böyledir. Örneğin Asya’da öğrenciler sınava girmeden önce ceviz yerler. Aslında bilimsel olarak, mutsuzheyecanlı, sıkıntılı ve  depresif zamanlar, beyindeki “serotonin” seviyesinin düşmesi sonucu oluşur. Cevizin içindeki Omega 3, “serotonin” seviyesinin düşmesini engelliyor. Bu yüzden Cevizi, mutluluk yiyecekleri listenize mutlaka yazın. (Depresyona karşı ceviz yenmeli mi?)

Damar hastalıkları son zamanlarda gençlerde de oluşmaya başladı. Damar içinde oluşan plaklar, damarın içini tıkamakta ve organlara yeterli şekilde kan gitmemektedir. Yani kan basıncı seviyeleri düşmektedir. Bunu bir sulama hortumunun içinden su akarken, boruyu daraltarak anlayabilirsiniz. Su tazyikli akarken, birden yavaş yavaş akmaya başlar. Cevizin içindeki Omega 3 yağ asitleri, kolestrolün okside olmasını engeller yani damarların paslanmasını önlemektedir.

Sağlıklı damarlara sahip olan kişilerde, Kalp Hastalıkları ve Kalp krizi görmeleri riski de düşecektir.

Beyin ve damar sağlığına etki eden Ceviz, aynı zamanda Bunama (Demans) ve Alzheimer gibi hastalıkların riskini de azaltacaktır.

Cevizin içindeki fosforun göz sağlığında ne kadar önemli olduğunu da unutmamak gerekir.

Ceviz eğer sağlıklı beslenme menülerine eklenirse, kilo kontrolünü de destekler. Yüksek yağ içermesine rağmen, içerdiği kaliteli yağ asitleri, diğer yağların yakılması için destek çıkmaktadır.

Şeker hastaları özellikle, doktorlarının vereceği günlük miktarda Ceviz tüketerek, insülin direncini arttırabilir.

Teksas Üniversitesi araştırmasıcı Russel Reiter, ceviz yenilerek alınan melatonin, kandaki melatonin seviyesini 3 kat arttırdığı için rahat uyku çekmek isteyenlere doğal ilaç olarak tavsiye etmektedir.

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları | Ceviz günlük tüketilmesi gereken harika bir gıdadır

Kalp ve Damar sağlığı için neden Ceviz yenmeli? Cevizin müthiş faydaları | Ceviz günlük tüketilmesi gereken harika bir gıdadır


Kalp Sağlığı için Ceviz kesinlikle yenmelidir!

ABD’de 200 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada ceviz tüketiminin kolesterolü düşürdüğünü ve kroner kalp rahatsızlıkları riskini düşürdüğü gözlemlendi. Bu araştırmalar destekleyici sonuçlar verdiği için, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi kısaca FDA, günlük 42,5 gram ceviz, badem ve fındık karışımının yenmesini, kalp sağlığı için önermektedir.

Fransa’da ise 793 kişi üzerinde bir araştırma yapıldı. Ceviz tüketiminin günlük olarak takip edilmesi sonucu, katılımcıların kolesterol oranlarında düşüşler kaydedildi. Araştırma 8 hafta ve günde 20 gram Ceviz verilerek yapılmış, HDL yani iyi kolesterolde artış, trigliseritlerin de ise düşüş gözlemlendi.


Damar Sertliği engelleyici harika formül

Damar sertliği için harika cevizli formül. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler vereceğimiz bu doğal tarifle, sağlıklarına katkı yapabilir.

3 tam cevizin kabuklarını kırarak içini çıkarın. Cevizin içindeki iç kabuklarını ayırın. Ceviz içlerini ve iç kabuklarını, geceden 1 su bardağı temiz suyun içine koyun ve sabaha kadar ağzı kapalı bekletin. Sabah olduğunda cevizleri yedikten sonra, iç kabuklarını yemeden suyunu da için.

Cevizi suda bekleterek, cevizin iç kabuklarındaki, polifenolik bileşikler suda çözünecek, buda size çok güçlü bir antioksidan etkisi verecektir. Damarlarda oluşan kolesterol oksitlenmesi yani paslanması da önlenecektir.


Cevizi nasıl yemeliyiz? Ceviz alırken nelere dikkat etmeliyiz? Cevizi nasıl saklamalıyız?

Cevizi alırken, elinizle sallayınız. Eğer içinden ses geliyorsa yada tıkırdıyorsa bile, ceviz kurumuş olabilir. Ceviz alırken, yumuşak yada esnek olmaması gerekmekte, kokladığınızda küf kokusunu almamanız gerekmektedir.

Cevizleri eğer kabuğundan çıkartırsanız, sıkıca kapalı bir kapta, buzdolabı içinde 3 hafta kadar bekletmelisiniz. Donmuş olarak da 6 ay saklayabilirsiniz. Kabuklu cevizleri, güneş almayan serin yerlerde, kuru ortamlarda saklamalısınız. Eğer bu şartları sağlarsanız 1 sene boyunca kabuğunda cevizi taze olarak saklayabilirsiniz.

Cevizi mümkün oldukça kabukdan çıkarıp, salatalarınızda, yulaf ve granola‘lı kahvaltılarınız da, çörek, krep, keklerde tüketebilirsiniz.

Özellikle kavrulmamış olarak badem ve fındık ile beraber tüketiniz.



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.