DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uyku kalitesini bozan ve farkında olunmayan 5 uyku bozucu

Uyku kalitesini bozan ve farkında olunmayan 5 uyku bozucu

Uyku modern dünyada sanki gereksiz vakit kaybettiren bir vücut uygulaması olarak görülür ve yetersiz uyku yaşam ilerledikçe aslında derinden derine zararlar vermeye başlar. Uyku bozuklukları tedavi edilmesi gereken sağlık sorunlarının başında olması gerekirken, birde hiç farkında olmadığımız uyku bozucular, yaşam kalitesini bozmaktadır. Bu yazımızda  uykunun neden önemli olduğunu ve uyku kalitesini bozan 5 uyku bozucu nedir kısaca özetleyeceğiz.


Uyku kalitesini bozan ve farkında olunmayan 5 uyku bozucu nelerdir?

Az uyuduğu ile övünen ve başarılı olduğunu iddia eden birilerini duydunuz mu?

Az uyumanın bilinçli ve bilinçsiz olmak üzere bir çok nedeni var. Bilinçli olarak örneklersek, iş yetiştirmek, sınava hazırlanmak yada oyun oynamak gibi kişisel nedenler diyebiliriz.

Az uyumanın birde psikolojik tarafı var. Örneğin “Çok düşünmekten bir türlü uyku moduna giremiyorum” diyenlerin sayısı o kadar fazla ki.

Birde farkında olmadan uyku bozan ve uyku kalitesini düşüren bazı sorunlarda var. Bu yazımızda farkında olmadığınız uyku bozuculardan bahsedeceğiz.

Fakat yazımıza başlamadan önce az uyumanın beyin ve vücut açısından ne kadar zararlı olduğunu işin uzmanından aldığımız kısa bilgilerle hatırlatalım.

İngiliz UC Berkeley Üniversitesi nöroloji ve psikoloji profesörü olan Matthew Walker, uykuyu modern çağda gereksiz görmek, boşa giden zaman olarak görülmesini aklım almıyor diyor.

Walker’ın bu konuda açıkladığı  “Neden Uyuyoruz?” kitabı ciddi bir şekilde uykunun ne kadar önemli bir araç olduğunu bizlere anlatıyor. Kitapta en çok ilgi çeken, kaliteli uykunun ömrü uzattığı ile ilgili kanıtlanmış bilimsel araştırmalar.

Profesör Matthew Walker, insan kendi biyolojisi ile ne zaman savaş yapsa hep yenildiğinin neden farkında olmadığını söylüyor.

Sağlıklı ve uzun yaşam için kaliteli uykunun baş aktör olduğunu ve komik olan ise bunun bedava olduğudur. Uyku denen parasız sağlık servisi eğer çalışmaz ise beden ve zihin bu konudan çok zarar görüyor.

Ayrıca uykunun doğal bir şekilde gerçekleşmesi için tedavi olunmalı ve bunun yerine kimyasal yollarla yani uyku haplarına başvurarak kanser ve enfeksiyon riskine neden olduğu konusunda ciddi araştırmalar olduğunu unutmamak gerekir.

Şimdi kendinize söyle soralım: gerçekten uyku ihtiyacımı alabiliyor muyum?

Eğer cevap hayırsa o zaman uyku sorununu halletmek için hem fiziksel hemde bilinçsel nedenleri için uyku uzmanına gitmek gerekir. Farkındalık açısından şimdiye kadar es geçtiğiniz uyku bozuculardan birine sahip olabilirsiniz.

Şimdi bu uyku bozucuları kısaca açıklayalım.


5 uyku bozucu

Hiç uyurken eşinize bağırdığınız veya vurduğunuz oldu mu? Ya da ne olduğunu anlamadığınız bir hareketle uyandınız mı hiç?

Uyku apnesinden, patlayan kafa sendromuna kadar gece karşılaşabileceğiniz beş tuhaf uyku bozucuları hakkında kısa bilgiler vereceğiz.


1. Uyku apnesi

Uyku sırasında soluğun 10 saniye veya daha uzun süre duraklaması şaşırtıcı derecede sık görülen bir durumdur.

Oksijen eksikliği beynin uyanmasına sebep olur veya uykuyu hafifletir. Ve bu da tıpkı ikinci bir kişinin gürültülü horlaması kadar uyku kalitesi bozabilir.


2. Uyku felci (Karabasan çökmesi)

REM uykusu sırasında doğal olarak oluşan normal felcin, uyandığımız zaman devam etmesi dehşet verici bir deneyimdir.

Bilinç tamamen açık olmasına rağmen, kişi birkaç dakikalığına hareket edemez veya konuşamaz. Bazı insanlar şok geçirmiş gibi veya göğüslerinin sıkışmış olduğunu hisseder ve halüsinasyon görürler. Halk arasında bu soruna karabasan çökmesi de denir.

Bu durumlar uykusuzluk, bazı ilaçlar ve uyku apnesi gibi bozukluklarla şiddetlenebilmektedir.

Bakmadan geçme: Karabasan Çökmesi yada tıbbi adıyla Uyku felci nedir?


3. Uyku sırasında düşme hissi (Hipnik Seğirme)

Uyku sırasındaki sıçramaları veya seğirmeleri çoğunlukla düşme hissi eşlik etmektedir. Bu durum halen bir bilmecedir.

Bunun bir açıklaması bedenimizin felç durumuna geçmesinden önce rüya görmeye başlamamızdır belki de.

Ya da sinir sistemimizin bir yan ürünü olan bu seğirmeler, rahatlayarak uyumamızı sağlıyor olabilir.

Bakmadan geçmeUykuya dalarken birden düşme hissi ile uyanma: Hipnik Seğirme nedir?


4. REM uyku bozukluğu

Eğer gece eşinize vurdunuz veya bağırdıysanız ve bunu hatırlamadıysanız bunu REM uykunuzun bozukluğuna bağlayabilirsiniz.

Bu durumda beden REM uykusunda tamamen uyku olmamıştır ve kişi rüyasından uyanır. Ve bu da sadece kötü rüyalarda meydana gelir.


5. Patlayan kafa sendromu

Uykuya dalarken veya uyanırken kafamızda bomba veya silah patlaması gibi bir ses duyabiliriz.

On kişide bir görülen bir sendrom daha çok ellili yaşlarda başlıyor. Ancak nedeni hala bilinmemektedir.

Tahminlere göre orta kulaktaki fiziksel bir değişim veya beynin şakak lopundaki küçük bir felç bu sendroma neden olabilmektedir.

Ancak korkutucu ismine rağmen bu durum zararsızdır.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.