DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor!

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor!

Kalp Krizini araştıran bilim insanları, Dünya genelinde 450 bin kişiye yakın Kanada, İngiltere ve Finlandiya vatandaşlarının sağlık verilerini incelerken çok farklı bir durumla karşılaştılar. Ağrı kesici kullanan kişilerin ilk aylık dönemde kalp krizi geçirme riskinin çok yükseklerde olduğu tespit edildi. İlk haftalarda başlayan risk, ayın sonunda büyük riske dönüşüyor. Yazımızda Kalp Krizi nedir? Kalp Krizi neden ve nasıl oluşur? Neden Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor? Kalp krizinin kan grubu ile ne tür bağlantısı var? Yazımızda bu soruların cevabını alabileceğinizi düşünüyoruz.

Neden Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor?

Dilerseniz ilk önce Kalp Krizi hakkında bir kaç ön bilgi verelim.

Kalp Krizi nedir?

Kalp krizi, diğer adıyla kalp enfarktüsü olarak ta bilinen, kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen tıkanıklık sebebi ile Kalp kasının beslenememesi yada oksijensiz kalması ile başlayan süreçte, göğüs ağrılarıyla anlaşılan, ölüme kadar götürebilen bir sağlık sorunudur. Dünyada yapılan araştırmalara göre hastalıklara göre 1. ölüm nedeni olmakla beraber, ölen her 5 kişiden birinin ölüm sebebidir.

Kroner Arter dediğimiz ise, Kalbin içindeki kan dolaşım sisteminin damarlarıdır. Kalbin kas dokusu çok kalındır. İçindeki kanın bu kas dokusu içinde dolaşmasını sağlayan kroner damarlardır. Kalp kasına oksijen taşıyan damarlara Kroner Arter denirken, oksijensiz kanı kalpten götüren ise kardiyak ven damarlarıdır.

Kalp kasına yani Miyokarda giden bu damarlar aslında çok geniş damarlar olmamasına rağmen tıkanıklık yaşandığında, kalp krizi meydan gelir. Anjina denilen Kalp Krizinde tıkalı damarları açma yöntemi de anjiyodur.

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor! | Kalp Krizi noktasal göğüs ağrısı ile başlar

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor! | Kalp Krizi noktasal göğüs ağrısı ile başlar


Kalp Krizi neden oluşur ve belirtileri nelerdir?

Asıl görevi kanı vücuda pompalamak olan Kalp, kalp kası adındaki özel tip çizgili kaslardan oluşmuştur. Kalp, günlük vücut faaliyetlerinden dolayı oluşan artık ürünleri dışarı attırmak, vücudun sıcaklığını stabil kılmak, hormon veya enzimlerin gerekli yerlere iletilmesinden sorumludur.

Normal bir insanın kalbi 60 ile 80 defa kasılır. Hem tüm vücudun hemde kendinin beslenmesi için kan gereklidir.Eğer kendini besleyecek olan kroner arterlerde tıkanmalar görülmeye başlandığında, yaşanan yetersizlik gücüne göre Kalp krizine dönüşür.

Kalp Krizinin ilk belirtisi göğüs ağrılarıdır. Bu göğüs ağrılarına Anjina denmektedir. Anjina yada Göğüs ağrısının Kalp odaklı olduğu şüphesi var ise, EKG denen dinleme ve izleme tıbbi cihazında kontrole girilmelidir. Fakat göğüs ağrısı göstermeden aniden oluşan kalp krizi de görülmektedir.

Kalbi besleyen kanı getiren damarların tıkanmasına yüksek kolestrol ve kalsiyum ile kandaki bazı maddelerin beraber oluşturduğu bileşik plaklardan da görülebilir. Ayrıca kanda oluşan kan pıhtıları da damarı tıkayabilir. Kalp krizi yavaş yavaş daralan damarın, tamamen dolmasıyla oluşmaktadır.

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor! | Kalp Krizi başlarken sol omuzun kollarına kadar sızı yapmaya başlar

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor! | Kalp Krizi başlarken sol omuzun kollarına kadar sızı yapmaya başlar

Kalp Krizi nasıl anlaşılır?

Göğüs kafesinde nokta şeklinde neresi olduğunu tarif edemediğiniz ağrı, baskı, huzursuzluk, sıkışıklık ve nefes alımının zorlanması ile oluşan sorunlar öncül şikayetlerdir.

Göğüsteki bu şikayetlerin yanında, solunum yetersizliği, soğuk terlemeler, bayılma ve baygınlık halleri, sol omuzdan kola yayılan ağrılı sızılar, boyun ve çenede ağrılarda görülebilir.

Yeni yapılan araştırmada 0 harici kan grupların kalp krizi geçirmede daha riskli olduğu ayrıca Ağrı kesici alma döneminde de kalp krizi geçirmek çok yüksek seviyede risk gösteriyor. Dilerseniz bu araştırmalara geçelim.


Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor!

Tıp alanında en saygın dergilerinden biri olan, British Medical Journal kısaca adıyla BMJ’de açıklanan bu araştırmada  İngiltere, Finlandiya ve Kanada’nın Sağlık kayıtlarında 446 bin 763 kişi tek tek incelendi. Araştırmayı bir çok ülkeden bilirkişi uzmanlar katıldı. Antienflamatuar ilaçları reçeteli kullanan kişilerin verileri incelendi. Antienflamatuar ilaçlar sınıfına giren Ağrı Kesiciler kullanılan kişilerin ilk haftalarda doktorlarla tekrar görüştüğü ve kalp sorunları olduğu görüldü. Bir aya giren kullanımlarda kalp krizi geçirmek için risk ortamının çok yükseldiği görüldü.

İlgili Link:  Doğal ağrı kesiciler nelerdir?

Damarlarda problemi olan kişilerin Antienflamatuar ilaçlar kullandığında Kalp Krizi geçirmeleri ciddi oranlarda yüksek olduğu görüldü. Antienflamatuar ilaçlar yada Ağrı Kesiciler, Kalp Krizi yapar denmemektedir.

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor!

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor!


0 Kan grubu diğer gruplara göre Kalp Krizi geçirmede daha az riskli!

2017 Mayıs’ta Avrupa Kardiyoloji Topluluğu bir araştırma sundu. Araştırma kan grupları ve kalp krizi arasında bağın olup olmadığıydı. Yaklaşık olarak Avrupa genelinde 1 milyon 300 bin kişinin sağlık verileri incelendi. Araştırmada elde edilen sonuçta, ilginç bir sonuç ortaya çıktı. 0 kan grubundakilerin binde 14’ü kalp krizi geçirirken, diğer kan gruplarında ise bu oran binde 15 olarak görüldü.

Uzmanlar bunun neden böyle olduğununda araştırmasını yapmışlar. 0 kan grubunda kan pıhtılaşma proteinlerinin, diğer A, B ve AB kan gruplarına göre daha az olduğu görüldü. Kalp Krizi geçirmenin nedenlerinden biride kanın içindeki pıhtılaşma idi.

Araştırmada bulunan Hollanda’da Groningen Tıp Merkezi Üniversitesi uzmanlarından Tessa Kole, kalp krizi risk hesaplamalarında kan grubunu ve genetik, yaş, kilo, sigara, alkol, tansiyon, kolestrol ve diyabet gibi etkenlerinde kullanılması gerektiğini söylüyor.

Bu sonuçlar Kalp Krizi için pekte bağlayıcı olmadığını söyleyen İngiliz Kalp Vakfı’ndan (British Heart Foundation) Dr. Mike Knaptoni, her türlü kalp krizine karşı yapılacak geliştirmede etken olmayacağını söyledi. Daha fazla araştırmanın yapılması ve diğer etkenleri de göz ardı etmemek gerektiğini bildirdi.

Yıllar önce de benzer bir araştırma yapılmıştı. AB grubunun yüzde 23 daha riskli olduğu belirlenmişti.

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor! Kalbe giden arterlerde oluşan tıkanma

Kalp Krizi en çok Ağrı Kesici alma döneminde gerçekleşiyor! Kalbe giden arterlerde oluşan tıkanma


Kalp Krizini ve Kanser riskini azaltmak için ne yapmalı?

Bu sorunun cevabı her uzmanın ortak cevabı ve klasik olarak, dengeli beslenme ve spor yapmaktır. Bunla ilgili olarak İngilizler 2010 yıldan beri ciddi araştırmalar yapmakta.

Bunun için yıllardır ellerinde vatandaşların sağlık verileri tutuluyor. Bu verilerin işinde çalışan 250 bin kişi incelemeye alınmış. İşyerine hareketli giden yani bisiklet gibi araçlar kullanan kişiler ile daha az giden insanları karşılaştırmaya almışlar.  Görünene göre, devamlı işe bisiklet ile gidenlerin kalp kriz riski ve kanser riskleri yüzde 45’lere kadar düşüş yaşadı.

Haftada ortalama 48 km bisiklet sürenlere göre daha fazla sürenlerin ise daha çok risk oranı düştü. Sadece bisiklet kullanarak değil, haftada 10 km’den fazla yürüyenlerde de kalp krizine yakalanma riski düşüyor.

Tıp dergisi British Medical Journal’da yayınlanan araştırma sonuçlarına bakıldığında, sigara yada alkol kullanan, besin diyeti yapan, beden kitle indeksine göre değerlendirmenin bile yapılmadan alındığını söylüyor. Bisiklet yaparken kilo kaybı, kanser riskinin azalması ile paralel değil. Bu yüzden amaç kilo kaybı değil, direkt kalp sağlığı ile alakalı.

O zaman yürümek yerine bisikletle yapılan günlük kullanım ciddi bir şekilde ömür uzatmaya yarıyor. Kanser ve Kalp krizine elveda demek için bisiklete binmeyi, Bilim öneriyor.

Bisiklete binmenin faydalarından en önemlisi Kalp krizine karşı önlem ve kansere karşı mücadeledir.

Ayrıca Bakınız: Damar sertliğini önlemede keşfedilmiş yeni bilimsel bulgular

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.