DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Neden ceviz yemeliyiz?

Neden ceviz yemeliyiz?

Görünüşü ile beyin yapısını andıran ceviz, içerdiği vitamin, yağ ve minerallerle bilimi şaşırtıyor. Neden ceviz yemeliyiz? Cevizin faydaları nelerdir? sorularının cevabını bulacağınız yazımızda, hafızayı geliştiren cevizin harika besin değerini göreceksiniz. 


Neden ceviz yemeliyiz?

“Ceviz ye, zihnin açılsın” sözü gerçekten cevizin harika bir özelliğini tarif ediyor. Çünkü yeşil kabuğu kafa derisine, tahta kabuğu kafatasımıza, cevizin zarı beyin zarımıza ve meyvesi beynimize benzer. Benzemesinin yanında beynin en iyi doğal gıdasıdır diyebiliriz. Beynin yanı sıra pek çok organ için de hastalıklara karşı kalkan vazifesi görür.

Ceviz, cevizgiller (Juglandaceae) familyasından Juglans cinsi cinsi ağaçların yenilebilir tohumlardır. İlk ortaya çıkışları akdeniz bölgesi ve Orta Asya’dır ve binlerce yıldır insanların belli başlı yiyecekleri arasında yer aldılar. Ceviz en çok yemiş (kuru veya taze) olarak yenir ancak salatalara, makarnalara, çorbalara ve unlu mamullere de eklenebilir.

Sağlıklı yağlar, lifler, vitaminler ve mineraller açısından çok zengin olan ceviz, yüksek antioksidan içerir. İç cevizin etrafını sarmalayan ceviz zarı da, E vitamini, melatonin ve polifenol adı verilen bileşikler antioksidan özelliği sağlar.


Cevizin yararları nelerdir?

Cevizin içeriği ile en çok dikkat çeken 9 özelliğini listeleyeceğiz.


1. Beyin fonksiyonlarına katkıda bulunur

Bir cevizin şeklinin beyni andırması tesadüf olabilir, fakat yapılan araştırmalar bu kabuklu yemişin gerçekten de zihniniz için çok faydalı olabileceğini gösteriyor.

Hayvanlarda ve test tüplerinde yapılan araştırmalarda cevizde çoklu doymamış yağ, polifenoller ve E vitamini de dahil olmak üzere, oksidatif hasarı ve beyninizdeki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilen besin maddeleri bulundu.

10 ay süren bir Alzheimer hastalığı araştırmasında ise kalorilerinin %6-9 oranını (insanlara 28-45 grama denk geliyor) cevizden alan farelerin öğrenme yetilerinde ve hafızalarında iyileşme, anksiyete düzeylerinde azalma gözlemlenmişti.


2. Bitkisel omega 3 kaynağı

Cevizde diğer kabuklu yemişlere kıyasla önemli derecede yüksek oranda Omega 3 bulunur. 28 gramlık ceviz, 2,5 gram omega 3 sağlar. Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerde bulunan omega 3 yağına alfa linolenik asit (ALA) denir ve esansiyel bir yağ olduğu için yiyeceklerle yemeniz gerekir.

Beslenme uzmanlarına göre günlük ortalama alfa linolenik asit (ALA) alımı erkekler için 1.6, kadınlar içinse 1.1 gramdır.


3. Enflamasyonu azaltır

Enflamasyon, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığın temelinde yatar ve oksidatif strese bağlı olarak oluşabilir.

Cevizin içerisinde bulunan polifenoller, oksidatif stresle ve enflamasyonla mücadelede çok başarılıdır. Özellikle elagitannin adı verilen bir polifenoller alt grubu bu etkileşimde önemli rol oynar.

Bağırsaklarınızda bulunan faydalı bakteriler ellagitanninleri, enflamasyona karşı savaştığı gözlemlenmiş örolitin adı verilen bir bileşiğe dönüştürür.


4. Sağlıklı bağırsaklar için gerekli

Sağlıksız bir mikrobiyota karışımı bağırsaklarınızda ya da vücudunuzun başka bölgelerinde enflamasyona ve hastalığa sebep olabilir, bu da obezite, kalp hastalığı ve kansere yakalanma riskinizi artırabilir.

Ceviz, mikrobiyotanızın ve dolayısıyla bağırsaklarınızın sağlığına katkıda bulunur. Bir araştırmada, sekiz hafta boyunca her gün 43 gram ceviz yiyen 194 yetişkinin faydalı bakterilerinde önemli orada artış tespit edilmiş. Bunun yanı sıra, butirat denilen ve bağırsağınızı besleyip sağlıklı hale getiren yağın üretimini gerçekleştiren bakterilerde de artış görülmüş.

İlginizi çekebilirBağırsak bakterileri bağışıklık sistemi için neden önemli?


5. Bazı kanser risklerini azaltır

Antioksidanlar bitkisi Ceviz içindeki polifenol ellagitannin bulunur ve bazı bağırsak mikropları bunu örolitin adlı bileşiğe dönüştürür.

Örolitin, bağırsaklarınızda enfl amasyona karşı kalkan oluşturup kalın bağırsak kanserine karşı koruma sağlayabilir. Örolitinin enflamasyon karşıtı özellikleri diğer kanser türlerine karşı da koruyucudur. Bu da özellikle meme ve prostat kanseri gibi hormonlarla ilişkili kanserlere yakalanma riskinizi azaltabilir.


6. Tip 2 diyabeti kontrol altında tutar

Gözlemsel araştırmalara göre, cevizin tip 2 diyabet riskini azaltmasının nedeni kilo kontrolü sağlaması olabilir. Çünkü aşırı kilo, yüksek kan şekeri ve diyabet riskini artırır. Ne var ki ceviz yemek, kilo kontrolünün ötesinde bazı mekanizmalar sayesinde de kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olur.

Tip 2 diyabet görülen 100 kişinin katıldığı kontrollü bir araştırmada, diyabet ilaçları ve dengeli beslenme düzenlerinin yanı sıra 3 ay boyunca her gün 1 yemek kaşığı soğuk sıkım ceviz yağı tüketen kişilerin açlık kan şekerinden %8 oranında azalma gözlemlenmişti.

İlginizi çekebilirDiyabetin kontrolünde beslenme nasıl olmalıdır? Diyabet tedavisi nedir?


7. Tansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir

Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve beyin kanaması açısından önemli bir risk unsurudur. Bazı araştırmalarda ceviz tüketmenin hem yüksek tansiyonu olan kişilerde hem de stres altındaki sağlıklı kişilerde tansiyonu azaltabildiği gözlemlendi.

7500 katılımcılı dört yıllık PREDIMED araştırmasında başka diyetlerin yanı sıra Akdeniz diyeti de test edilmiş, Araştırmanın sonunda kuru yemiş açısından zengin Akdeniz diyetini uygulayan kişilerin diyastolik tansiyonunda 0,65 mmHg oranında bir azalma yaşandığı gözlemlendi. Her ne kadar bu az bir oran bile olsa tansiyondaki küçük değişiklikler dahi kalp hastalıklarından ölme riskini büyük ölçüde azaltır.


8. Daha sağlıklı sperm üretimi sağlar

İşlenmiş gıdalar, şeker ve rafine tahıllar bakımından yoğun olan tipik Batı diyetleri sperm fonksiyonunun azalmasına yol açarken ceviz tüketmek sperm sağlığına katkıda bulunabiliyor.

117 sağlıklı genç erkeğin Batı tarzı beslenme düzenlerine üç ay boyunca her gün 75 gram ceviz eklemesi sonucunda sperm biçimlerinde, canlılığında ve hareketinde gelişmeler gözlemlenmişti.


9. Kan yağlarını giderir

Kötü kolesterolün ve trigliseritlerin seviyesinin artmasının kalp hastalıkları riskinin de artmasıyla bağlantılı olduğu uzun zamandır düşünülüyor.

Düzenli olarak ceviz tüketmenin kolesterol seviyelerinde azalma sağladığıysa araştırılmalarda sıklıkla gözlemleniyor. Örneğin 194 sağlıklı yetişkinin katıldığı yakın zamanda yürütülen bir araştırmada katılımcılar sekiz hafta boyunca her gün 43 gram ceviz tüketmiş, araştırma sonunda genel kolesterollerinde %5, kötü kolesterollerinde %5 ve aynı şekilde trigliserit oranlarında da %5 oranında azalma gözlemlenmişti.

Ceviz tüketen katılımcıların apolipoprotein-B seviyelerinde de yaklaşık %6 oranında azalma görülmüştü. Kanda ne kadar kötü kolesterol partikülü bulunduğuna işaret eden apolipoprotein-B, yükselmesi durumunda kalp hastalıkları için çok önemli bir risk unsuru haline gelir.

İlginizi çekebilirAy çekirdeği Kanser ve Kolesterole karşı vücudu koruyabilir mi?



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.