Ağrı kesici kullanmadan ağrıları doğal yollarla nasıl geçirilebilir?
Ağrı kesici kullanmadan ağrıları doğal yollarla nasıl geçirilebilir?
Herhangi bir ağrı olduğunda hemen elimizin altın ağrı kesici ilaçlara başvururuz.
Baş Ağrısı, Romatizmal Ağrılar, Adet ağrıları, Kas Ağrısı gün içinde bizi bu yola iten en çok ağrı çeşitlerinden bir kaç tanesidir. Fakat son zamanlarda bilim insanları Ağrı Kesicilerin Zararları hakkında uyarıyor. Ağrı Kesiciler bir taraftan ağrılarımıza derman olurken diğer taraftan da iyi giden metabolik hareketlere zarar veriyor.
ağrı yada acı hisseden bir çok kişi daha önce tecrübe ettiği bazı ilaçlara yönelmektedir. Tıbbi olarak Ağrı kesicilerin çeşitleri Parasetemoller (asetaminofen), NSAID (steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar) ve Steroidler(kortizon vb.) olmak üzere 3 temel şekilde çeşitleri vardır. Doktora gidilse de inanın bu 3 çeşitten biri Reçetenizde olabilir.
Ayrıca Ağrı kesicilerin yanında dünyayı toz pembe gördüren, tıbbi uyuşturucu özellikli Opioidleri bu sınıfa sokmadık.
Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıçel ise Ağrı Kesicileri kullanmak tecrübelere göre alınmasının ne kadar zararlı olduğunu bildiriyor. Toplumda genelde başım ağrıyor sende ağrı kesici var mı? var ama şu… yada bu ağrı kesici de olur bunu kullan… gibi söylemlere girmemeli, Ciddi ağrılar için doktora yada eczacıya danışmanın daha mantıklı bir yol olacağını bildiriyor.
Ağrı Kesiciler aslında asla tedavi etmez sadece o anki ağrıyı alır. Fakat muhteşem bir tasarım olan İnsan Vücudu bu ağrıları tolere edemez mi? Tabi ki edebilir. Ağrı anında doğal ağrı merkezlerimiz harekete geçer ve o ağrı ile savaşmaya başlar. Fakat savaşa başlamadan, alınan Ağrı Kesiciler, doğal ağrı kesicileri yok eder ve kendisi müdahale eder. Ağrı kesilir ama sorun kaybolmaz. Ağrılı bölgede bir sorun vardır ve ağrı kesici ile sadece günü kurtarabilirsiniz. Ağrı Kesiciler hem doğal ağrı merkezini zayıflattırıp tembelleştirir, hemde bir kaç ciddi hastalıklara kapı aralayabilir.
En basiti bu ağrı kesicilerin ortaklaşa vurduğu organlarımız Karaciğer, Göz ve Mide’dir.
Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Şehvar Nefesoğlu’nun aktardığı bilimsel sonuçları sizlerle paylaşmak isteriz. Ardından Ağrı kesicilerin mideye verdiği zararlar hakkında bilgi vereceğiz.
Ağrı Kesiciler ve Göz Hastalıkları
Parasetamol hem ağrı kesici hemde ateş düşürücü özelliğe sahipken, uygun miktarda kullanım olduğunda Vücut tolere edebilir ama fazla kullanımı görüş kalitesini düşürmeye başlar. Görmenizde sararmalar farkediyorsanız bunun sebebinden biride Parasetamol kullanımından olabilir.
Diğer taraftan kronik ve akut ağrılarda alınan NSAID (steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar) ise, gözlerin ışığa karşı dayanıksız olmasına neden olabilir. Sadece bu değil kuru göz, katarakt, retinal kanamalar, makula dejenerasyonu tetikleme (sarı noktada hasar oluşumu), geçici baş ağrısı ve görme bulanıklığını sebeplerinden de olabilir.
Bir diğeri Steroid türü ağrı kesicileri, uzun süre kullanan hastalarda glokom ve katarakt olmak üzere iki oluşum meydana gelebilir.
Hem ağrı kesici hemde kafa rahatlatıcı Opioidler ise, göz bebeklerinde küçülmeye neden olabilir.
Ağrı Kesiciler ve Mide Hastalıkları
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Doğu Karahan ise Ağrı Kesicilerin mideye verdiği zararları anlatıyor. Mide iç yüzeyi, kendini korumak için özel bir sıvı tabakası üretmektedir. Ağrı kesiciler mideye indiği an bu koruyucu yapıya zarar vermeye başlıyor. Mide asitleri bu zarar verilen yerden sızarak mideye zarar veriyor.
Diğer bir ağrı kesici zararı ise mide sıvısının dengesini sağlayan prostoglandin adındaki maddeyi azaltıyor ve buna bağlı olarak mide asitlerinin seviyesini yükseltip, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının ilerlemesine öncülük ediyor. Mide kanaması ve Mide delinmesinin başlangıcında Ağrı kesicilerin faktörü olduğu bilimsel olarak söyleniyor.
Ağrı Kesiciler ve Karaciğer Hastalıkları
Parasetemoller (asetaminofen) içinde Tylenol 3, Percocet ve Vycodin gibi popüler ağrı kesiciler içermektedir. Amerikan İlaç dairesi FDA bu maddenin 325 mg’dan fazla alınmasının Karaciğer Yetmezliği ile bağlantılı olduğunu düşünmektedir. Özellikle ilaç firmaları ABD’de ciddi denetim altına alınmıştır.
Peki Ağrı başladığında doğal yollarla nasıl giderebiliriz? Doğal ağrı kesiciler nelerdir? Bitkilerle ağrılarımıza derman bulabilir miyiz?
Doğal Ağrı Kesiciler ile hangi ağrılarımızla baş edebiliriz?
Bitkisel yada Doğal Ağrı Kesiciler Nelerdir?
1. Badem
Şiddetli baş ağrıları için Bademin içeriğinde bulunan Salisin maddesi buna çözüm olabilir. 12 doğal çiğ Badem yiyerek rahatlayabilirsiniz.
2. Zencefil kökü
1 parmak uzunluğunda zencefili 1 bardak sıcak suya atıp 10 dakika bekleyip. Ilıdıktan sonra 1 çay kaşığı bal ile karıştırış içebilirsiniz. Romatizmal ağrılar, Soğuk algınlığı, Adet dönemi ağrıları ve mide ağrıları için doğal bir ağrı kesiciliğin yanında birde iltihap kurutucu özelliği var.
3. Kekik Yağı
Romatizmal ağrılarınızda, 1 çorba kaşığı Karvakrol isimli kimyasal içeren kekik yağını, 1 çorba kaşığı orjinal zeytinyağı ile birleştirerek ağrılı bölgeye masaj yaptığınızda etkisini kısa sürelerde göreceksiniz.
4. Acı biber
Baş ağrısı, Zona, Atrit için, 1 adet Acı Biber yiyerek kapsaisin maddesi içeriğinin beyne giden acı işaretlerinde düşüş olduğunu göreceksiniz.
5. Zerdeçal
Kurkumin içeren harika bir anti-enflamatuar olan Zerdeçal, mide ağrıları, yanmalarına doğal çözümdür. Ayrıca eklem iltihaplarında da etkilidir. Günde 1 çay kaşığını geçmeyin!
6. Magnezyum
Magnezyum içerikli beslenmeyi arttırdığınızda, gün boyu yaşadığınız ağrılardan kurtulabilirsiniz. Kemik, Eklem ve Kas ağrıları için bu minerali doğal yollardan aşmaya çalışın. Kaju, Susam, Kabak Çekirdeği, Ay Çekirdeği, Badem, Kızıl Buğday, Karabuğday, Esmer Pirinç, Ton Balığı, Çavdar Unu, Buğday Unu, Keten Tohumu, Ispanak, Taze Fasülye gibi yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyiniz.
7. Kiraz
İltihapları kurutan ve ağrıları dindiren harika bir meyve olan Kiraz’ı mevsiminde günde 1 kase tüketilmelidir. Etken maddesi ve ona rengini veren olan Antosiyanin aynı zamanda Ahududu, Yaban Mersini, Kırmızı Ayı Üzümü, Kırmızı Üzüm, Çilek ve Böğürtlende de bulunmaktadır. Düzenli tüketimde Antioksidan etkisi, ağrılardan kurtulmayı hızlandırır.
8. Beyaz söğüt kabuğu
Bildiğimizi koca karı ilaçlarında, binlerce yıldır tavsiye edilir. İçerisindeki Şalisin maddesi Bel ve Sırt, Omuz ve Baş ağrıları için kullanılabilir. Etkisini geç gösterse de, ağrıyı uzun süre absorbe eder.
9. Gümüşdüğme Bitkisi
Migren için özellikle İngiltere’de popüler olan bu bitkiden çay yapılarak içilmektedir. Ülkemizde de bu bitkiden çok vardır.
10. Sarı Kantaron, Melisa Çayı ve Papatya
Bu üçlüye dikkat edin. Her gün baş ağrısından şikayetçi olanlar, stres düşmanı bu bitkilerden bir karışım yapıp, günlük 1 yada 2 fincan tüketmeniz tüm bölgelerinizde rahatlamayı sağlayacaktır.
11. Haşhaş
Doğal Opiatlardan olan Haşhaşın, 1 çay kaşık ağızda çiğnenmesi ağrılarınızı dindirecektir. Baş ağrısının yanında Romatizmal ağrılar içinde etkilidir.
12. Karanfil
Diş ağrıları için Karanfil yağını bir çok kişi bilir. Ağrılı dişe 1 kaç damla damlatılınca, uyuşturan bir etki sağlar. Ojenol adındaki ağrı kesici doğal bir kimyasal madde içermektedir. Fazla kullanılması diş etine zarar verebilir.
13. Zeytinyağı
İçinde iboprofen isimli madde olan Zeytinyağı, doğal ışık almayan ortamlarda ve ağzı kapalı ısı ile teması olmadan, sızma olmalıdır. Baş ağrısında direk masaj yapılıp sarıldığında, etkili bir doğal ağrı kesicidir.
Ağrı Kesici ilaçlar hakkında yanlış bilinen bilgiler nelerdir?
- “Ağrıya göre hep daha fazla ağrı kesici alınmalı” Halbuki yüksek dozlarda alınan ağrı kesici ilaçlar ciddi zararlar vermeye başlar.
- “Ağrı kesiciler bağımlılık yapar “ derler ama son zamanlarda opioid türleri dışında bağımlılık yapmadığı açıklandı.
- “Ağrı kesici ilaçlar zararlı değildir” cümlesine karşılık yazımızın başında gerekenleri söyledik.
- “Ağrı Kesiciler uzun süre kullanılırsa ağrıyı yok eder” Doktor haricinde ağrı kesicileri kullanmak tamamen kişinin kendine zarar vermekten ötesine gidemez.