DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hindiba Kahvesi Nedir? Hindiba Kahvesi Nasıl Yapılır?

Hindiba Kahvesi Nedir? Hindiba Kahvesi Nasıl Yapılır?

Hindiba kahvesi çok uzun süredir bilinmekte olan ancak şimdilerde popülerleşmiş olan bir kahve çeşididir. Bu yazımızda hindiba kahvesi nedir? Hindiba kahvesi nerelerde bulunur? Hindiba kahvesi nasıl yapılır? Hindiba kahvesinin sağlığa zararları ve yararları nelerdir? Hindiba kahvesinin pişirme ayrıntıları nelerdir? Hindiba kahvesinin içerisindeki faydalı besinler nelerdir? Zayıflama kahvesi neden denir? sorularının cevaplarını bulabileceksiniz.


Hindiba Kahvesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Hindiba kahvesi yaklaşık iki yüz yıldır bilinmekte olan bir kahve çeşididir. Ancak ülkemizde son dönemlerde popülerlik kazanmış olan hindiba kahvesi, tabi ki sıcak bir içecek ve kahvenin verdiği tada benzemektedir. Ancak normal kahveden bir farkı bulunmaktadır. O farkı da kahve çekirdeğinden değil, hindiba kökünden yapılmış olmasıdır. Hindiba kahvesi, genellikle kafein bağımlılığından kurtulmak isteyen kişiler arasında oldukça popülerdir. Ayrıca vücuttaki kan şekerini kontrol eder. Sindirim sisteminin sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Hindiba kahvesinin elbette zararları da bulunmaktadır. Yazı içerisinde bunları da detaylı şekilde göreceksiniz.

Hindiba kahvesi, hindiba adındaki bitkinin köklerini kavurarak, kahve gibi bir sıcak içecek haline getirilmiş halidir. Aslında hindiba bitkisi, karanfil ailesinden ve çiçekli bir bitki olarak bilinmektedir. Hindiba bitkisinin, sert bir gövdesi bulunmaktadır. Ayrıca tüylüdür ve mor çiçekleri bulunmaktadır. En önemlisi de salatalar içerisinde bol miktarda kullanılan yaprakları vardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi hindiba kahvesi oldukça normal kahveye benzemektedir. İlk denemede çatlak ve odunsu bir tat olduğu söylenmektedir.

Hindiba kahvesinin içim şekli genellikle sade veya kahve ile birlikte tüketilmektedir. Hindiba kahvesinin piyasaya çıkış tarihi net olarak bilinmemektedir. Ancak eski kaynaklara göre 1800’lü yıllarda bulunduğu ve Fransa’da ortaya çıktığı bilinmektedir. Buna ek olarak ilk olarak ta Fransa’da tüketilmeye başlanmıştır. Kahvenin ortaya çıkış sebebi de oldukça ilginçtir. İnsanların kahveye bir alternatif araması sonucu, hindiba bitki köklerini kahvelerine karıştırmaları ile hindiba kahvesi denilmiştir. Eski zamanda iç savaş olurken, New Orleans’ta kahvenin ülke genelinde tükenmesi sonucu bulunmuştur. Savaş sırasında şehrin kahvesi kesilmiş ve insanlar bu alternatifi üretmiş olmuşlardır.

Hindiba Kahvesi Nedir? Hindiba Kahvesi Nasıl Yapılır? | Hindiba kurusu

Hindiba Kahvesi Nedir? Hindiba Kahvesi Nasıl Yapılır? | Hindiba kurusu


Hindiba Kahvesi Nerelerde Bulunur? İçerisindeki Maddeler Nelerdir?

Şimdilerde yani günümüzde de oldukça popüler olan hindiba kahvesi hemen hemen her yerde bulunmaktadır. Kahveye alternatif olarak hem de kafeinsiz olarak iyi bir alternatiftir. Hindiba bitkisi, içerisinde oldukça besleyici maddeleri içermektedir. Hindiba kahvesi içerisindeki ilk ve en önemli bileşen hindiba köküdür. Bunu yapabilmek için ilk olarak hindiba bitkisi çiğ olarak alınarak, kökü kıyılmaktadır. Sonrasında kavrularak kahvenin içerisine karıştırılmaktadır. Kahve yapılırken, herkes ağız tadına göre farklı miktarlar kullansa da önerilen miktar 2 yemek kaşığı yani 11 gr. hindiba kökü kullanılması önerilmektedir. Hindiba kökü içerisinde oldukça besleyici maddeler bulunmaktadır. Şimdi sizler için bu besinleri sıralayalım;

  • Kalori: 44
  • Protein: 0.8 gram
  • Karbonhidrat: 10.5 gram
  • Yağ: 0,1 gram
  • Lif: 0.9 gram
  • Manganez: RDI’nin % 7’si
  • B6 vitamini: RDI’nin % 7’si
  • Potasyum: RDI’nin % 5’i
  • C vitamini: RDI’nin % 5’i
  • Fosfor: RDI’nin % 4’ü
  • Folat: RDI’nin % 3’ü

Hindiba kökü, aslında inulin olarak adlandırılan hem kilo kaybına hem de bağırsak sağlığına oldukça faydalı prebiyotik bir lif kaynağı olarak bilinmektedir. Hindiba kökü, bunlara ek olarak B6 vitamini ve manganez gibi beyin sağlığına da katkılı olan besinleri de içermektedir. Şu unutulmamalıdır ki; hindiba kahvesi içerisinde bulunmakta olan bu besin maddeleri oldukça düşük miktardadır. Hindiba kökü yalnızca kahve içerisinde küçük miktarlarda bulunmaktadır. Hindiba kahvesinin başka bir yararı da sindirim sağlığını oldukça geliştirmektedir.

Hindiba bitkisinin kavrulmuş ya da çiğ olan kökü, sindirim sağlığını oldukça iyileştirmeye yarayan lif kaynağı olarak bilinmektedir. Bağırsak sağlığı üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip olan mikrobiyatasının da geliştirilmesi ve güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun başlıca sebeplerinden birisi de hindiba kökünün, faydalı bakterilerin büyümesine yardımcı olan prebiyotik lif kaynağı olmasıdır. Tıp uzmanları tarafından yapılmakta olan çalışmalar neticesinde bazı bakterilerin, inulin denilen bu madde sayesinde iyileştirilebileceği söylenmektedir.


Hindiba Kökü İle Yapılan Araştırmalar ve Sonuçları Nelerdir?

Tıp uzmanları tarafından yapılan araştırmalarda, hindiba kökünün bağırsağın işleyişini iyileştirmeye faydalı olduğunu, kabızlık sorunlarını da çözdüğü görülmüştür. Hatta çok yakın bir zamanda yapılmış araştırma ile 44 kabızlık problemi olan kişinin, inulin maddesi ile problemlerinin çözüldüğü görülmüştür. Özellikle dışkı yumuşaklığını ve sıklığını arttırdığı görülmüştür. Ayrıca yapılan farklı bir araştırmada da 25 ileri yaştaki kişide defekasyon zorluklarının azaldığı bilgisi elde edilmiştir.

Özelliklerini anlatmakla bitiremeyeceğiniz hindiba kahvesi, kan şekerinin de düşürülmesini sağlamaktadır. Hindiba kökünün içerisindeki inulin maddesi, hayvan ve insanlar üzerindeki kan şekeri düzeylerinin yönetilmesini sağlamaktadır. Şeker hastaları, diyabetik hastalar üzerinde de inulin maddesi oldukça işe yaramaktadır. Kan şekeri kontrolüne oldukça yardımcıdır. Hindiba kökü bitkisi içerisindeki inulin maddesinin, insülin direncine de katkıda bulunduğu tespit edilmiştir.

Burada biraz insülinin ne olduğundan da bahsetmek gerekir. Tek bir cümle ile açıklamak gerekirse insülin, kandaki şekeri, vücuttaki dokulara ve kaslara taşımakta olan ve yakıt olarak kullanılabilmekte olan bir hormondur. Yani vücuttaki insülin direnci, çok uzun sürelerde en yüksek insülin seviyelerinde seyir ederse, yüksek kan şekeri gibi durumlara yol açabilmektedir.

Yapılan testler sonucunda da 40 kişi üzerinde, vücuttaki inulin maddesinin insülin direncini azalttığı görülmüştür. Farklı bir çalışmada da 49 kadın üzerinde kullanılan inulin maddesi, açlık kan şekerinin yüzde 8,5 gibi bir düzeyde düşürüldüğü sonucuna ulaşılmıştır.

Bütün bu araştırmalar sonucunda elde edilen bilgi de şu olmuştur. Hindiba bitkisinden çok içerisindeki inulin maddesi üzerinde oldukça yoğunlaşılmıştır.

Ancak hindiba kahvesinin içerdiği besinlerin, kan şekeri üzerindeki etkileri hala tam olarak belirlenememiştir. Dolayısıyla bu araştırmalar üzerinde oldukça yoğunlaşılmıştır. Hindiba kökünün içerisindeki inulin maddesinin, inflamasyonu da azaltmakta büyük rolü olduğu bilinmektedir. 

İnflamasyon; vücutta bulunan normal bir bağışıklıktır. Ancak vücutta bulunan kronik inflamasyon; kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi hastalıklara yol açtığı da bilinmektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan birçok deneyde, hindiba bitkisinin kökünün, inflamasyon belirtilerini oldukça azalttığı görülmektedir.


Kafein Etkileri Nelerdir? Hindiba Kahvesi Nasıl Yapılır?

Tıp uzmanlarının yapmış olduğu daha farklı bir araştırmada ise hindiba kökü bitkisi, domuz yavrularına yem olarak verilmiştir. Bu deneyde de domuz yavrularının inflamasyon seviyelerinin oldukça düşürüldüğü tespit edilmiştir.

Hindiba kahvesinin, bilinen en güzel özelliği de kafeinsiz olmasıdır. Eğer bir kafein bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız, hindiba kahvesi mükemmel bir yol olarak bilinmektedir.

Kafeinsiz kahve için ayrıca bıttım meyvesinden yapılan menengiç kahvesini önerebiliriz.

Günlük içmiş olduğumuz kahvenin içerisinde öğütülmüş, kavrulmuş ve kahve çekirdeklerinden yapılmaktadır. Şöyle ki; bir fincan kahve içerisinde 95 miligram kafein içermektedir. Elbette bu bazı faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çok yüksek miktarda kafein tüketilmesi, vücut için çok faydalı değildir.

Fazla kafein vücutta, uykusuzluk, mide bulantısı, kalp çarpıntısı ve huzursuzluk durumlarına sebep olmaktadır. Bu sebeple bazı kişiler normal kahve içerken, içerisine hindiba kökü eklemektedirler. Hindiba kahvesinin, düşük riski olan ve hamile olan kadınlara önerilmediğini de söylemeden geçmeyelim. Çünkü olası bir durumda aşırı kanama etkisine sahip olacaktır.

Hindiba kökünün, emziren kadınların da tüketmemesi gerekmektedir. Son olarak hindiba kahvesinin nasıl yapıldığını da sizlere anlatalım.

  1. İlk olarak toplamış olduğunuz hindiba köklerini temizlemelisiniz.
  2. Dilediğiniz büyüklükte doğrayarak, tavada rengi kararıncaya kadar sote etmelisiniz.
  3. Kahve öğütme makinesine sahip olanlar, yavaş yavaş öğüterek bir kavanoz içerisine alabilirler.
  4. Sonrasında fincan sıcak su içerisine 2 tatlı kaşığı ekleyerek, 7 ila 15 dakika demlendirmelisiniz.
  5. Demlendiği zaman rengi kahverengine dönecektir. İsteğe bağlı olarak krema veya bal da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.