DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sigarayı bırakmak isteyenler için kanıtlanmış 9 bilimsel yol

Sigarayı bırakmak isteyenler için kanıtlanmış 9 bilimsel yol

Sigara içmenin ne kadar zararlı olduğu bilinmekle birlikte pek çok tiryaki sigarayı bırakmakta zorlanıyor. Bu nedenle bilim insanları insanların sigarayı bırakmasına yardımcı olacak yollar arıyor. Şimdiye kadar uygulanmış yolları sizler için bu yazımızda ele alacağız. Sigarayı bırakmak isteyenler için kanıtlanmış 9 bilimsel yol nedir? Nikotin bantları işe yarar mı? Elektronik sigara kullanmak sigarayı bırakmaya yardımcı mı? Spor yaparak sigarayı bırakmak mümkün mü? Sigaradan kurtulmak için neler yapılabilir? sorularının yanıtını yazımızda bulabileceksiniz.


Sigarayı bırakmak isteyenler için kanıtlanmış 9 bilimsel yol

1. Nikotin replasman tedavisi görün

Nikotin replasman tedavisi nikotin bantları veya nikotin sakızı kullanılarak yürütülen bir tedavidir. Bant ve sakız seçimi kişiden kişiye değişebilir; bazıları nikotin bantlarının sürekli değişmesinden hoşlanmayıp canları sigara çektiğinde nikotin sakızı çiğnemeyi tercih ederken başka kişiler nikotin sakızının tadını beğenmeyip bantı tercih edebilirler.

Morgan, sigara içme ihtiyacını çok fazla hisseden kişilerin iki yöntemi de kullanabildiklerini söylüyor.

Nikotin replasman tedavisi sigara içen herkes için gerekli olmasa da birçok insan bu tedaviyi faydalı buluyor.

Ancak sigara, ister televizyon izlemek ister bir kahve içmek olsun her türlü günlük aktivitenizin bir parçası haline
gelmiş olduğundan yalnızca nikotin replasman tedavisiyle sigara alışkanlığınızdan kurtulmanız mümkün değil.

Sigarayı bırakmak isteyen kişilerin omuzlarına bir nikotin bandı yapıştırmaktan veya bir ilaç almaktan daha fazlasını yapmaları gerekiyor. Bu yöntemler sigara içme isteğini köreltebilir fakat tamamen ortadan kaldırmaz.

Asla Elektronik sigara tuzağına düşmeyin!

Her ne kadar elektronik sigaralar sayesinde sigarayı bırakabilen kişiler olsa da herkesin kendi için seçeceği
yöntemler farklılık gösterebiliyor.

Elektronik sigaraların etkililiği hakkında herhangi bir klinik deneme yapılmadığını belirten Morgan, FDA’nın da
bu ürünleri denetlemediğini, bu nedenle elektronik sigara kullanan kişinin ne kadar nikotin veya toksin aldığını bilmediğini vurguladı. Bu da kişilerin zaten çözmeye çalıştıları bir sorunu daha da kötüleştirebilecekleri anlamına geliyor.

Nikotin replasman tedavilerinin FDA onaylı olduğunu belirten Morgan, elektronik sigaralar veya diğer ilaçlar yerine bu tedavi yöntemlerini denemenin ve önermenin daha doğru olduğunu da ekledi.

Elektronik sigaralar, koruyucu sistemimiz olan bağışıklık sistemi hücrelerine zarar verdiği 2018 yılından sonraki bilimsel çalışmalarla belli olmaya başladı.

İngiltere’deki Birmingham Üniversitesin’de yapılan bilimsel araştırmanın ekibinin başındaki Prof. Dr. David Thickett, tıp dergisi Thorax’ta elektronik sigaraların zararları hakkında yaptıkları deneyleri yayımladı.

Daha önceki araştırmalarda hedef, Elektronik sigaraların sıvısındaki kimyasallardı. Bu yüzden elektronik sigaraların zararları hakkında hep uyarı açıklamaları geliyordu. Bu sefer ki araştırmada içeri çekilen duman ele alındı.

Araştırmada, elektronik sigaralardan içe çekilen dumanın enlafamasyona sebep olduğu ve bunun; toz parçacıkları, bakteri ve alerjik maddelere zarar verme potansiyeline sahip olan alveoler makrofajları zayıflattığını ortaya koydu. Yani bağışıklık sistemine darbe vuruyordu.

Bu bakımdan bakıldığında normal sigara içenler ile elektronik sigara içenler arasında pek fark olmadığı, hatta kronik akciğer rahatsızlığı olan kişilerle de benzer olduğu gözlemlendi.

İngiltere’de elektronik sigaraların çok popüler olması yeni araştırmaların da geleceğini gösteriyor. İngiltere Kamu Sağlığı Dairesi, elektronik sigaraların normal sigaralara göre daha az zararlı olduğu ve sigara tiryakilerinin sigarayı bırakmak için elektronik sigaralara başvurmamaları gerektiğini hatırlatıyor.

Prof. Dr. David Thickett ise, elektronik sigaraların geleneksel sigaralara göre az zararlı gözükse de, başlangıç aşamasında olan araştırmalarının, uzun vadede elektronik sigaraların yine de zararlı olabileceği gözüktüğünü söyledi.


2. Sigarayı bırakma tarihi belirleyin

Uzmanlar, sigarayı birdenbire bırakmaya çalışmak yerine kendinize gelecek bir tarih belirlemenizi öneriyor. Böylece arada kalan zamanda bir plan yapabilir, insanlara danışabilir, nikotin replasman ürünleri satın alabilir veya uygulanabilecek diğer yöntemler için hazırlık yapabilirsiniz.

Bunun, sigarayı bir anda bırakmaya kıyasla çok daha faydalı olduğunu belirten Morgan, sigarayı bırakmayı bir sınava benzetiyor; öncelikle bu sınava çalışmanız gerekiyor.


3. Sigara içtiğiniz zamanları not edin

Bilişsel tedavide insanlar genellikle bir alışkanlığı tetikleyen aktiviteleri not ederler. Kurtulmak istedikleri alışkanlıkları olan insanlar da bu yöntemi kullanır.

Sigara içtiğiniz zamanları not etmek hangi aktiviteleri sigarayla bağdaştırdığınızı anlamanıza yardımcı olur. Böylece bu aktiviteleri değiştirebilir, sigarayı bıraktıktan sonra sizi sigara içmeye teşvik etmelerini önleyebilirsiniz.

Örneğin kahve içmek canınızın sigara çekmesine sebep oluyorsa kahve yerine çay içebilirsiniz.


4. Danışmanlık hizmetlerinden faydalanın

Bazı kişiler sigarayı bırakma sürecinde bir terapistten yardım almayı tercih edebilir. Bu alanda tecrübeli kişilere başvurulmasının faydalı olduğunu belirten Morgan, teke tek görüşmelerin herkesin harcı olmadığını da eklemeden
geçmiyor.

Alternatif danışmanlık yöntemleri arayan kişiler internet üzerinden tedavi programlarını, sigara bırakma hatlarını veya
diğer destek gruplarını tercih edebilirler.

Ayrıca sigara bırakma konusunda eğitimli olacağından aile hekimine başvurabilirsiniz.


5. Çevrenizden yardım isteyin

Terapi birçok insanın tercih ettiği bir yöntem olmadığından arkadaş, aile ve meslektaşlarınızın önerilerini almak da alternatif bir yöntem olabilir.

Daha önceden sigarayı bırakmış birinden tavsiye almanızın oldukça faydalı olacağını belirten Morgan, böylece tıpkı bir iş görüşmesine hazırlanır gibi strateji geliştirebileceğinizi ve tecrübeli kişilerin yardımıyla başarıya ulaşma şansınızı arttırabileceğinizi de ekliyor.


6. Egzersiz yapın

Yoksunluk belirtileri 5 ila 10 dakika arasında kısıtlı bir süre için geçerli olduğundan bu süre zarfı içinde uğraşacak başka bir aktivite bulmak çok önemlidir.

Morgan, bir kenarda oturup canınızın sigara çekmesinin geçmesini beklemek yerine örneğin yürüyüşe çıkmayı öneriyor.

Buna ek olarak stresi azalttığından egzersiz yapmayı da tercih edebilirsiniz. Ayrıca egzersiz, aksiyete ve depresyon gibi insanları sigara içmeye teşvik eden durumlara karşı da faydalıdır.


7. Ağırlık kaldırın

Daha küçük çaplı araştırmalarda, tıpkı kardiyovasküler egzersizde olduğu gibi ağırlık kaldırmanın da insanlara sigarayı bırakma konusunda yardımcı olduğu görüldü.

Çalışma masanızın yanında ağırlık bulundurarak canınız sigara çektiğinde kısa süreli egzersiz ile bu dürtünüzü geçiştirebilirsiniz.


8. Kısa mesaj gönderen programlar kullanın

Cep telefonlarının kullanımındaki artış, insanların sigarayı bırakmasında da önemli bir rol oynamaktadır.

George Washington Üniversitesi Halk Sağlığı ve Sağlık Hizmetleri Bölümü’nden Lorien Abroms, cep telefonlarında bulunan ve kısa mesaj veya alarm gibi özellikler içeren programların insanlara sigarayı bırakmada yardımcı olduğunu söylüyor.

İnsanların telefonlarını sürekli yanlarında bulundurmalarının da bu durumda ayrıca bir artı olduğunu belirten Abroms, bu programların gönderdiği bilgi veya motivasyon içeren mesajlar sayesinde kişilerin sigarayı bırakma sürecini daha kolay atlatabileceğini belirtiyor.


9. Uygulamaları kullanın

Cep telefonlarına indirilebilecek, sigarayı bırakmaya yardımcı birçok uygulama mevcut. Ancak bu gibi 98 uygulamayı araştıran Abroms, birçoğunun sigarayı bırakmak için uygulanması gereken yöntemler ilkesini göz ardı ettiğini belirtiyor.

Elbette sigarayı bırakmak üzerine bir uygulama yerine Angry Birds oynamanın da mümkün olduğunu belirten Abroms, yine de kişilerin sigara içmek istediklerinde doğrudan akıllarına gelecek bir aktivite seçmelerinin daha mantıklı olduğunu da ekliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.