DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Elektronik sigaralar yararlı mı zararlı mı?

Elektronik sigaralar yararlı mı zararlı mı?

Elektronik sigaralar yararlı mı zararlı mı?

Türkiye’de ve dünyada hızlıca yayılan Elektronik sigaralar son zamanlarda tehdit olarak algılanmaya başlandı. Fakat bunun pekte kanıtlanmış bir araştırması yoktur. Sigaradan daha zararsızdır ve içinde nikotin olmayan formları hiç bir ülkede yasak görmemiştir. Tütün ürünleri ve sigara gibi içerisinde kanserojen madde yoktur. Peki neden Elektronik sigaralar yada e sigaralar tepki toplamaya başladı?

Dünya Sağlık Örgütü‘nü (WHO), e sigaralar hakkında tavsiye etmediği ve karara bağlanmış bir sonucu da bulunmamakta. Fakat WHO’yu devamlı baskı altında tutan başka bir sektör var gibi!

E sigaralar ile ilgili genel bir standardın belirlenmesi şart. Piyasa çok hızlı büyüyor ve standart açıklarından faydalanmak isteyen herkes kullandığı malzemelerde maliyet düşürmek için ucuz ve kalitesiz maddeler kullanmaya başlıyor.

Özellikle ingiltere’de 18 yaşın altında kullanım oranı arttığı için, İngiltere Sağlık Bakanlığı bu sigaraların “zararsız” sayılamayacağı görüşünde. Fakat zararlıdır diye herhangi bir yazılı açıklaması olmamıştır.

İngiltere’de 53 önde gelen kamu sağlığı uzmanı tarafından imzalanan ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) gönderilen açık mektupta, ise Elektronik sigaraların insanların sigarayı bırakmasında diğer yöntemlere göre daha mantıklı olduğu görüşündeler.

Açık mektupta, düşük riskli olan sigaradan kurtulma yönteminin, hükümetlerin Elektronik sigaraların reklamlarını sınırlaması yada reklamların yasaklanmasını yapmamalarını öneriyorlar. Son dönemin belki en iyi buluşu olan Elektronik sigaraların, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bir tehdit olarak algılanmasından endişe ediyorlar.

Elektronik sigaralar yararlı mı zararlı mı? | Sigarayı bıraktırma özelliği çok az ihtimal

Elektronik sigara nedir? Nasıl Çalışır?

1963 yılında Herbert A. isimli bir araştırmacı tarafından, “tütün içermeyen dumansız sigara” ismiyle gündeme gelmiş ama herhangi bir ürün yapılmamış. 2004’de Çinliler sigaraya bırakmaya çalışanlara bir yöntem olarak piyasaya sürmüş ve dünyaya yayılmıştır.

Yanlış reklam ile dağılan ürün aslında sigara bırakma değil, sigaranın yerine alternatif olarak zararı daha az şeklinde olarak kabul edilmiştir.

Elektronik sigaralar yararlı mı zararlı mı? | E sigara likitleri

Elektronik sigaralar, sigara içme hissi veren içerisinde pil bataryası bulunan ısıtıcılardır. Bir çok tipi vardır. Temelinde ise ısıtılan sıvıdan çıkan buharının aynı sigara gibi çekilmesidir. Herkesin tartıştığı konu ise bu ısıtılan sıvı yani likitin içindeki nikotin oranı. Bazıların bu likitin içinde hiç nikotin yoktur. Bazı likitlerde birden çok esans bulunmakta farklı tatlarda çekilebilmektedir.

Elektronik sigara (kısaca e-sigara), sigara bırakma objesi gibi alındığından tepki görmektedir. Aslında bu ürün sigara içenlere alternatif  daha az zararlı ürünlerdir.

2012-2013 yıllarında Catania Üniversitesinde 300 sigara tiryakisine 12 ay Elektronik sigara denetilmiş. 1 yıl sonunda Sadece 27 kişi sigarayı bırakmış.(BBC haberi 6 Temmuz 2013)

Elektronik sigaralar yararlı mı zararlı mı? | Sigaraya benzeyen modelleri de var

Elektronik sigara (kısaca e-sigara) üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar

2015 yılı ortasından beri Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kapsamlı bir araştırma sonucu bekleniyor. Ama bazı ülkeler kendi içlerinde özel araştırmalar yapmış ve ona göre sınırlandırmışlar. Fakat hiçbir araştırma sonunda yasaklama bulamadık.

FDA ilk araştırmasını 2009’da yaptı

Amerikan ilaç ve besin dairesi FDA tarafından 2009 yılında piyasada yer alan 18 çeşit e-sigara incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda içerisinde yasaklansın diye herhangi bir sonuç çıkmamış, tavsiye niteliğinde öneriler raporlandırılmış.

  • Kanserojen olan nitrosamine’leri içerdikleri bazı numunelerde görülmüştür.
  • Zehirli madde olan  dietilen glikol %1 oranında bulunmuştur.
  • Tütün ürünlerinde bulunan, zararlı kimyasallar anabasine, myosmine ve beta nikotryine, sıvı likitlerinde tespit edilmiş, fakat buharda görülememiştir.
  • Nikotin olmayan ürünlerinde çok az da olsa nikotin görülmüştür.

2009 Kanada Sağlık Ajansı Raporu

2009 yılının Mart ayında Kanada Sağlık Ajansı tarafından Elektronik sigara’nın (kısaca e-sigara) diğer tütün ürünlerinden daha güvenli ama nikotin bağımlılığı ve nikotin bağımlılığını ön ayak olduğu görüşünde bir rapor yayınladı.

2010 yılı Amerika Toplum Sağlığı Hekimleri Birliği(AAPHP) araştırma sonucu

2010 yılı Nisanında AAPHP tarafından farklı bir araştırma raporu sunuldu. Tütün kullanan yetişkin kişilerin Elektronik sigara (kısaca e-sigara) içmelerinde bir sorun olmadığı, hatta tiryakilerin yaşayacağı hastalıklardan korunabileceğini eklemişlerdir. Ancak Elektronik sigara (kısaca e-sigara) cihazlarının, FDA tarafından tütün ürünleri grubuna alınıp, 18 yaş altına yasak getirilmesini istemişlerdir.

Elektronik sigaralar yararlı mı zararlı mı? | Patlayan Elektronik sigara

Elektronik sigara yasaklı bir ürün mü?

ABD ve Avrupa sınırları içinde sadece yetişkin olmayan bireylere satışı yasaklanmıştır. Size bazı ülkelerde Elektronik sigara (kısaca e-sigara) hakkında yasaları sıralayalım.

  • Finlandiya’da 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle tütün yasağı olan ürün grubuna eklenmiştir. Fakat Nikotin içermeyen likitlerin kullanımı yasak değildir.
  • Almanya’da likitinde nikotin içeren e- sigaraları yasaklayacağız demelerine karşı, satışı ve kullanımı serbesttir.
  • 16 yaş altı bireylere e sigaraların satışı İtalya’da 2012 tarihli yasayla yasaklanmıştır.
  • İngiltere’de e sigaraların kullanımı son dönemde fırlamıştır. Yaş sınırlaması olmadığından yeni yasa tartışmaları yapılmaktadır. Şu an  e-sigara reklamları, satışı ve kullanımı serbesttir. Açık yada kapalı ortak alanlarda dahil içimi serbesttir.
  • ABD’de ise her eyalet kendi yasaları ile hareket etmektedir. Genelde 16 yaş altı satış yasakları vardır. 2012’de Okul alanlarında ve Okul alanlarının çevresinde içimi yasaktır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.