İsrail mor ötesi ışıkla ucuz pastörize yolunu buldu!
İsrail mor ötesi ışıkla ucuz pastörize yolunu buldu!
Yüksek ısı kullanılarak, sıvı içeceklerin mikroplardan temizlenmesi işlemine, pastörizasyon denir. Yüksek ısı ile yüksek elektrik maaliyetini arttırırken, İsrailli bir firma bu işlemleri yüzde 75 daha ucuz ve daha sağlıklı yolunu buldu.
Pastörize ile ilgili 2 farklı görüş var. Birincisi, Pastorize ve uzun ömürlü sütler maksimum hijyen koşullarında üretilen ve sürekli olarak analiz edilen ürünlerdir. Hastalıkların önlenmesi, temiz süt kullanmakla mümkündür. Süt alınırken, pastörize ya da steril edilmiş (uzun ömürlü süt) süt tercih edilmelidir.
İkincisi ise tam aksine bir görüş. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aydın, sütün, çok faydalı bir içecekken pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geldiğini söylüyor.
Biz bu 2 farklı görüşle tartışırken, İsrailliler Pastörize sütün besin değerlerini koruma yöntemiyle yeni bir yöntem buldu. Haftalık yayın yapan yahudi gazetesi Şalom’da, morötesi ışını yöntemiyle, yüksek ısı kullanmadan (UHT ), hem maliyeti düşüyor, hem de verimliliği maksimum kalarak değerleri sabit kalıyor.
İsrail’in Maalot-Tarshiha Endüstri Parkı’nda kurulu AseptoRay şirketinin sözcüsü Motti Koren, bu yolun yeni bulmadıklarını, aksine geliştirdiklerini söylüyor.
Koren bu işi tüm pastörizelerde kullandıklarını, sütle sınırlı kalmadıklarını açıkladı. Mor ötesi ışınların pastörizasyonu sadece saydam olan yani su gibi ürünlerin depolanmasında kullanılıyordu. Fakat bu yöntemle süt hatta meyve sularında da kullanabileceklerini anlattı.
AseptoRay şirketinin yetkililerinden biri olan Motti Korena, dünyada bu teknolojinin ilk defa bizde kullanıldığını söylüyor. Maddi açıdan, bu yolla yapılan uygulamanın, UHT’li şekline göre yüzde 75 elektirik kazanımını sağlıyor.