DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Güçlü kemikler için gerekli K vitamini doğal deposu: Kereviz

Güçlü kemikler için gerekli K vitamini doğal deposu: Kereviz

Yerken kalorisini harcadığımız kök sebzelerden Kereviz, içindeki K vitamini ile de göz dolduruyor. Yazımızda K vitamini kemiklere nasıl etki ettiğini, kerevizin faydaları, kerevizin kalp sağlığı, bağışıklık sistemini, bilişsel güçlenme, enflamasyon ve artrit, diyabet, cilt sağlığı ve yaraların iyileşmesi üzerindeki etkilerini göreceğiz.


Güçlü kemikler için gerekli K vitamini doğal deposu: Kereviz

Kereviz, yüksek oranlarda birçok farklı antioksidan türü içeren bir sebze. Bu antioksidanlar serbest radikallerle savaştığı gibi kanser riskini azaltmada da önemli bir rol oynar. Kerevizin önemli birer A, C, K vitaminleri, potasyum ve folik asit kaynağı olduğunu unutmayın.

Kemik sağlığı K vitamini kemik sağlığını korur ve destekler. K vitamini zengin besinler listesinin başında olan Kereviz, doğal bir destek olarak güçlü kemikler için gereklidir.

Bir kâse çiğ kerevizin içerisinde 64 mikrogram K vitamini bulunur ve bu, günlük ihtiyacınızın %53’ünü karşılar. K vitamini, kemik minerallerine sıkıca bağlanarak kemiklerin sağlamlaşmasını sağlayan osteokalsin proteinini etkinleştirir.

Yeterli miktarda K vitamini bulunmadığı durumlarda kemikler kalsiyuma tutunamazlar, bu da osteoporoza yol açabilir. Daha da kötüsü, kalsiyum kemiklere tutunamadığında kan dolaşımına katılır, bu da kan damarlarının sertleşmesine yol açar.

K Vitamini bol besinler listesinin en başına yazdığımız Kereviz, yüksek oranda K vitamini içerdiğinden kemiklerinizi osteoporozdan korumada oldukça etkilidir. Toplamda 80.982 kişinin katılımıyla yapılan 5 araştırmada K vitamini ile kemik yapıları arasındaki ilişki incelenmiş, yemeklerle birlikte yüksek oranda K vitamini alan katılımcıların kırılma risklerinin daha düşük olduğu gözlemlenmişti.

Araştırma raporunda, en yüksek K vitamini alan katılımcılarda görülen kırılma riskinin, en az K vitamini alan katılımcılara kıyasla %22 oranında daha düşük olduğunun altını çizmişti.

Peki kerevizin faydaları bu kadar mı? Tabiki değil. Şimdi kerevizin yararları listesini inceleyelim.

 

Güçlü kemikler için Kereviz yenmeli


1. Kerevizin içindeki B6 vitamini,  Bilişsel gerilemeyi durdurur ve bağışıklık sistemini dengeler

B6 vitamini çok güçlü bir vitamindir ve kerevizin içerisinde yoğun miktarda bulunur. Bir porsiyon kereviz yemeğinin içerisinde günlük ihtiyacınızın %20’sini karşı- layacak oranda B6 vitamini bulunur, bu da beyin ile sinir hücrelerinin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan, yağ ve protein metabolizması gibi metabolik süreçlerin sorunsuz işlemesini kolaylaştıran ve yaşlı bireylerde bağışıklık sistemi işleyişi için son derece önemli kimyasallar olan sinir ileticilerin üretiminde katkıda bulunur.

Aynı zamanda sinir sıkışması, bazı depresyon türleri, artrit ve premenstrual sendrom gibi durumlarla başa çıkılmasında da yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalarda yeterli oranda B6 vitamini alınmasının Parkinson hastalığına yakalanma riskini azalttığı gözlemleniyor.


2. Kerevizin içindeki Antioksidanlar, Kalp sağlığı dostudur

Kerevizin içerisinde K vitamininin yanı sıra C vitamini, E vitamini, selenyum lutein ve zeaksantin gibi çeşitli antioksidanlar ve az miktarda olsa da omega 3 yağlı asitleri bulunur.

Bütün bunlar birlikte çalışarak kan damarlarının zararlı plaklardan temizlenmesine, kolesterol seviyelerinin düşmesine, yüksek tansiyonla mücadeleye ve kan damarlarının sağlıklı ve güçlü tutulabilmesi için kan akışının artırılmasına fayda sağlar.

Bu faydalar kalp krizi riskinin azalmasını da sağlarken aynı zamanda her yıl milyonlarda kişiyi etkileyen kardiyovasküler sorunların da önlenmesine yardımcı olabilir.


3. Kerevizin içindeki C vitamini, Yaraların iyileşmesi için gereklidir

Kerevizde bulunan C vitamini kolajen sentezi ve hasarlı dokuların yerine yeni kan damarlarının oluşturulması için çok önemlidir. Bu bileşen aynı zamanda bağışıklık sistemini harekete geçiren ve yara kaynaklı enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan oksitlenme önleyici bir etkisi de vardır.

C vitamini serbest radikallerin vereceği hasarı sınırlayabildiği gibi vücudun demir emilimi sağlamasına da katkıda bulunur, bu da yara yatağının daha fazla oksijen almasını ve daha etkili bir hücre yenilenmesi için enerjiye sahip olmasını sağlar.


4. Kerevizin içindeki Lifler, Sağlıklı bir sindirim için gereklidir

Lifler, beslenme düzeninin önemli bir parçasıdır ve sindirimi kolaylaştırır. Kerevizin içinde bol miktarda hem çözünebilen hem de çözünemeyen lif bulunur.

Çözünebilir lif faydalı sindirim sistemi bakterileri için önemli bir kaynak olmanın yanı sıra kan şekerindeki ani çıkışları frenler ve kolesterol seviyesini kontrol altında tutar. Çözünemeyen lif ise dışkıya hacim katarak yiyeceklerin ve atıkların bağırsaklardan rahatlıkla çıkmasına yardımcı olur.

Kereviz sapını atmayın, Kerevizi bütünüyle yemeniz gerekir


5. Kerevizin içindeki demir, Kas ve beyin işlevi için en hassas mineraldir

Kerevizde bulunan demir, anemi ile savaşmada son derece etkili olan çok önemli bir mineraldir. Demir aynı zamanda vücudun proteini sindirmek için yürüttüğü metabolik enzim işlemlerinde yardımcı olduğu gibi yiyeceklerdeki besin maddelerinin de emilimini sağlar.

Demir eksikliği genellikle ruh halinde değişikliklere, konsantrasyonda azalmaya ve kas koordinasyonunda sorunlara yol açar. Demir, kaslarda oksijen biriktirilmesine, böylece kasların hem hareket etmelerine hem de güçlenmelerine yardımcı olduğundan kas hareketleri için çok önemlidir.

Bunun yanı sıra demir, beyne oksijen taşıdığı için de beyin işlevlerinde aynı şekilde önemlidir. Vücuttaki oksijenin %20’si beyin tarafından kullanılır. Demir eksikliği hafızanın zayııfamasının yanı sıra başka zihinsel işlevlerin de gerilemesine sebep olabilir.


6. Kerevizin içindeki bakır ve potasyum, Enflamasyon ve artrit önlemede rol alır

Kerevizin içerisinde yüksek oranda bulunan bakır ve potasyum, artriti önlemede önemli rol oynayan iki mineraldir. Bakır, enflamasyon karşıtı özellikleri sayesinde artritle bağlantılı ağrı ve sertliği hafifletir.

Aynı zamanda kasların güçlenmesine yardımcı olan bakır, eklem ağrılarının azaltılmasında ve bağ dokuların iyileştirilmesinde de rol oynar.

Potasyum ise vücudunuzda bulunan bütün hücrelerin, dokuların ve organların işlevinden sorumlu olan çok önemli bir mineral ve elektrolittir. İskelet ve kas kasılmaları için de çok önemli olan potasyum sağlıklı bir beslenme düzeni yoluyla alınabilir.

Potasyumun bir başka faydası da vücuttaki sodyum ve magnezyum miktarını dengelemesidir.


7. Kerevizin içindeki pantotenik asit, Cilt sağlığına etki eder

Kerevizin içerisinde pantotenik asit de denilen, bir nemlendirici görevi gören ve cildin sağlıklı, yumuşak ve pürüzsüz kalmasını sağlayan B5 vitamini de bulunur.

Cildinizin iyileşme süreçlerini harekete geçirerek enflamasyon karşıtı da rol oynayan B5 vitamini suda çözünebilen bir vitamin olduğundan fazlası vücuttan atılır. Bu nedenle kereviz gibi B5 vitamini içeren sebzelerin düzenli olarak beslenme düzenlerinize katılması gerekir.


8. Kök sebzeler Diyabet olma riskini azaltır

Dünya çapında en yaygın hastalıklardan biri tip 2 diyabettir. 16.154 kişinin katılımıyla yapılan bir çalışmada, kök sebzelerden en yüksek oranda tüketen kişilerin diyabet olma riskinin en az tüketen kişilere kıyasla %13 oranında daha az olduğu gözlemlenmişti. Ne var ki bu alanda ileri araştırmalar yapılması gerekiyor.

Kereviz ve K vitamini hakkında daha çok bilgi arıyorsanız aşağıdaki linkleri tıklayınız.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.