DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları

Müge Bitkisi| İnci Çiçeği | Lily of the valley

Müge Bitkisi Avrupa ülkelerinde Lily of the valley Türkiye’de ayrıca İnci Çiçeği olarak bilinir. Kuzey yarım kürenin ılıman iklimli tüm bölgelerinde yaygın olarak yetişebilmektedir. Özellikle yurt dışında yeni evlenen çiftler uğur getirdiği ve güzel kokusundan dolayı gelin çiçeği olarak tercih edilmektedir.

Müge Bitkisi (inci çiçeği) çok yıllık bir bitkidir. İlkbaharda yeşeren, topraktan 15-20 cm yukarıya kadar uzayan koyu yeşil geniş yapraklar verir. Yaprakların arasından aynı sap üstünde sıralanmış küçük çan şeklinde beyaz çiçekler açar. Çiçeklerin çok güzel kokusu olduğundan parfümeride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitki, köklerinden çoğalarak bulunduğu alanı kaplamaktadır. Etrafta hiçbir bitkinin yetişmesine izin vermez.Artık ülkemizde Giderek daha az rastlanmaktadır.

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları | İnci Çiçeği ağaç diplerini çok sever

Müge çiçeği, özellikle gölge yapan ağaç altlarını ve nemi seven iri yaprakların arasında çıtı pıtı beyaz kokulu çiçekleriyle çok narin bir bitkidir. Köksap denen etli kökleri toprak altında dallanarak çoğalır. Gölge alanlarda yer örtücü olarak kullanılabilir.

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları | İnci Çiçeği

Çizgili yapraklı ve pembe çiçekli olanları da mevcuttur. Kökleri kasım ile mart arası 2,5 cm. derinlikte ve 10 cm. aralıklarla dikilir. İlkbaharda çiçek açan Müge, suyu çok sever.

Müge Bitkisi (inci çiçeği) hem Şifalı Bitkiler kategorisinde hemde Zararlı Bitkiler kategorisinde bulunmaktadır.

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları | İnci Çiçeği istilasını engellemek için büyük saksılarda yetiştirilebilir


Müge Bitkisinin Özellikleri ve Morfolojisi

Müge Bitkisi (inci çiçeği)  yaprakları oval veya elips şeklindedir. Tam kenarlı, paralel damarlı ve koyu yeşil renklidir. Müge’nin çiçekleri uzun bir sapın ucunda, ona yakın çiçekleri ile salkım halinde bulunmaktadır. Bu yüzden toplanması rahattır. Çiçekler çan şeklinde ve beyaz olup uçları altı lopludur. Meyve küre şeklinde, küçük ve kırmızı tohumları mavimsi renklidir.

Müge Bitkisi(inci çiçeği) çok hızlı yer örtücü oluşu (20 cm), kokulu çiçekleri ile güzel bir görüntü vermektedir.Fakat bahçe içinde diğer bitkiler için bir tehlikedir. Çünkü dikildiği alanda çoğalırken etrafında ot dahil hiçbir soğanlı ya da mevsimlik bitkinin gelişimine izin vermez.

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları | Pembe İnci Çiçeği

İngiltere ve Amerika’da Müge bitkisi ekimleri ince ve uzun beton tabanlı tek başına dikilmektedir. Böylece kontrol edilmesi daha rahattır. Saksılarda yetiştirilmesi daha mantıklıdır. Fakat bahçede güzel koku için dikilecekse gölgeli kısımlara ve ağaç diplerine koyarsanız dökülen yapraklardan beslenerek etrafta yayılmaya başlar.

Müge bitkisi özellikle tıbbi bir bitki olduğu için yetiştirilmesi de özel alanlarda yapılmaktadır. Kimyasal içeriği ile dikkat çeken Müge bitkisi, kalp hastalıkları için gerekli olan Glikozitleri içermektedir.

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları | Bahara hazırlanan Müge-İnci Çiçeği

Müge Bitkisinin Kimyasal İçeriği

Müge Çiçeği kimyasal birleşiminde, en önemli madde; Kalbe tesirli Glikozitler %0,4-1 0ranında bulunur ve bunun en önemlileri şunlardır;

Mono veya diglikozitler

Convallatoxin %5-40, Lokundjosid %1-25 ve Desglucocheirotoxin %5-15 içerir. Batı Avrupa’da yetişen İnci çiçeğinde Convallatoxin ve Convallataxol, Doğu Avrupa’dakilerde Convallosid ve Balkanlardaki İnci çiçeğinde Lokundjosid daha çok bulunur.

Flavanoller (%1)

Quercetin-3-galaktosido-rhamnosid, Isorhamnetin-3-galaktosido-rhamnozis, Apigenin, Isorhamnrtin, Kâmpferol, Luteolin ve Quercetin’i sayabiliriz.

Steroidsaponinler

Convallamaronin ve convallamarosid

Aglykalar

Bipindogenin, Sarmentologenin, Sarmentosigenin, Periplogenin, Strophanthidol, Strophanthidin, Cannogenol ve Sarnetogenin en önemlileridir.

Az miktarda Eter yağı( %0,05), Chelidonasit ve Kolin içerir.

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları | Müge yada İnci Çiçeği suyu çok sever


Müge Bitkisinin Faydaları ve Zararları

Müge Bitkisi (inci çiçeği) Parfümünü, sabuna meraklı olanlar bu kokuyu iyi bilirler. Kozmetik Dünyasının vazgeçilmezi olan Çiçekleri parfümeri sanayisinde ve süs bitkisi olarak kullanılır.

Sağlığa yararlı bitkiler arasında kalbimiz için en değerli şifa verici etkiyi inci çiçeği yapar. Özellikle kalbi yaşlanan ve kan damarları daralan kişilerde kalbi güçlendirici etkisi vardır. Bitki kozmetik sanayi dışında ilaçlarda da bolca kullanılmakta. Kan basıncını ve akışını düzenleyici etkisi vardır.

Bitkinin çiçekleri, tıbbi olarak kökleri ve rizomları kullanılmaktadır. Bileşiminde kardiyotonik etkisi olan heterozitler (konvallatoksin, konvallarin) vardır. Tıbbi bir bitki olup,özellikle kalp üzerine etkilidir. Kalp faaliyetlerini tanzim edici özellikte, ham madde olarak kullanılır.

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları | İnci Çiçeğinin eflatun rengi

Alternatif Tıp sayılan yöntemlerden biri olan Homeopati’de ise kalp zafiyeti, su toplaması, yüksek tansiyon, sinirsel kalp rahatsızlıkları, kalp anjini gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.

Homeopati Nedir? bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayanan bir alternatif tıp yöntemidir.

Homeopati’de özellikle Rusya’daki halk arasında beyin kanaması, el ayakların titremesi ve Sara hastalığına karşı da kullanılmıştır. Önce İnci çiçek otunun birleşimindeki Convallatoxin’in izole edilerek ondan ilaç yapılmıştır fakat son yapılan araştırmalarda yaklaşık 40 çeşit kalbe tesir eden glikozitler içeren maddelerin toplu halde daha kullanılmasının daha etkili olduğu görülmüştür.

Müge Bitkisi (inci çiçeği) İdrar söktürücü ve müshil etkisi de vardır.

Zararlı Bitkiler kategorisinde olan Müge Bitkisi Modern klinik araştırmaları yeterli değildir. İnci çiçek otundan elde edilen toz, tentür ve natürel ilaçlar kullanıldığında vücutta birikerek yoğunlaşmaz. Bu nedenle de tarife uygun olarak kullanıldığında herhangi bir yan tesiri olmaz.

Müge Bitkisinin özellikleri nelerdir? Faydaları ve Zararları | Müge yada İnci Çiçeği

Müge Çiçeği yetişkin insanlarda belli bir miktar birkaç çiçek ya da meyvesi yenmesiyle karın ağrısı yapabilir, bağırsakları hareketlendirir. Müge bitkisi yetiştiren kişilerin özellikle tüketilmemesine Çocuklarda çok dikkat etmelidir.

Müge Bitkisini alternatif tıpla duyan yada kullanmak isteyen kişilerin tüketmemesi gerekir. Yanlış tüketim metabolizmada kalıcı hasarlar bırakabilir. Yanlış kullanımla kalp atışı hızlanması yada azalması, kusma ve karın ağrısı gibi zehirlenme görülebilir. Özellikle Çocuklar bu konuda dikkat edilmesi gerekir.

Bilerek tüketen kişilerde ise bulanık görme, bitkinlik ve kaslarda uyuşma, deride kırmızılaşma ve döküntüler başlayabilir.

İnci Çiçeği saksıda yetişebilir


Müge Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Çay yada tozunu kullanabilirsiniz. Özellikle dikkat etmek gerekir kullanma miktarı çok önemlidir. Kalp ve damar hastası kişilerin doktorlarına danışmadan kesinlikle kullanmaması gerekmektedir.

Müge Bitkisi Çayı nasıl hazırlanır?

Özellikle ilkbahar’da açan yapraklarını ve çiçeklerini toplayıp, güneş ışığı görmeyen, havadar bir alanda kurutabilirsiniz. Kurutulmuş yaprak ve tozları döverek küçük toz parçalarına ufalayıp, 1 çay kaşığını, 1 bardak sıcak suya atıp demleyip 15 dakika sonra içebilirsiniz. İçerken yudum yudum zamana yayarak tüketilmesi daha uygundur. Günde 1 kereden fazla içilmesi ise tavsiye edilmez.

 İnci Çiçeği

Müge Çiçeğini evinizde yada bahçenizde yetiştirerek, tüketmekten ziyade, baharın gelmesi ile mis gibi kokan özel kokusunu almanızı şiddetle öneriyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.