DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sarımsak kokusundan bilimsel yolla kurtulmanın yolları nelerdir?

Sarımsak kokusundan bilimsel yolla kurtulmanın yolları nelerdir?

Sarımsak kokusundan bilimsel yolla kurtulmanın yolları nelerdir?

Sarımsak, süper besin olarak neredeyse tüm besin uzmanlarınca kabul edilmektedir. Yesek bir türlü, yemesek bin türlü? Sağlık için mucize bitki olarak görülen doğal antibiyotik yapısında, mükemmel bir antioksidan olan Sarımsağı yedikten sonra kokusundan kurtulmanın bir yolu var mı?

Birçok uzman sarımsağın ağızda ve tende bıraktığı kokudan nasıl kurtulmamız hakkında derin araştırmalar yaptı.Sarımsak yiyen kişiler 1 gün boyunca Vücudunuzdaki kokudan ayrılmadığını fark etmişlerdir. Bu yüzden bu bitkiden hep kaçar olduk.

İsterseniz 1936 yılına gidelim ve Sarımsak kokusu ile ilgili ilk araştırmaya bir göz gezdirelim. Journal of the American Medical Association adlı bilimsel derginin o yıllardaki bir yazısında, bir hastanın midesine hortum ile indirilen sarımsak içeren çorba sonrası, hastanın ağzından sarımsak kokusu gelmekteydi. Yani illa sarımsağı çiğneyince kokacak değil, direk mideye inse de yine kokacak.

Bazı kişiler tüm sarımsak yemeyi tercih ederler. Ama nafile sarımsak mideyle etkileşime geçtiğinde bu kokudan kaçamassınız. Dergi de ilginç olan ise sarımsak kokan bir anne doğuma girdiğinde, doğum sonrası bebekte de bu koku görülmekteydi.

Peki neydi bu Sarımsaktaki kokunun sebebi?

Her şey içindeki sülfür maddesinden kaynaklanıyor. Çünkü sülfür mide ile sindirime karıştığında hemencecik kana geçer. Kan dolaşımı ile  Akciğerlere ulaşır. Soluma esnasında nefes verince  direk hissedilir. Dişlerinizi isterseniz 50 kere fırçalayın yada gargara maddeleri kullanın bu kokudan bu yolla kurtulamassınız. Sorun çiğnediğiniz yada yediğiniz sarımsağın ağızdaki artıkları değil, kandaki sülfürün dolaşmasıdır.


Bilim İnsanları konuyu ele alıyor!

Maydonoz yemek yada ağzınıza bir karanfil atın demeyeceğiz. Genelde işkembe salonlarında meşhurdur, karanfil tanelerini ikram olarak verirler. Yada Süt için derler. Bilmiyoruz bunlar gerçekten işe yarar mı? Ama Bilim insanları bunu ciddi araştırmışlar.

İlk ciddi araştırma ABD’deki Ohio Devlet Üniversitesi’nden Sheryl Barringer yaptı. Sarımsak yedikten sonra hangi yiyecekleri yemeliyiz ki koku gitsin?

Marul, elma, nane, reyhan, fesleğen, kereviz, patates, hindiba, mantar gibi yiyeceklerin sarımsak kokusunu azalttığını gördü. Ama neden?

Özellikle Marul,elma ve nane üçlüsü ile işe başlandı. Çünkü bu 3 bitki çiğ olarak hızlı etki gösteriyordu.

Araştırmada kimyasal içeriklere bakıldı ve Sarımsaktaki etken madde sülfürle etkileşimine bakıldı. Nane’nin içindeki fenolik bileşikler ciddi oranda fazla. Bunlardan biri olan rosmarinik asit, sarımsaktaki sülfür bileşikleri ile etkileşip kokusuz bir molekül meydana getiriyordu. Durum Elma‘dada benzerdi. Ama nane kadar etkili değildi. Fakat Marul’da durum farklıydı. Fenolik Bileşikler az olmasına rağmen koku giderebiliyordu. Uzmanlar Marul’daki fenolik asitin Vücutta iken başka enzimlerle etkileşime geçip, sülfür moleküllerine yapıştığını tahmin ediyorlar. Konu halen bir netliğe kavuşmadı.

Ama Sarımsak yedikten sonra Nane,Elma, Marul üçlüsünden birini kullanırsanız bir kaç saatte sarımsak kokusundan kurtulabileceksiniz.

Sarımsak kokusundan bilimsel yolla kurtulmanın yolları nelerdir? | Elma yemek sarımsak kokusunu giderir


İnsan bir nefes alıp veren kimya fabrikasıdır!

Bu araştırmalar yapılırken, bilim adamları insanların ağız ve ten kokularından hastalıkları teşhis edebilir miyiz? sorusuna cevap arıyorlar. Hatta doku, kan, idrar  kokusunu bile elektronik koku alma cihazları ile kanser ve beyin kanaması gibi hastalıkları tespit etme peşindeler.

İnsan vücudu akıl almaz bir şekilde bir çok bakterinin ekolojik yaşam yeri olmakla beraber, kimyasal bileşikleri tüketerek yaşamını sürdüren bir fabrika gibidir. Bu yüzden Sağlıklı ve Dengeli Beslenerek, ona değer verdiğinizi gösterin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.