DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünya genelinde Çocuk istismarı için hangi cezalar uygulanıyor?

Dünya genelinde Çocuk istismarı için hangi cezalar uygulanıyor?

Çocuk istismarı bir çok ülkede suç listelerinin başında görünmekte. Dünyada bir çok ülkede çocuk istismarı suçlarından yargılanan suçlulara değişik cezalar uygulanıyor. 2018 yılında Türkiye’de çocuk istismarına karşılık “Kimyasal Hadım” başladı. Bu yazımızda Dünya genelinde Çocuk istismarı için hangi cezalar uygulanıyor? Çocuk istismarına karşılık kimyasal hadım uygulanabilir mi? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


Dünya genelinde Çocuk istismarı için hangi cezalar uygulanıyor?

Türkiye’de özellikle çocuklara karşı cinsel taciz ve cinsel istismar son 10 yılda 700 kat artmış olup, 2015 yılından itibaren daha çok yüksek ivme kazandı. Her gün neredeyse aile içi, akraba ve komşu tarafından yapılan cinsel taciz ve istismarlar, okulda ve yurtta kalan öğrencilere öğretmenleri tarafından yapılan cinsel suçlar, sokakta ve parkta kaçırılan çocuklara yapılan cinsel saldırıları görmekteyiz. Bu suçları işleyen kişilerin tıbbi olarak pedofili ruh hastası olduğu sadece hapis cezası ve psikolojik tedavi yapılıp sonrasında tekrar topluma salınıyordu. Bu sorunlu kişilere verilmesi gereken daha ağır cezalar gerekiyordu.

Türkiye dahil, Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya, İrlanda), Polonya, Moldova, Estonya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Hindistan, İsrail, Rusya, Endonezya, Güney Kore gibi bir çok ülke çocuk istismarına (child abuse) karşılık Kimyasal Hadım cezasını uyguluyor.

Araştırmalarımızda dünya genelinde Çocuk istismarına karşılık ceza veren 5 ülkeyi listeleyeceğiz. Bu ülkeler kimyasal hadım ve fiziksel hadım cezalarını uygulamaktalar. Dilerseniz bu iki cezadan biraz bahsedelim.

Fiziksel hadım deyince akıllara Osmanlı İmparatorluğundaki Haremlerde bulunan “Harem ağası” akla gelir. Bu kişiler fiziksel olarak cinsel organı kesilmiş erkeklerdi. Fiziksel hadım bir çok ülkede aslında yasa olarak var olsa da daha çok Kimyasal hadım cezası uygulanıyor.

Kimyasal hadım, çocuk istismarından suçlu bulanan mahkumların, erkeklik hormonunu testosteron düşüren hap ve iğnelerin kullanılmasıyla, cinsellik dürtüleri son buluyor.

Kimyasal hadım ilk olarak İngilizler tarafından 1952 yılında yapay zekanın babası, günümüz bilgisayarların öncüsü, 2. Dünya Savaşının erken bitmesini sağlayan, Nazilerin şifreli mesajlarını kıran ilk şifre kırıcı bilgisayarları yapan, matematik dahisi Alan Turing üzerinde denendi. Çünkü o bir eşcinseldi. O zamanlarda İngiltere’de Eşcinsellik suç olarak görülüyordu. Savaş sonrası Alan Turing o kadar emeğine karşılık, onu gözetim altında tutmak için, eşcinsel suçundan dolayı suçlu bulundu. Kimyasal hadım uygulandı ve 2 sene sonra yatağında ölü bulundu. Yatağının başındaki ısırılmış elmadan başka bir şey bulunamadı. Kimilerine göre zehirlenerek, kimilerine göre verilen ilaçlardan dolayı ölmüştü. Fakat onun ısırılmış elması halen dünyanın en çok satılan akıllı telefon markası Apple’ın logosu olarak kullanılmakta. 2009 yılında İngiltere’nin Başbakanı Gordon Brown, Turing’e yapılanları insanlık dışı olarak kabul edip, özür dilemişti.

Kimyasal hadım son 10 yılda cinsel saldırılar yapan kişilere uygulanabilirdi. Bir çok ülke bu fikre sıcak baktı. Kimyasal hadım yasalaşarak, çocuklara karşı cinsel suç işleyen kişilere karşı kullanılmaya başladı.

Şimdi Kimyasal hadım seçtiğimiz 5 ülkede nasıl uygulanıyor? kısaca bahsedelim.

Dünya genelinde Çocuk istismarı için hangi cezalar uygulanıyor? | 2010 sonrası dünya genelinde çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar katlanarak artıyor

Dünya genelinde Çocuk istismarı için hangi cezalar uygulanıyor? | 2010 sonrası dünya genelinde çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar katlanarak artıyor


1. ABD

ABD’nin en az 7 eyaletinde cinsel suçlar için Kimyasal hadım cezası var. Bu eyaletlerin içinde ise ilk olarak 1996 yılında cezaevinden çıkmış ve ardından cinsel saldırı yapanların artmasından dolayı hem kimyasal hadımı hemde fiziksel hadımı kabul eden California olmuştur.

Kabul edilen yasada, eğer 13 yaşından küçük çocuklara herhangi bir cinsel suç ikinci kez işlenirse kimyasal hadım uygulaması yapılabiliyor.


2. Polonya

Avrupa ülkeleri içinde bazı cinsel suçlar ve çocuk istismarına karşılık ilk defa kimyasal hadım cezasını onayan ülekelerden biride Polonya’dır. 2010 yılında hayata geçirilen bu uygulama, mahkeme tarafından karar veriliyor.

15 yaş altı çocuklara ya da kendi aile üyelerine tecavüz eden kişiler, önce hapis cezalarını çekiyor sonra ilaçlarla cinsel istekleri yok ediliyor. 3 yıldan 15 yıla göre hapis cezası alan çocuk istismarı için son suç tüm ülkeyi ayağa kaldırdığı için böyle bir karar alındı.

45 yaşında bir adam kendi kızını 6 yıl boyunca tecavüz girişiminde bulunarak onu esaret altında tutmuş ve bunun sonunda 2 çocuğunun olduğu da ortaya çıkması uzun süre gündemden düşmedi.

Sadece cinsel istismarı yapan değil onu destekleyip (yetişkinlerle çocuklar arasında cinsel ilişkiyi normal olarak görüp de onay verenler) 2 yıla kadar hapis cezası alıyor.

Akıllara gelen ilk isim Türkiye’deki Nurettin Yıldız adındaki dinci bir şarlatanın 6 yaşındaki kızlarla evlenilebilir dedikten sonraki açıklamalarında evlenebilir ama ilişkiye giremez demesiyle adeta küçük kızları zorla evlendirerek bunu meşru kılacak bunu Kur’an’da yazıyor diyerek (haşa böyle bir şey yok) açıklamaları gelmekte. Bu dinci şarlatanı takip eden ve onun dediklerini sanki Allah’ın yasasıymış gibi gören o kadar çok cahil var ki! Eğer bu tip insanlar Polonya’da açıklama yapsaydı en az 2 yıl ceza alırlardı.


3. Rusya

14 yaşı altındaki çocuklara karşı cinsel suç işleyenlere 2012 yılında kimyasal hadım uygulanması ile kanun onaylandı. Suç eğer tekrarlanırsa ömür boyu hapisten çıkamıyor.

Cinsel suçtan dolayı içeride bulunan mahkumlar cezalarının yüzde 80’nini yatmış ise, kimyasal hadım cezasını kabul ederse özgürlüğüne kavuşabiliyor. Ancak bu yargılanıp, hakimin kararına bağlı.

14 yaşın altındaki çocuklara cinsel suç işleyen kişilerin cezalarında ertelenme yada paraya çevirme gibi seçenekleri bulunmuyor. Bu konuda kesin hapis cezası var.

Rus yetkilileri kimyasal hadım ve cinsel suç yasasını çıkarmadan önce, pedofili olan bu mahkumların cezalarını çektikten sonra serbest kaldıklarında tekrar aynı suçu yüzde 98’i yapmakta ve geri hapse dönmekteydi. Kimyasal hadım yasası çıktıktan sonra çocuk istismarı ve cinsel suçlardan tekrar geri gelenlerin sayısı yüzde 3’e gerilemiş.

2010 yılından önce Rusya’dada çok hızlı bir şekilde artan çocuk istismarı suçları vardı. Halk suçluya cezasını kendi verdiği için devlet acilen bu yasayı çıkartıp, oluşacak faciaları önlemek için kimyasal hadım cezasını caydırıcı olarak tatbik etmeye başlamıştır.

Dünya genelinde Çocuk istismarı için hangi cezalar uygulanıyor? | Çocuk tacizleri ve cinsel saldırılar için ebeveynlerin daha dikkatli davranması gerekiyor

Dünya genelinde Çocuk istismarı için hangi cezalar uygulanıyor? | Çocuk tacizleri ve cinsel saldırılar için ebeveynlerin daha dikkatli davranması gerekiyor


4. Güney Kore

Asya ülkeleri içinde ilk defa Çocuk istismarı ve cinsel suç işleyenlere karşılık kimyasal hadım uygulanmasını kabul eden ülke Güney Kore’dir. Özellikle Asya ülkelerinde çocuk tacizi son yıllarda daha da artmış bulunuyor.

2011 yılında çıkan yasaya göre, 16 yaşının altındaki çocuklara cinsel taciz ve tecavüzde bulunan, tıbbi olarak pedofili hastası olduğu kabul edilen, 19 yaş üzeri kişilere kimyasal hadım uygulanıyor. Güney Kore kimyasal hadımı uygulayıp onu en çok devam ettiren ülke aynı zamanda. 15 yıla kadar Kimyasal hadım süreci uzmanların belirleyeceği doza göre verilmeye devam ediyor.

Bu yasa aynı diğer ülkelerdeki gibi çocuklara cinsel saldırı yapmış sonrasında serbest kalmış pedofili hastaları, tekrar aynı suçları yaptığı ortaya çıktıktan sonra halk tarafından çok büyük bir baskı ile bu yasanın çıkması onaylanmış.

Güney Kore aynı zamanda çocuk istismarı ile mücadele etmek amacıyla ebeveynlere ders veriyor. Hem bebek bakma, yetiştirme, çocukların okul eğitiminde ve gelişmesinde neredeyse çocukluktan çıkana kadar ebeveynlerine dersler veriliyor. Hükümet aynı zamanda sadece evli ve çocuklulara değil, askerlik yapan erkeklere, üniversite öğrencilerine ve evlenmek isteyen tüm vatandaşlara bu eğitimi ücretsiz veriyor.

Çocuk istismarının engellenmesi için özellikle boşanan anne ve babaya mahkeme tarafından da zorunlu eğitim alma kararı da veriliyor. Dersler zorunlu oluyor ve eğer anne- baba bu derslere katılmaktan kaçarsa boşanmaları onaylanmıyor.

Güney Kore Sağlık Bakanlığı bu kararı almadan önce elindeki olayları dikkatlice inceledi. 2012 yılında işlenen Çocuk istismarı suçlarında yüzde 83’e yakın anne ve babanın sorumsuzlukları olduğu, yüzde 86’sının da evde gerçekleştiği görüldü.


5. Endonezya

Asya ülkelerinden biri olan Endonezya, çocuk istismarı ve cinsel saldırı yapanlara ciddi cezalar veren ülkelerden biri.

2016 yılında çıkan bu yasayı tetikleyen olay ise, 14 yaşındaki bir kıza toplu bir şekilde tecavüz edilmesi ve ardından kızın öldürülmesi hem halkı hemde devlet büyüklerini çok hiddetlendirdi. Cumhurbaşkanı Joko Widodo özellikle kendi hazırladığı yasa meclisten onaylandı ve geçti.

Yasaya göre, 18 yaşından küçük olanların hepsi çocuk statüsünde olup, çocuklara yapılan her cinsel suç yapılan tehdidin şiddetine göre 10 yıl hapis cezasından başlıyor, ek olarak kimyasal hadım yapılabiliyor. Hatta idam yolu bile suçun ağırlığına bağlı olarak yolu açılmıştır.

Yasaya göre bu suçu işleyenler hapis cezalarını bitirdikten sonra 2 yıl süre ile kimyasal hadım uygulanmaya devam ediyor ve elektronik kelepçe ile de kontrol ediliyor. Tabi bu cezaları uygulamak için 18 yaşından büyük olması şartı var.

En son 14 yaşındaki kıza yapılan cinsel saldırı ve cinayet sonrası bunu yapan kişilerin lideri ömür boyu, 4 kişi 20 yıl, 7 kişi ise 10 yıl hapis cezası almıştı.



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR
  1. Gezgin dedi ki:

    çocuk istismarı cezaları hakkında dünya genelinde nasıl cezalar ilgimi çekiyordu ama bir türlü fırsatım olmadı bakmaya. Taaki yazınızı görene kadar. Benim adıma araştırma yaptınız 🙂 bilginiz ve ilginiz için teşekkürler.