DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çalışma masası dağınık mı, yoksa düzenli mi olmalı?

Çalışma masası dağınık mı, yoksa düzenli mi olmalı?

Dağınık masalı insanların hayatları da dağınıktır mantığı yanlıştır. Bazen çalışanların dağınıklığı işyerinin durumu ile alakalı olabilir. Çalışma masanın dağınıklığı iş verimliliği açısından olumsuz etki bırakır mı? Çalışma masası dağınık mı, yoksa düzenli mi olmalı? Çalışanların kendine göre masalarını düzenlemesi başarılı çalışma oranını artırır mı?  sorularının cevabı için okumaya devam ediniz.


Çalışma masası dağınık mı, yoksa düzenli mi olmalı?

Dağınıklık, şirket yönetimi konusunda eğitim veren kişi ve kurumlarca oldum olası ciddi bir sorun olarak değerlendirilir.

1911’de Bilimsel Yönetimin İlkeleri başlıklı son derece etkili bir kitabı kaleme alan Frederick Winslow, iş yerinde yapılan işle ilgisi olmayan her bir şeyin çalışanlardan uzak tutulması suretiyle verimliliğin arttırılabileceğinden söz ediyordu.

Winslow’un bu olabildiğince minimalist yaklaşımı yönetim konusunda uzman olan kişiler tarafından da kuşaklar boyunca benimsendi.


Aidiyet hissini pekiştirir

Şimdi New Mexico Üniversitesi’nden Catherine Roster ve arkadaşları tarafından yapılan yeni bir araştırma söz konusu yaklaşımın ancak bir ölçüde geçerli olabileceğini ortaya koyuyor.

Roster ve arkadaşları iş yerinde gerginliğin ve çalışanlarla ilgili beklentilerin yüksek olmasının kararsızlığı ve işle bağlantılı dağınıklığı daha da körükleyebileceği kısır bir döngüye yol açabileceğine dikkat çekiyorlar.

Dağınıklık genelde yarım bırakılmış işleri çağrıştırdığından, çalışanlardaki gerginliği daha da artırıyor. Ancak dağınıklığa asla izin verilmeyen işgücü-yoğunluklu çözümlerde çok önemli bir unsur da göz ardı ediliyor.

Avustralya Queensland Üniversitesi’nden sosyal psikolog Alex Haslam, “İnsanlarda ait olmadıkları, ya da yanlış bir yerde oldukları duygusunu uyandırmak iş yerinde verimin düşmesine yol açabilecek en güçlü etmenlerden biridir” diyor.


Müdahale ters tepebilir

Yaklaşık on yıl önce Haslam’ın o sırada Exeter Üniversitesi’nde öğrencisi olan Craig Knight ile birlikte yürüttükleri bir araştırmada, çalışanlara yakın çevrelerini farklı düzeylerde denetleyebilme olanağı tanındı.

Araştırmacılar çalışanların iş yerlerini kendi seçimlerine göre resimler, bitkiler ve biblolarla süslemelerine izin verdiklerinde, tamamlanan iş oranında yüzde 30’luk bir artış sağlandığına tanık oldular.

Haslam çalışanlarda görülen bu olumlu etkinin, bitki ve bibloların yarattığı bir etki olmaktan çok, bu kişilerin yaptıklarına değer verildiğinin bir yansıması olduğuna dikkat çekiyor.

Çalışma masasının dağınık olması ve bilgisayar klavyesinin kırıntılarla dolmasının sağlık kurallarıyla ne denli bağdaştığı ise çok farklı bir tartışma konusu.

Ancak çalışanın verimliliği bağlamında düzenin mi, yoksa dağınıklığın mı daha etkili olduğu sorusu söz konusu olduğunda araştırmalar her ikisinin de eşit oranda etkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Knight, çalışanlar için en verimli ortamın kişinin kendisini geliştirebildiği ortamlar olduğuna dikkat çekiyor ve “Dağınık çalışma masası ile hoşlanan insanlara ortalığa çeki düzen vermelerini söylemek bu kişilerin iş yerindeki verimini düşürmekten başka bir işe yaramayacaktır,” diyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.