DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ofis çalışanları dikkat dağınıklığı sorununu nasıl çözebilir?

Ofis çalışanları dikkat dağınıklığı sorununu nasıl çözebilir?

Dikkat dağınıklığı ofis çalışanları için adeta bir kabus. Bu yüzden iş verimliliği düşer ve işler bir türlü yetişmez. Bilim insanları ofis çalışanları dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu için neler yapılabilir onu araştırıyorlar. Ofis çalışanın dikkatini dağıtan neler? Dikkat dağıldığında neler yapılmalı? sorularının cevabı için okumaya devam edin.


Ofis çalışanları dikkat dağınıklığı sorununu nasıl çözebilir?

Dünya üzerinde dikkati kolayca dağıtabilecek yığınla unsur var. Ofiste çalışanların dikkatlerini dağıtabilecek unsurların en
başında e-postalar, telefonlar, ya da sizi soru yağmuruna tutan iş arkadaşları geliyor. Evde çalışanlar için buzdolabının içindekiler, ya da divanın altında ansızın gözünüze ilişen tozlar dikkatin dağılmasına neden olabilir.

Oslo’daki BI Norveç İşletme Okulu psikolog ve işletme uzmanlarından Adrian Furnham, kimi zaman en ufacık bir şeyin de dikkatin dağılmasına yol açabileceğine dikkat çekerek, “İş yerinde kendinizi tam da işinize verdiğiniz sırada yanınızdaki bir kişinin özellikle ilginizi çekebilecek bir konuya değinmesi bir anda dikkatinizin dağılmasına neden olabilir” diyor.

Peki, iş yerinde yaşanan bu tür kafa dağınıklıklarını nasıl dizginleyebiliriz? Elektronik posta ve ileti hizmetlerini devre dışı bırakmak, akıllı telefonlar ve işle ilgisi olmayan başkaca ekranlardan uzak durmak yararlı olabilir-bu gibi araçlar kapalıyken bile dikkatinizi dağıtabilirler.

Furnham, çalışma sırasında kişinin gözü önünde bir ekran olmasının bilgilerin işlemden geçirilmesini gerektiren bir çalışmayı olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtiyor.

Çalışırken işe yoğunlaşmak ve kendinizi dikkat dağıtıcı dış unsurlardan korumak için kulaklıkla müzik dinlemek gibi bir alışkanlığınız varsa, bildiğiniz parçaları dinlemekten kaçının-bir parçanın sözlerini ya da melodisini biliyor olmak dikkatin çok daha kolay dağılmasına neden olabilir.


Dikkatin dağılması çok kötü bir şey mi?

Ne var ki, dikkati dağıtan her şey kötü değildir. Zarfları doldurmak, ya da tuğla örmek gibi sürekli yinelenen tekdüze bir işle uğraşıyorsanız, çalışırken müzik ya da podcast dinlemek, ya da iş arkadaşınızla bir sohbete dalmak işteki verimliliğinizi arttırabilir.

Dikkati dağıtan unsurlar yaratıcılığa da olumlu bir katkıda bulunabilir. Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden öğretim üyesi Jihae Shin, 5 dakika boyunca Minesweeper ya da Solitaire gibi bilgisayar oyunlarını oynayanların işle ilgili yeni fikirler üretme konusunda bu oyunları oynamayanlardan çok daha yaratıcı olduklarını gözler önüne seriyor.

Uzmanlar bir işten bir başkasına geçmenin de yararlı olabileceğine inanıyorlar. Genelde, böyle bir davranış işte verimliliğin en büyük düşmanı olarak bilinir. Bir işi yarıda bırakıp, bir başkasına geçmenin yanlış yapmayı körüklediğine, işlerin tamamlanmasını önlediğine, unutkanlık ve ihmallere yol açtığına ve yapılan işin niteliğini düşürdüğüne inanılır.

Oysa uzmanlar, söz konusu yeni fikirler üretmek olduğunda, bu türde dikkatleri dağıtıcı işten işe atlamaların etkili bir sonuç alınamayan yaklaşımlarda “bilişsel takıntıların” önüne geçilmesine yardımcı olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Bu durumda, yaratıcı bir kişiliğe sahipseniz, birkaç işi bir araya sıralayın ve gününüzü çılgınca bir işten bir başkasına atlayarak geçirmeye çalışın. Bu taktik işe yaramadığında da, gidip bir süre telefonunuzla gönül eğlendirin.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.