Çalışanların en verimli olduğu zaman hangisi? Kaç saat çalışılmalı?
İşçi yada çalışan grubun en sevmedikleri gün Pazartesi, yemek öncesindeki saatler ise en sıkıcı çalışma saatleri olarak bilinir. Gerçekten de böyle mi? Yapılan bir araştırmada çok ilginç sonuçlar çıktı. Bu yazımızda verimli çalışma saatleri ve verimli iş günü hangisi göreceğiz. Aynı zamanda işe hangi saatte başlamalı? Çalışanların en verimli olduğu zaman hangisi? Sabit çalışma saatleri mi esnek çalışma saatlerimi daha çok stres yapar? Haftalık kaç saat çalışılmalı? İdeal çalışma süresi kaç saat olmalı? Aynı işte ne kadar süre çalışmalı? İş günündeki 6 saat çalışmanın işverene ve işçiye ne gibi faydası olabilir? sorularının da cevabını yapılan bilimsel araştırmalara göre cevap vermeye çalışacağız.
Çalışanların en verimli olduğu zaman hangisi? Haftalık kaç saat çalışılmalı?
ABD’nin California eyaletinde iş çalışmaları üzerine geniş bir platforma sahip olan Redbooth, yüz binlerce kişinin katılımı ile yeni bir araştırma yayımladı. Bu çalışmanın amacı çalışanların en verimli olabileceği, ay, gün ve saat hakkında bilgi vermekti.
Avukattan, mimara, muhasebeciden, sağlıkçıya kadar birçok çalışma grubu bu çalışmaya katıldı. Sonuçlar farklı kategorilerdeki mesleklerde yapılsa da üç aşağı beş yukarı ortalaması alınarak genelleştirilebilir.
Şimdi yayımlanan bu araştırma ve uzmanların konu hakkında yorumlarına geçelim.
Çalışanların en verimli olduğu ay, gün, saat nedir?
Açıklanan veriler gerçekten çok ilginç. Çünkü ortalama tatil bitimi diyebileceğim Ekim ayı en verimli çalışma ayı olarak görüldü. Şimdi sıkı durun pazartesi sendromu denen, haftalık tatil sonrası ilk iş günü, en verimli gün olarak görüldü. Saat 11 ise en verimli saat olarak belirlendi.
Bu açıklamalar geldikten sonra ünlü davranış doçenti olan, Kanada’daki Toronto eyaletindeki Toronto Üniversitesinde çalışan John Trougakos sonuçların şaşırtıcı olmadığını söyledi. Çünkü şimdiye kadar buna benzer sonuçla bulunmuştu. Çalışanların verimliliği ve enerji zamanları ile ilgili yapılan önceki araştırmalara göre, İnsan Vücudunun biyolojik saatine göre, vücut saat ritmine göre, insanların yüzde 75’inin zihinsel olarak en aktif olduğu saatler sabah 9 ile 11 arasıdır. Vücut saati, insanların ne zaman yemek yiyeceklerini, ne kadar uyumalarını, ne zaman kalkacakları ve hangi saatlerde uyumlu çalışabileceğini ayarlabileceğini gösteriyor. Eğer vücut saati hesaplanabilirse çalışanlarda daha fazla verimlilik ve daha az yorgunluk olacağı belirtiliyor.
NASA bu konuda bilinçli olup, astronotların vücut saatlerine göre dinlenme ve çalışma saatleri belirleniyor.
Unutmadan hatırlatalım. 2017 Nobel Tıp Ödülü, İnsan vücudunun biyolojik saati olduğunu ve bunu kontrol eden moleküler bir sistemi olduğunu bulan 3 ABD’li bilim adamı kazanmıştı.
John Trougakos, bu sonuçlara göre, en verimli saatinin 11 olduğunun doğru olduğunu söylüyor. Çünkü çalışan işe başlaması, yerleşmesi ve e postalarını açması, bakması ile bir anda işi bitirme konusunda hızlı bir çözüm arayıp, yemek öncesi bu sorunu kapatmaya çalışır. Bu yüzden saat 11 en etkileşimli saat olarak görülür.
Peki çalışanların en verimsiz saatleri nedir merak ediyor musunuz?
John Trougakos dünya genelinde çalışanların öğle yemeğinden sonra, 2 ile 3 arasında enerjinin dibe vurduğu söylüyor. Bir çok kişinin bu saatlerde uyukladıkları görülür. Çalışanların verimli çalışma saatleri 10 ile 12 arası, 13 ile 14 arası denilebilir.
Çalışanların en stres yaptığı gün Pazartesi nasıl en verimli gün olur?
Şimdi başka bir uzmanın görüşlerini aktaracağız. Yapılan araştırmada Pazartesi en verimli gün, Ekim ayı ise en verimli ay olarak açıklanmıştı. Toronto’daki Quuen’s Üniversitesi’nde ekonomist Don Drummond, sonuçların şaşırtıcı olmadığını, zihinsel iniş ve çıkışlar ile uyumlu olduğunu belirtti.
Don Drummond, insanların hafta sonu yada yıl sonu tatil bitimlerinden sonra çalışmaya başladıklarında, zihinsel ve fiziksel bir tazelik olduğu için, sorunlarla mücadele konusununda daha kararlı ve bitirici olduğunu, fakat pazartesiden cumaya, ekimden kış aylarına kadar, düşüş gözlemlenmesi çokta sürpiz olmayacağını ekliyor.
Çalışanların en verimli mevsimi Sonbahar, en verimli ayı ise Ekimdir. Kış aylarına doğru, verimlilik süreci, havaların erken kararması ve zihinsel canlılığın ve ruh halindeki karamsarlığın birleşmesi ile düşüşe geçer.
Drummond, özellikle iş verenlerin, insanların en verimli oldukları gün ve saatlerde onları toplantılarla meşgul etmek yerine, yaratıcı ve etkileyici işle çıkarması için zaman verilmesi gerektiğini özellikle uyarıyor.
İşe başlama saati neden 10 olmalı?
İşe başlama saati, bir çok çalışanı ilgilendiren ama önemsenmeyen bir durumdur. Uzmanlar işverenleri bu konuda uyarmasına rağmen, geleneksel olarak erken kalkan erken yol bulur atasözüne uymayı daha çok yeğlerler. Halbuki durum böyle değil.
ABD’deki Washington Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Christopher Barnes yayımladığı araştırmada, uykunun çalışma üzerindeki etkilerinden bahsetti. İş saatleri eğer kişinin doğal uyku düzeni ile paralel olduğunda, iş verimliliği artar. Aksi halde, büyük hatalar ve iş kazaları kaçınılmaz olabilir.
Sabah 8’de işe başlamak herkese uygun olmayabilir. Çünkü herkesin vücut saati diğerinden farklıdır. Sirkadiyen ritim denilen günlük ritim sadece insanda değil, bakteriden hayvanlara kadar, her organizmanın bir vücüt saati ve ona göre ritmi vardır.
Almanya’daki Münih şehrindeki Ludwig-Maximilian Üniversitesi Tıp Psikolojisi Enstitüsü’nden kronobiyoloji profesörü Till Roenneberg, vücut saati her insanda bulunan ayak ölçülerine benzetiyor. Roenneberg, 100 kişilik bir şirkete, dağıtmak için 100 çift 42 numara ayakkabı olmak ne kadar saçma ise, aynı saatte işe başlamanın da buna benzer olduğunu söylüyor. Birçok şirket ve işveren sanki herkes aynıymış gibi, 8 ile 9 arasında erken bir çalışma saati belirliyor.
Sorun bunla bitmiyor. Till Roenneberg, uyumsuzluk işe de yansıdığını ve oluşan baskı ile çalışan üzerinde “sosyal jetlag” denen durumu ortaya çıkarttığını söylüyor. İşle senkronize olmak, telefona cevap vermek, e maillere cevap yazmak ve sorunlarla çözüm oluşturmak ile çalışma baskısı birleştiğinde, vücudun yanlış saat dilinde olması anlamındaki sosyal jetlag sorunu beliriyor.
Sorun ergenlikte başlıyor
Erken kalkma ve gün içindeki programın uyumsuzluğu, Ortaokul ve Lise dönemindeki öğrencilik yıllarında başlıyor.
Oxford Üniversitesi Uyku ve Sirkadiyen Nöroloji Enstitüsü’nden Paul Kelley, vücut saati ile günlük yapılması gereken programlar arasındaki uyumsuzluk ergenlik döneminde başladığını söylüyor. Aslında Ortaokul ve Lise dönemindeki çocukların, ortalama 3 saat erken güne başladıkları belirlendi. Bu sorun ise, obezite, diyabet, konsantre olamama, anlayış sorunları gibi problemleri de yanında getiriyor.
Normalde yaşlandıkça vücut saati erken kalkmaya yönelmesi gerekirken, bunu genç yaşlarda yapmanın psikolojik sorunlar çıkaracağını ekliyor. Şu anda ABD ve İngiltere bölge bölge, okul başlama saatlerini ileri almaya başladı.
Paul Kelley, işe başlama saatinin kesinlikle 10 olması gerektiğini söylüyor.
İdeal çalışma süresi kaç saat olmalı?
Bu konuda ciddi araştırmalar yapan Japonya’nın Tokyo şehrindeki Keio Üniversitesi’nden Colin McKenzie, 20’li yaşların akışkan zeka, bilgi, beceri ve edinilen tecrübelerle 30’lu yaşlardan sonra Kristalize zeka’ya dönüştüğünü belirtiyor. Fakat 30 yaş sonrası gerileme başlıyor. 40 yaşından sonra ise bilişsel becerilerde düşüş olduğu gözlemleniyor.
Uzmanlara göre
- 20 ile 30 yaş arası 40 saat çalışma,
- 30 ile 40 yaş arası 35 saat çalışma,
- 40 yaş üstü 30 saat çalışma süresinden daha düşük olması gerekmektedir.
Diğer iş uzmanlarına göre günde 6 saat çalışılması, iş veren için çok önemli olacağını söylüyor. Çünkü çalışma saatleri düştükçe, stres azalmakta ve enerjik hisseden bireyin daha verimli olabileceği İsveç’te bir huzur evi çalışanların üzerinde yapılan sosyal bir deneyle gözlemlendi. Göteborg’daki Toyota tesisleri, Filimundus ve Brath adlı yazılım şirketleri de günde 6 saate düşürdüler. Neticede iş verimliliği arttı, çalışanların aile ile iş yaşamlarında çok iyi derecede iyileşmeler görüldü.
Okumadan Geçme: Uzun süre çalışmanın insan beynine verdiği zararlar nelerdir?
Aynı işte ne kadar çalışmalı?
Bir iş yerinde 18 aydır çalışmak uzmanlara göre sosyal limit olduğunu, en azından kabul edilebilir bir başarı olacağı anlamına gelir.
Eğer yerinde sayılmıyor, yeni bilgiler ve beceriler öğreniliyorsa, 48 aylık çalışma süresi, çok iyi not almanız demektir. Başarı artmış, 1 kez de olsa terfi aldıysanız, iyi durumdasınız denilebilir. eğer her ikisi de olmaz ise en az 2 yıl daha kalıp, eksiklerin tamamlanması gerekir.
Altı yılı aşmış fakat herhangi bir terfi almamış yada daha iyi bir proje de çalışmıyorsanız endişe etme zamanınız gelmiş olabilir. Eğer bir kişi altı yıldır aynı mevki de çalışır ve gelişme göstermez ise, onun hırslı ve motivasyon yönünden eksik olacağı düşünülmektedir. Eğer işten çıkarılmadıysanız genede bir averajınız var demektir. Terfi alacağınız işte daha uzun süre kalacağınıza işaret eder.