DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yurt Dışından Getirilen Cihazlar Hakkında BTK’dan Açıklama!

Yurt Dışından Getirilen Cihazlar Hakkında BTK’dan Açıklama!

Yurt Dışından Getirilen Cihazlar Hakkında BTK’dan Açıklama!

BTK tarafından yapılmış olan basın bildirisi ile yurt dışından getirilen cihazlar ile ilgili bilgiler verildi. Bununla birlikte 2017 yılı için alınan IMEI kayıt ücretleri açıklandı.

BTK, bugün itibariyle çok önemli açıklamalarda bulundu. Yurt dışından ülkeye sokulan cihazlar ve 2017 yılı için IMEI kayıt ücretlerinin açıklanmış olduğu bir PDF dosyası yayınlandı. Ayrıca bu sene ödenecek olan IMEI harcının 149.20 TL olduğunu açıkladı. Yapılan açıklama ile yabancı uyruklu ve 18 yaşında olmayan kişilerin kayıt işlemlerini nasıl yapması gerektiği de anlatılıyor. Açıklamada 7 maddeye yer verilmiş. Ayrıca yurt dışından getirilen cihazların 120 günlük süre içerisinde kayıt yapılmasının gerekliliğinden bahsedildi. Öte yandan süreyi geçmiş olan cihazlara da kayıt işlemi yapılmayacağı vurgulandı. BTK‘nın yayınlamış olduğu 7 maddeyi de sizler ile paylaşalım.

1- Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisini (IMEI) haiz cihazların kayıt işlemlerinin yolcunun Türkiye’ye giriş tarihi itibariyle 120 gün içerisinde yapılması gerekmektedir. Kişilerin son iki takvim yılı içerisinde yurt dışından başka bir telefonu getirerek kayıt altına aldırmış olması veya yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün geçmiş olması halinde kayıt işlemleri yapılamamaktadır. İşletmeciler tarafından süreye ilişkin bilgilendirmeler de, cihaza SMS formatında 30’ar günlük periyotlarla gönderilmektedir.

2- Cihazların kayıt altına aldırılması esnasında ihtiyaç duyulan IMEI numarasına, cihazın *#06# tuşlarına basılmak suretiyle ulaşılabilmektedir. Bu bilgiye daha sonra da ihtiyaç duyulması ihtimaline binaen kullanıcıların IMEI numarasını muhafaza etmelerinde fayda bulunmaktadır.

3- T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarasına sahip kişilerin; e-devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden sisteme giriş yaparak, e-işlemler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başlığı altında yer alan hizmetlerden öncelikle cihaz kayıt hakkını sorgulaması, cihaz kayıt hakkı mevcut ise IMEI kaydet alanındaki gerekli bilgileri doldurmak ve belirlenen harç ücreti (2017 yılı için 149,20 TL) yatırmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Sadece harç bedelinin yatırılması kayıt işleminin tamamlandığı anlamını taşımamaktadır. 120 gün içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı statüsüne geçerek iletişime kapatılmaktadır.

4- Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin; (diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenler) vergi dairesi ya da ilgili bankaya yatırılmış olan harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz aslı ve pasaport aslını ibraz etmek suretiyle ilgili GSM işletmecisine ait abone kayıt merkezine (Turkcell, Vodafone, Türk Telekom ) müracaat etmesi halinde kayıt işlemini yaptırabilmeleri mümkündür.

5- Harç ödemesi, kayıt işlemi sırasında e-devlet sistemine entegre bankalar aracılığıyla online olarak da yapılabilmektedir. Sadece harç bedelinin yatırılması kayıt işleminin yapılması anlamını taşımamaktadır. Sistem tarafından kişiye başvuru numarası verilene kadar işleme devam edilmesi gerekmektedir.

6- 18 yaşından küçük kişilerin de yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilme ve kendi adlarına kayıt yaptırma hakkı bulunmakta olup; bu kişiler için kayıt başvuruları; anne, baba ya da yasal temsilcilerinin kendi e-devlet sayfaları üzerinden başvuru türü olarak Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım seçeneği işaretlenerek ve 18 yaşından küçük kişinin bilgileri kullanılmak suretiyle gerçekleştirilebilmektedir.

7- Konu ile ilgili olarak sorularınızın 7/24 hizmet esasına dayalı olarak çalışan Bilgi ve İhbar Merkezi’ne (0312) 294 94 94 iletilebilmesi mümkün olup Kurumumuzca IMEI kayıt hizmetinden istifade edilebilmesine ilişkin olarak hazırlanan kullanım kılavuzuna http://www.mcks.gov.tr/Dosyalar/BTK_IME_Kayit_2017.pdf  adresinden ulaşılabilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.