IPFS, HTTP’nin Yerine Geçecek Gibi Görünüyor!
IPFS, HTTP’nin Yerine Geçecek Gibi Görünüyor!
Hiper-Metin Transfer Protokolü(HTTP), internet üzerinde veri iletişimini sağlayan bir teknolojidir. Bu teknoloji mesajların nasıl iletildiğini, tarayıcıların belirli komutlar karşısında nasıl cevap vermesi gerektiğini saptıyor. İlk olarak 1991 yılında çıkan bu teknoloji web tarayıcılarına 1996 yılında adapte edildi. İçinde bulunduğumuz yıl HTTP, 20 yıllık bir süreyi geride bıraktı. Artık daha hızlı ve daha güvenli bir teknoloji mevcut. InterPlanetary File System(IPFS) adındaki bu teknoloji gerçekten HTTP‘nin yerini alabilecek mi?
IPFS’nin Özellikleri
IPFS, içerik ve kimlikler tarafından gönderilen açık kaynak bir gösterim protokolü. Kendi sitesinde yapılan açıklamada geliştiricilerin IPFS için, webi daha hızlı, daha güvenli ve daha açık bir hale getirmek için kullanmak istedikleri belirtiliyor. Eşler arası peer to peer yapıya sahip olan IPFS, gif objelerini değiştirmek için kullanılıyor. Bu sayede web sitelerinin sayfalarını okuyucuya ulaştırmasında merkez kök sunucuya bağımlı olmasını ortadan kaldırıyor. Böylece HTTP’den kurtulmanın önünü de açmış oluyor. Artık sunuculara da bel bağlamaya gerek kalmayacak. Hem içerik sağlayıcılar hem de kullanıcılar için bir diğer avantajı da maliyet ile ilgili. HTTP yolu ile verileri dünyanın öbür ucuna sunmak oldukça pahalı. Bir habere göre Youtube, “Gangam Style” adlı videosunu, kullanıcılara ulaştırmak için 2.742.860 dolar harcadığı belirtiliyor. IPFS, nerede olursanız olun bu videonun kendi ISP’nizden indirilebilmesini mümkün hale getiriyor. Böylece maliyeti en aza indirmiş oluyor.
Sonuç olarak şu anda bir belirleyici durum yok. HTTP/2‘nin devreye girdiğini düşünürsek IPFS için baya engel teşkil edebilir. Ancak başka bir teknolojiye geçilmesi gerektiği açık bir durum. Bunun içinse henüz genç olan IPFS‘in rüştünü ispatlaması gerekmektedir. Netflix bazı adımlar attığını duyurdu ve bu adımlar sayesinde IPFS‘in yükselişine de yararları dokunabilir.