DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Mumyalama nasıl yapılır?

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Mumyalama nasıl yapılır?

Mumyalama deyince akıllara ilk önce Eski Mısır Medeniyeti gelir. Aslında bu eksik bir bilgidir. Dünyada gelmiş geçmiş farklı kültürlerin bilinçli olarak yaptığı 4 farklı daha mumyalama şekli bulundu. Daha önce hiç duymadığınız belki de hiç görmediğiniz bu mumyalama şekillerini sizler için araştırdık. Şimdiye kadar Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli  ve nasıl yapıldığı hakkında bilgileri yazımızda bulabileceksiniz.


Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Mumyalama nasıl yapılır?

Toplamda 5 farklı mumyalama şekli var. Bunu dünyanın farklı bölgelerinden bulunan mumyalardan anlıyoruz. Bunları tek tek sizlere anlatıp, hangi yerlerde bulundukları hakkında bilgiler vereceğiz.


1. Şili’deki Chinchorro Mumyaları | Siyah Mumyalar

İlk defa 1995 yılında Latin American Antiquity adlı dergide yayınlanan Siyah Mumyalar. Şili’de ve Peru’da sahillerde, yaklaşık 9000 yıl önce yaşamış balıkçı halkı olan  Chinchorrolar, ölülerine bilinçli olarak farklı bir mumyalama yapıyorlardı.

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Şili ve Peru sahilinde bulunan mumyalar

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Şili ve Peru sahilinde bulunan mumyalar

Chinchorrolar ölünün başını, kolunu ve bacaklarını kesip, iç organlarını çıkartıyorlardı. Kafatasına bir delik açıp, içindeki beyni çıkartıyorlardı. Bu haliyle kuruması içinde içine kömür dolduruyorlardı. Buda yetmezmiş gibi tüm derisini çıkartıyorlardı. Beyaz küllerle tüm bedeni kaplayıp, ağaç dallarından yaptıkları çubuklar ile kaplıyorlardı ve hayvanlardan aldıkları kıllarla süslüyorlardı.

Cesetleri en son siyah manganez ile boyayıp, kafasınada bir avuç siyah saç yapıştırıyorlardı. Siyah manganezden dolayı bilim adamları bu mumyalara Siyah Mumyalar diyorlar.


2. Papua Yeni Gine’deki  Mumyalar

1907 yılında İngiliz kaşif Charles Higgins, Papua Yeni Gine‘ye gittiğinde yerli halkın ölülerine yaptıkları mumyalamayı notlarına almıştı. Ölen kişi el yapması bir oturağa oturtulup sabitleniyordu. Güneş almayan tütsülenmiş bir odada iç organları kuruyana dek bırakılıyordu. Kurumuş parçaların ayrılmaması için kırmızı kille kaplanıyordu. Mumya daha sonra yaptıkları tapınaklarda saklanıyordu. Özel günlerde yerlerinden alınıp, köylerinde gezdiriyorlardı. Ölünün yakınları kafasına bir şey takıldığında atasıyla konuşup istişare ediyordu.

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Papua Yeni Gine mumyaları

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Papua Yeni Gine mumyaları

İnanmıyacaksınız ama hala bazı köylerde bu uygulama devam ediyor. En son National Geographic araştırmasında bu kanıtlandı. Üstteki fotoğrafta görüldüğü gibi.


3. Japonya, Çin ve Hindistan’daki Budist rahiplerin Mumyaları

Şimdiye kadar hep ölülerden bahsettik ama ilk defa yaşan bir kişinin kendi isteğiyle ölüp, kendi kendine mumyalama yapan kişiler budist rahipler.

Kendi kendilerine ölümün nirvanaya ulaşması düşüncesiyle 3 yıl boyunca  bitki tohumlarından yani köklerden  oluşan besinler yiyorlardı. Böylece vücutta yağ kalmayacaktı. En son böyle bir mumyalama History of Religions dergisinin 1962 yılında çıkan haberinde, Büyük Usta Budist Kûkai tarafından bu işleyiş yapılmıştı. Ölümden sonra bakterilerin cesedi çürütmemesi içinde zehirli bir çay içip, kusma yöntemi ile vücut suyundan kurtulmaya çalışıyordu. Ayrıca kanındaki zehirde ölüm sonrası bedeni çürüten bakterileri yok ediyordu.

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Japonya, Çin ve Hindistan’daki Budist rahiplerin Mumyaları

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Japonya, Çin ve Hindistan’daki Budist rahiplerin Mumyaları

Dergide bu şekilde beslenen bu rahip, kendini bir mağaraya yada bir taş yapının içine kapatıyor ve inzivaya çekiliyordu.Hareket etmeyen rahip ağzına taktığı boru ile nefes alıyor, elinde de bir ip diğer ucu mağara dışında ve ucunda çıngırak var. Dışarda onu bekleyenler eğer çıngırak sallanmassa onun öldüğünü böylece anlayacaklardı. Ölen rahip mağaranın içine kapatılıyordu ve bir daha çıkarılmıyordu. 12. yüzyıldan beri şimdiye kadar bulunan 24 tane böyle mumya var. Böyle bir mumyalama, en yakın zamanda 2015 yılında bir buda heykelinin içinde Çin’de bulundu.


4. Danimarka’daki Bataklık Mumyaları | Tollund Adamı

Danimarka’da hatta İrlanda’nın bataklıklarında bulunan mumyalar, günümüze kadar gelmiş en iyi korunan mumyalardır. Bazıları boğazı kesilerek, bazılarının boynunda ip olduğu görülünce bu mumyaların, idam edilen kişilerin olduğu düşünülüyor.

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Danimarka'daki Bataklık Mumyaları | Tollund Adamı

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Danimarka’daki Bataklık Mumyaları | Tollund Adamı

Cesetlerin bu kadar iyi korunması bataklıklarda ki oksijenin azlığından dolayı, bakterilerin cesetlere dokunamamasıdır.


5. Mısır’daki Mumyalar

Mısır’daki Mumyalar ile ilgili geniş bir yazı hazırlamıştık. Alttaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz.

İlgili Link: Mısır’da mumyalama neden ve nasıl yapılırdı?

Filmlere konu olan Mısır mumyaları herkesin en çok bildiği mumyalardır. Genelde firavunların ve zengin aile mensupları için yapılırdı. Ölü 70 gün içinde yapılan işlemler sonucu mumyalanıp ya lahit yada tabut içine konuluyordu. Ölümden sonra ruhlarının yaşadığı ve eğer beden bulamassa ortada öle gezinip durmaması için, bedenlerini öldükten sonra mumyalıyorlardı.

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Mısır'daki Mumyalar | 2.Ramses

Tarihte bulunmuş 5 farklı mumyalama şekli | Mısır’daki Mumyalar | 2. Ramses’in mumyası

YORUMLAR
  1. Simge Çakır dedi ki:

    Çok teşekkür ederim. Mumyalar hakkında ödevime yardımcı oldunuz. 🙂