DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

1 Nisan şakası nereden geliyor? 1 Nisan şakasının bilinmeyen gerçekleri

1 Nisan şakası nereden geliyor? 1 Nisan şakasının bilinmeyen gerçekleri

1 Nisan’da çoğumuz şaka yaparız. Bir çok kişi Nisan ayının bu ilk gününde şaka yapılacağını bilmesine rağmen, gene de bu şakayı yer. Herhalde bir çok kişi de bu yüzden dolayı 1 Nisan şakası yapmak hoşuna gider. Peki hiç merak ettiniz mi 1 Nisan şakası nasıl doğdu? Bu yazımızda sizlere 1 Nisan şakası nereden geliyor? 1 Nisan şakasını ilk kim yaptı? 1 Nisan Gününün Müslümanlarla ilgisi nedir? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


1 Nisan şakası nereden geliyor? 1 Nisan şakasının altındaki bilinmeyen gerçekler

1 Nisan şaka gününün kökeni hakkında 2 farklı hikaye bulunmaktadır. Fransa ve İspanya kökenli bu hikayeleri sizlere paylaşacağız.

Miladi Takvime geçiş sonrası Fransa’da 1 Nisan olan yılbaşı 1 Ocak olarak tekrar belirlenmiştir. 1564 senesinde son kez kutlanan 1 Nisan yıl dönümü, ilk defa 1565 senesinde Kral 4. Charles tarafından 1 Ocak’ta yapılmaya başlanmıştır. Bu günde yeni yıl kutlanır, herkes birbirine hediye alır ve mutlu bir görüntü ortaya çıkardı.

Fakat Fransız espri anlayışı ile 1 Nisan geldiğinde herkes tekrar birbirine hediye alıp, yeni yılı kutlarlardı. 7 den 77 ye herkes bu günü bir gülme şaka konusu yapıp eğlence için yapıyorlardı.


Fransa’da 1 Nisan günüyle ilgili başka bir hikaye | Nisan Balığı

Diğer taraftan 1 Nisan’dan sonra üreme sezonu olduğu için Fransa’daki nehirlerde balık sezonu kapanıyor. Fakat şakacı balıkçılar, ringa balıkları nehirlere atar ve Nisan Balığı diye bağırırlardı. Tabi bunu gören kişiler bu sezonda böyle koca balıkları gördüğünde şaşırıp, avlamaya çalışırlar ve herkese yayarlarmış.

İşte bu kişilere Nisan Balığı derlermiş.  Bu kişilere daha sonraları Nisan Aptalları demeye başlayıp, bu günü Aptallar Günü olarak kutlamaya başlamışlardır. Olay 200 senede İngiltere’yede ( April 1 – April Fools) sıçramış oradan ABD’ye derken tüm dünyaya yayılmıştır.


1 Nisan Gününün Müslümanlarla ilgisi nedir?

1 Nisanla ilgili en acı hikaye ise Müslümanları yakından ilgilendiren bir katliamdır.

15. yüzyılda Endülüs Devletinin İspanya’daki son kalesini çeviren Haçlı Ordusu uzun yıllar direnen kaledeki müslümanlarla savaştılar. Kale çok dayanıklı olmasına rağmen, erzakların tükenişi ile zor duruma düşmüştür.

Haçlı ordusu komutanlarından biri bir gece kale kapısının önüne gider. 31 Mart günü gecesinde, Bir eline Kuran-ı Kerim’i diğerinde ise İncil’i alarak, eğer teslim olunursa kaledeki kimseye dokunmayacağını söz verir.

Zor durumda olan Müslümanlar, ertesi sabah 1 Nisan günü teklifi çaresizce kabul eder ve teslim olurlar. Fakat komutan verdiği sözün dün gece olduğunu söyler ve teslim olan herkesi öldürür.

O günden sonra Müslümanlar arasında da ”Hile Günü” olarak anılmaya başlanmıştır.

Hristiyan aleminde ise Şaka günü olarak halen kutlanmaktadır.

Türkiye’dede genelde herkes tarafından şaka yapılan bir gün olarak benimsenmiştir.

1 Nisan günü Şakalaşmayı modernleşmenin algısı olarak yayılması da ayrı bir sorundur. Şakalaşmak için de 1 Nisan gününü beklemenin de bir anlamı yoktur.

Sevgi ve saygıyı elden bırakmadan şakalaşmanın kimseye bir zararı olacağı da düşünülemez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.