DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sürdürülebilirlik nedir? Sürdürülebilir iş modeli nedir?

Sürdürülebilirlik nedir? Sürdürülebilir iş modeli nedir?

Varlığını sürdürebilen işletmelerin özellikleri nelerdir? Sürdürülebilirlik nedir? İş modeli nedir? Sürdürülebilir iş modeli nedir? Sürdürülebilir iş modelinin özellikleri nelerdir? İyi bir iş planı nasıl yapılmalı? Bir işletmne nasıl ayakta kalabilir? sorularının cevabı için okumaya devam ediniz.


Sürdürülebilirlik nedir?

Sürdürülebilirlik terimi, sıklıkla çevrebilim, çevre- bilim odaklı strateji ve diğer çevre dostu konular olarak yorumlanmaktadır. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin şansını etkilemeden toplumun ekonomik hedefl erine ulaşması olarak tanımlanmıştır.

İş modeli tanımı, Osterwalder ve Pigneur tarafından, tanımlayan, üreten ve değer yakalayan bir iş yapısı olarak tanımlanmaktadır. Sürdürülebilir bir iş modeli, müşteri için üstün değer yaratma yoluyla rekabet avantajı yaratan ve şirketin ve toplumun sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunan bir iş modelidir.

Varlığını sürdürebilen işletmelerin en önemli özellikleri, içinde yaşadıkları toplum ve çevreye yarar sağlamalarıdır. Bu iki özellik talep oluşturmanın ön koşulu haline gelmiştir. Hiç şüphesiz üçüncü eleman da ekonomikliktir.

Bugün sürdürülebilir iş modellerinden söz ederken bu üç özellik vazgeçilmez bir altyapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı yazarlar “üstün müşteri değeri ile rekabet avantajı yaratma ve şirketin ve toplumun sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunma” konusunu sürdürülebilirliğin iş planı olarak vurgulamaktadır.

İş planı yaparken; bilgi paylaşımını, bağlantı kurma faaliyetlerini (sürdürülebilirlik şirketler arasında), farkındalık ve çoklu değer yaratma esasları üzerine kurulmalıdır.

Sürdürebilir iş planı yaparken ortak akılların fikirlerine açık olmalı

Sürdürebilir iş planı yaparken ortak akılların fikirlerine açık olmalı


Sürdürülebilir iş modeli nedir? Sürdürülebilir iş modelinin özellikleri

İş modellerinin sürdürülebilir olarak adlandırılması için modelin uygulamalarının sosyal ilerleme kaydeden ve gelişen bir ekonomiyle eşleşmesi gerekir. İş modelleri ekonomik büyümenin çevresel zararlardan uzak tutulmasını sağlamalıdır.

Bir işletmenin varlığını sürdürmesinin ana elemanı ekonomikliktir. İster kısa vadede olsun ister uzun vadede tüm ekonomik desteklerin sürdürülebilir olmasının ana koşulu faaliyetleri besleyen ekonomik kaynakların kesintiye uğramadan ve faaliyetleri etkili düzeyde sürdürmeye olanak sağlayacak şekilde düzenli teminidir.

Ancak bir işletmenin ana amacının sadece parasal getiriler olduğunda sürdürülebilir olma konusunda sorunlar baş göstermektedir. İşletmeler parasal kazançlar elde ederken çevre ve toplum için sağlayacakları katkıyı ön plana çıkarmak zorundadır.

Örneğin doğal kaynakların tüketiminde gösterilen hassasiyet kullanım sırasında zarar görmeme ve etik kurallara uygun davranma ve bunların algısının tam olarak tüm paydaşlar tarafından algılanması önemli stratejiler arasındadır. İşletmenin ekonomisi toplum ve çevre katkıları ile birlikte sürdürülebilir ya da büyüyebilir değilse iş modelinin güncelleme gereksinimi açıktır.

Sürdürülebilir iş modeli bir diğer özelliği paydaşların katılımı ve paydaşlara sağlanan katkı boyutudur. Ürünün yaşam çevrimi boyunca tüm paydaşların kendilerini ilgilendiren açılarda yetkinliklerinin sağlanması ve bu yetkinliklerin işi geliştirmek amacıyla geri beslemelerinin etkili bir şekilde elde edilerek kullanılması iş modellerini sürdü- rülebilir sınıfına dâhil edebilmektedir.

İş modeli uygulamalarının sürekliliği için vazgeçilmez özelliklerden biri de sistem yaklaşımıdır. Devlet, tedarikçiler, müşteriler, çalışanlar, hissedarlar dâhil tüm paydaşların sistem içindeki rol ve sorumluluklarının netleştirilmesini sistem içinde planlamak ve uygulamak için başarılı bir sistem uygulamasına gereksinim vardır.

Oluşturulan tüm sürdürülebilirlik politika ve stratejilerinin değer oluştururken, müşteriler ile etkileşim faaliyetlerinde, tedarikçi ilişkilerine nasıl yansıtılacağının tanımlı süreçler ile yürütülmesi gereklidir. Sistem tüm paydaşların ekonomik, sosyal ve çevresel hedefl erde orta ve uzun vadeli odaklanmayı sağlaması bakımından kritik bir rol oynamaktadır.

İşletmeler için sürdürülebilirlik olmazsa olmaz

Pratik olarak sürdürülebilir bir iş modelinde, işletmeler artık kısa vadeli sabit karlara odaklanmadığı, ancak genel olarak orta ve uzun vadeli bir bakış açısına odaklandığı için yönetimin zihniyetinde bir değişikliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür bir odaklanma, işimiz ve dünyamız için gelecekteki faydaları anlamamıza yar- dım eden bir analiz sağlar.

Kısa vadeli odaklanmanın sürdürülebilir iş modellerinin önündeki en büyük engel olduğu bilinmektedir. Ancak işletmelerin kısa vadeli ve sadece ekonomik odaklı yönetimlerinin uzun vadeli ve sürdürülebilir iş modellerine dönüşümü önemli bir zihniyet değişikliğini gerektirmektedir.

İşletmelerin ekonomik, sosyal ve çevresel konumları ne olursa olsun bu dönüşümü başarmaları mümkündür. Kısa vadede pazar kaybı, küçülme ve ekonomik sorunlar yaratsa da stratejik dönüşümlerinin orta ve uzun dönemde etkili geri dönüşleri olacaktır.


Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  • Dima, A.M., Hadad, S., and Luchian, I. (2017). Review on the dimensions of business-university alliances. Proceedings of the 11th International Conference on Business Excellence, 11(1), 64-73.
  • Ellen McArthur Foundation. (2018). Circular Economy Overview. Retrieved from https://www.ellenmacarthurfounda- tion.org/circular-economy/overview/concept.
  • Geissdoerfer, M., N.M. Bocken, and E.J. Hultink, Design thinking to enhance the sustainable business modelling pro- cess–A workshop based on a value mapping process. Jour- nal of Cleaner Production, 2016. 135: p. 1218-1232.
  • Roman, M., J. Liu, and T. Nyberg, Advancing the open science movement through sustainable business model de- velopment. Industry and Higher Education, 2018. 32(4): p. 226-234.
  • Saeed Nosratabadi , Amir Mosavi , Shahaboddin Shamshirband , Edmundas Kazimieras Zavadskas , Andry Rakotonirainy , Kwok Wing Chau 2018. Sustainable business models: a Review Stubbs, W., Characterising B Corps as a sustainable business model: An exploratory study of B Corps in Australia.
  • Journal of Cleaner Production, 2017. 144: p. 299-312. ”Organizasyonel Esneklik ve Dayanıklılık (Resilience) Prensipleri İş İnsanlarından Yaşanmışlık Örnekleri” (2020)., Çağlar,N.,Şen,A., Toksoy, A., Ergün,S., Çakarel,T., Kumral,T.,İKU YAYINEVİ, Basım sayısı:1, Sayfa Sayısı 260, ISBN:978-605- 4763-80-1


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.