DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bebeklerin saçı neden dökülür?

Bebeklerin saçı neden dökülür?
A+
A-

Bebeklerin saçı tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi dökülüyor. Saçlı dünyaya gelen bebeklerin neredeyse birkaç ay sonrasında saçların dökülme sebebi nedir? Bebeklerin saçı neden dökülür? Bebeklerin doğmadan önce anne karnında saçları ne zaman çıkmaya başlar? Dökülen bebek saçları ne zaman çıkmaya başlar? Bebeklerde saçların gür çıkması için traş yapmalı mı? soruların cevapları için okumaya devam ediniz.


Bebeklerin saçı neden dökülür?

Bir bebeğin yaşamının ilk hafta ve ayları büyük değişikliklerle doludur. Bu süreçte yeni anababalar hiç ummadıkları bir anda yeni doğan bebeğin minderinde minicik saç tellerinin kaldığını görüp şaşırabilirler .

Saçlı dünyaya gelen bebeğin saçları birkaç ay sonra ya tümden dökülür, ya da geriye yalnızca yer yer incecik tüyler kalır. Neyse ki, bebeklerde saç dökülmesi genelde kaygı uyandırıcı bir durum değildir. Anne karnındaki bebek saçı, gebeliğin ilk üç ayında çıkmaya başlar.

Gelgelelim, ister tüy gibi ince, ister gür saçlarla doğmuş olsunlar, bebeklerin tümünde bu saçların en azından bir bölümü zamanla dökülür. Nitekim, saç dökülmesi bebeğin ana rahminin dışındaki yaşamına büyük ölçüde uyum sağladığının bir göstergesidir.

Kaliforniya Üniversitesi çocuk sağlığı uzmanlarından Sage Timberline, bir bebeğin dünyaya gelmesinin ardından bedeninde çok ciddi hormonal değişikliklerin yaşandığına ve bu değişikliklerin saçların dinlenme aşamasına geçmesinde etkili olabileceğine dikkat çekiyor.

Doğum sürecinin başarıyla tamamlanması için bu süreçte hem anne, hem de bebek çok ciddi hormonal değişikliklerden geçerler. Doğum sancılarının başlamasıyla birlikte bebeğin bedeni de anne rahminin dışındaki yaşamı için can alıcı önem taşıyan hormonları üretmeye başlar.

Kortizol adı verilen bir hormon bebeklerde akciğerlerin gelişmesine ve bebeğin ilk soluğunu almasına yardımcı olur. Bu hormon yani kortizol, bebeğin kendi enerji ve ısısını üretmesine de katkıda bulunur.

Doğumdan sonra bebeğin tüm saçları dinlenme aşamasına geçer ve bu süreç yeterli kaynakların sağlandığı bir döneme dek sürer. Bebeğin saçları genelde 8 ile 12 haftalık arasındayken dökülür ve yaklaşık 3 ile 7 aylıkken yeniden uzamaya başlar.

Ne var ki, sağlıklı ve gür saçlar yaklaşık 2 yaşındayken çıkmaya başlar. Saçın uzama ve dökülmesiyle ilgili örüntü ve zamanlama, cinsiyet, ırk, genler ve doğum durumu (prematüre, erken, ya da geç doğum; normal, ya da sezaryen) ve bebek beslenmesi gibi çok farklı etmenlere göre değişebilir.

Son olarak da, bebeğin gür saçlara sahip olması için saçlarını tıraş etme yönündeki yaklaşım tümden gerçek dışıdır. Bu işlem, olsa olsa, bebeğin saçının geçici bir süre daha kalın ve koyu renkli görünmesine neden olabilir. Gerçekten de, Stanford Çocuk Sağlığı Merkezi uzmanlarından Katie Ellgass, her bir saç kökünün sayı ve konumunun genetik olarak belirlendiğini dile getiriyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.