DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi

Yeşil çay, antioksidan yönünden çok zengin olması, uzmanların önerileri ile belki dünyada en sağlıklı sıcak bitki içeceklerinden biridir diyebiliriz. Yeşil çay gerçekten de çok şifalı bitki olmasına rağmen, yanlış alındığında bir o kadar da zararı görülmektedir. Son bilimsel araştırmalarda, yeşil çay tüketimi, sağlık üzerindeki bazı olumsuz etkileri neden olduğu görülmüştür. Yazımızda sizlere, Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın zararları nelerdir? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nelerdir? sorularına cevap vermeye çalışacağız.


Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir?

Yeşil çayın beyin işlevini geliştirdiği ve yaşla ilgili hafıza sorunlarını önlediği bulunmuştur. Ayrıca kanseri önlemeye yardımcı, kilo kaybı diyetlerinde de aktif bir bitkisel maddedir.

Hangi uzmana sorsanız yeşil çayın antioksidan olduğunu söyler. Antiaging özelliği yani yaşlanmayı geciktirme için, Kalp ve damar sağlığı desteği için, ruhsal halin desteklenmesi, virüslere karşı koruma, diş sağlığı ve gelişmiş bağışıklık sistemi gibi daha bir çok neden için, antioksidanlar gereklidir. Serbest Radikallerin zararlarını engellemeye çalışırlar. Ayrıca diyabet tedavisinde yardımcı olabilir.

Fakat gözden kaçan bir şeyler var. İçindeki bazı etken maddeler, ciddi sağlık yararları bulunurken, fazla alımında ise ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Yazımızda bu etkilerden bahsedeceğiz.


Yeşil Çay neden  zararlı olabilir?

Öncelikle, yazacağımız olumsuzlukların sebebinin çoğu içerdiği kafein ile ilgilidir. Yeşil çay, herhangi bir çayda olduğu gibi kafein içerir. Aşırı kafein alımı sinirlilik, sarsıntı ve anksiyete ile ilişkilendirilmiştir. Eğer kafeini tolere edemeyen bir bünyeniz var ise, az miktarda kafein olsa da bu belirtiler görülebilir.

Ayrıca, yeşil çay vücudunuzun demirin emilimini düşürme yönünden zarar verebilir. Demir eksikliği size bir takım ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda demir ilacı kullanan kişiler, Yeşil çay içtiklerinde bu ilaçların etkileşimlerini olumsuz yöne çekmektedir. Bu tip hastaların yeşil çay tüketimi konusunda Uzmanların görüşünü almak zorundadır.

Son on yılda bir yapılan bir çalışmada, yeşil çay ve kanser önleme arasındaki bağın zayıf ve çelişkili olduğu öne sürülmüştür. Demans (Bunama) ve Alzheimer hastalıklarının da önlenmesi konusunda da çelişkilidir.

Bir başka çalışmada, yeşil çay alımı ile kolesterol seviyelerini düşürme ilişkisi de oldukça zayıf bir bağ olduğu görülmüştür.

Yeşil çayın fazla tüketilmesi kafeinin aşırı yüklenmesine ve bunun sonucunda da uykusuzluğa, mide bulantısına, titreme, huzursuzluk vb. sorunlara neden olabilir. Tabii ki, bu durumlar, birdenbire fazla tüketme eğiliminde olan insanlarda daha belirgindir. Başka bir deyişle, kafeine duyarlıysanız yan etkilere karşı daha duyarlısınız demektir. Araştırmalara göre, günde 400 mg’a kadar kafein çoğu yetişkin için güvenlidir. Kabaca 4 bardak demlenmiş kahve veya 10 kutu Cola veya 1 enerji içeceği miktarındaki kafein içeriğinden bahsediyoruz.

Bu nedenle, eğer yeşil çay içmekten dolayı yan etkileri görülüyorsa, ya aşırı çay tüketmiştir ya da düşük kaliteli bir çay içmiştir. Her ikisi değilse, kafeine karşı duyarlıdır denilebilir.

Şimdi bilimsel çalışmalarla Yeşil çayın zararları ve Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nelerdir? Bunları inceleyelim.

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Yeşil çay süper besin grubuna girmesine rağmen, aşırı tüketildiğinde ciddi sorunlara neden oluyor

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Yeşil çay süper besin grubuna girmesine rağmen, aşırı tüketildiğinde ciddi sorunlara neden oluyor


Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi

Yeşil çayın herhangi bir yan etkisi var mı? Yeşil çayın neden senin için kötü olduğunu merak ediyor olabilirsiniz, burada kendinize bir göz atın. Burada şaşırtıcı yeşil çay sağlık risklerinin bazıları belirtildi.

1. Yeşil çay Mide sorunlarına neden olur mu?

Yeşil çayın içindeki Kafein, mide sorunlarının nedeni olarak sayılabilir. Diğer çay türlerine göre daha az miktarda kafein olmasına rağmen hala sorunlara neden olabilir. Bunun nedeni, kafeinin sindirim sürecinde yer alan asit miktarını arttırmasıdır. Bu, ağrıya ya da mide bulantısına neden olabilir.

Ayrıca, yeşil çay, kanseri, özellikle gastrik kanseri önlemek için öne sürülmüş olsa da, çalışmalar bu konuda yetersiz bilgi olduğunu söylüyor.

Rochester Tıp Merkezi Üniversitesi tarafından yayınlanan bir rapora göre, yeşil çay içtikten sonra mide ağrısına maruz kalırsanız derhal doktorunuza gitmeniz konusunda uyarıyor.


2. Yeşil çay Demir Eksikliği ve Anemi yapar mı?

Tayvan’da yapılan bir araştırmaya göre, aşırı miktarda yeşil çay tüketilmesi demir eksikliği anemisine neden olabilir. Daha da önemlisi, demir içeriği zengin bir yemekten sonra yeşil çay içmekle, çaydaki ana bileşiklerin demir ile bağlanmasını sağlayabilir. Böyle bir durumda yeşil çay, bir antioksidan olma potansiyelini kaybedecektir.

EGCG, yeşil çaydaki ana bileşiktir. Bu bileşiğin, iltihaba neden olabilecek miyeloperoksidaz adlı bir enzimi inhibe ettiği bilinmektedir. Ancak çay, demir içeriği yönünden zengin gıdalarla tüketildiğinde, EGCG, miyeloperoksidazın iltihaplanma etkisini inhibe ederek, iltihaplanmayı önleme yeteneğini kaybeder.

Diğer bir deyişle, sadece yediğiniz besinler değil, aynı zamanda onun yararlarını belirleyen ile birlikte yediğiniz besinler etkilidir.

Yeşil çay, bazı gıda ve besin takviyeleri ile alındığında, demir emilimini engelleyen tanenler içerir. Bazı kaynaklarda bu sorunu aşmak için, yeşil çayın içine limonun eklenmesi ya da yemekler arasında içilmesinin bu sorunu giderebileceğini söylüyor. Bunu destekleyen başka bir araştırmada, yeşil çay tüketimi ile demir emilimini yüzde 64 oranında azaltabileceği belirlenmiştir. Demir eksikliği, etki azaltmak için, yemekten önce veya sonra en az bir saat önce çay içebilir ve ayrıca C vitamini açısından zengin gıdalarla beraber tüketilebilir.

Bir diğer Tayvanlı çalışma, aşırı miktardaki çay tüketimini (özellikle yeşil çay), demir emiliminin azalması ve anemi ile ilişkilendirdi. PennState Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, yeşil çaydaki polifenol antioksidanları demir emilimini engelleyebilir. Bu, polifenollerin bağırsak hücrelerindeki demirle birleşip kan dolaşımına girmesini önlediğinde gerçekleşir. Bu polifenol-demir kompleksi sonunda vücuttan atılır. Böylece demir eksikliği oluşur.

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Yeşil çay yada siyah çay içerken içine kesinlikle bir parça limon atın yada sıkın

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Yeşil çay yada siyah çay içerken içine kesinlikle bir parça limon atın yada sıkın


3. Yeşil çay Baş ağrısı yapar mı? Baş dönmesi yapar mı?

Yeşil çayın içindeki kafeinden dolayı, hafif şiddetli baş ağrılarının nedeni olabilir. Baş ağrısı, zaten görmüş olduğumuz gibi, aşırı miktarda yeşil çay almasıyla ortaya çıkabilen demir eksikliği nedeniyle oluşabilir.

Baş ağrılarından başka, yeşil çay  içilmesiyle baş dönmesine neden olabilir. Araştırmalara göre, insanlarda yeşil çayın maksimum tolere edilen dozu günde 9.9 gram  yani bir günde 24 çay bardağı içeceğin kabaca eşdeğerdir. Dikkat çekilmesi gereken önemli bir nokta da, yeşil çay ekstraktının 100’ün üzerinde tezgah üstü bitkisel takviyeleri ve müstahzarları listesinde olmasına rağmen, herhangi bir rahatsızlığa karşı bir tedavi olarak kullanımı FDA tarafından sıkı bir şekilde yeşil çay ekstratları hakkında düzenlenme olmadığı için, yeşil çay ekstrelerinin uzun süreli kullanımının güvenliğide açıkça tanımlanmamıştır.


4. Yeşil çay içmek uykusuzluk nedeni olabilir mi?

Çok yeşil çay içmek, ciddi zararlara neden oluyor.

Yeşil çayın olası başka kötü etkileri uyku ile ilgili bir problemdir. Yeşil çay tüketimini sınırlandırarak, uykusuzluk önlenebilir, çünkü yeşil çaydaki kafeinin ölümcül dozu günde 10-14 gram olarak tahmin edilir.

Gün içinde çok geç yeşil çay almanız da bu etkiye neden olabilir. Bunun en belirgin nedeni sinir sistemini uyaran ve kişinin uykusuna müdahale edebilen kafeindir. Daha da önemlisi, gebe ve emziren kadınlar yeşil çay alımını sınırlamalıdır; anne sütüne geçebilir ve hemşirelik bebeklerinde uykusuzluğa neden olabilirler.

Southern Illinois Üniversitesi tarafından hazırlanan bir raporda, yeşil çay çok fazla kişide, uyku bozukluğuna neden olduğunu açıklamıştı.


5. Yeşil çay içmek düzensiz kalp atışına neden olur mu?

Fazla kafeinin bir başka zararı, kalp atışındaki düzensizliğe neden olur. Kafeinin de kalbi uyardığı bilinmektedir. Kalp hızınızın hızlanmasına ve dolayısıyla hızlı bir şekilde kalp atışının yükselmesine neden olur. Bu durum, taşikardi adı verilen bir sağlık sorunudur. Sanki kalbiniz göğsünüze çarpmış gibi hissetmenize neden olur. Her zamankinden daha fazla kalp atışı varsa anlaşılabilir. Çarpıntı, göğüs ağrısı veya angina (diğer yoğun lokalize ağrı) ile sonuçlanabilir. Normal kalp atış hızında bir değişiklik ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Utah Sağlık Üniversitesi tarafından yayınlanan bir başka rapora göre, yeşil bir çay kapsülünün alınması, kalp rahatsızlığı veya düzensiz kalp atışı şikayeti olanlarda sakıncalı durum ortaya çıkarabilir.

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Yeşil çay günde 5 fincanı geçmeyecek ölçülerde tüketin

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Yeşil çay günde 5 fincanı geçmeyecek ölçülerde tüketin


6. Yeşil çay kusmaya neden olur mu?

Hintli bir araştırmaya göre, yeşil çay polifenolleri, oksidatif strese neden olabilirler. Yeşil çay da dahil olmak üzere aşırı miktarda kafein alımı mide bulantısı ve kusmayı tetikleyebilir.

Orta miktarda kafeinin günlük 300 ila 400 mg olduğu belirtiliyor. Miktar aşılırsa, kusma dahil olmak üzere bazı yan etkilere neden olabilir.


7. Yeşil çay içmek ishale neden olur mu?

Yeşil çay içimine yeni başlayanlarda ishal olabilir. Gevşek dışkı, içeceğe alışırken hafif yan etkilerden biri olabilir (kafein içeriğinden dolayı).

Aşırı yeşil çay alımı da ishale neden olabilir. Bunu durdurmanın bir yolu tüketimini azaltmaktır. Bir başka yol da, boş bir mideye asla yeşil çay içmemelisiniz. Bunun yerine, tam bir yemek yedikten sonra yeşil çay içebilirsiniz. Bunun nedeni, karnınızdaki yiyeceklerin kafeinin kötü etkilerini potansiyel olarak azaltabilmektedir.

Günün ilerleyen saatlerinde, öğleden sonra yeşil çay içmeyi deneyebilirsiniz. Öğleden sonraları ve sonrasında sindirim etkileri sabahlar kadar belirgin olmadığı için yan etkilere neden olma olasılığı daha düşüktür.

Şiddetli ishal durumunda, yeşil çay alımını durdurun ve derhal doktorunuza danışın. Hafif ishal yaygın olabilir. Ancak ciddi bir durum söz konusu değil. Ayrıca, bu tip sorunlarda doktorunuzdan destek alarak, aşırı duyarlı bağırsak hastalığının veya inflamatuvar bağırsak sendromu olasılıklarını düşünmek de gerekir.

ABD İlaç dairesi FDA’ya göre, yeşil çay, kafein içeren birçok bitkiden biridir. İshalin başlangıcının başlıca nedenlerinden biri olarak da kafein gözükmektedir.


8. Yeşil çay istemsiz kas kasılmasına neden olur mu?

Aşırı kafein tüketimi kas spazmları ve göz kaslarındaki seğirme ile ilişkilendirilmiştir. Nefes almada hızlanma oluyorsa, kafein alımından kaçınmak gerekir.

Huzursuz bacak sendromu, geceleyin veya akşamları ağırlaşan bir ağrı veya geceleri bacak kaslarında oluşan seğirmelerdir. Bunun nedenlerinin içinde Kafein bulunmaktadır. Kafein kas spazmları da dahil olmak üzere bu semptomlardan herhangi birini ağırlaştırabilir.

240 ml yeşil çayda yaklaşık 25 mg kafein bulunur ve bir rapora göre bu kafein titremeye bile neden olabilir.


9. Yeşil Çay Mide yanmasına neden olur mu?

Yeşil çay asidiktir ve dolayısıyla mide çeperi yani özofagus astarını tahriş ederek asit reflüsü veya mide ekşimesine neden olabilir. Bir kişi daha önceden mide ekşimesi (veya asit reflüsü) çekiyorsa, yeşil çay içmek onun için sorun yaratabilir. Normal evde demlenmiş yeşil çay için değilde, piyasada sık sık şişelenmiş yeşil çay ürünleri gerçek tehdit olabilir. Bunun nedeni ise şişelenmiş yeşil çayların çoğunun içinde koruyucu olarak askorbik asit bulunmasıdır. Askorbik asit, mide çeperini koruyan asidin salgılanmasını yavaşlatabilir.

Özellikle bazı hazır şişedeki yeşil çaylı ürünlerin, hepsini daha asidik hale getiren bir turunçgil aromasının olmasıdır.

Mide sorunları yaşayan kişiler, doktoruna sormadan yeşil çay kapsülü tüketmemesi gerekir. Ayrıca yeşil çayın ekstratlı olarak satılan bu tip gıda takviyelerinin güvenli markalardan alınmalıdır.

Japonlar sevdiği yeşil çay üzerinde, birden çok araştırma yapmışlardır. Bunlardan biri ise yeşil çay tüketimi, GERD veya Gastroözofageal reflü hastalığı ile ilişkiliydi. Yeşil çaydaki kafeinin gastrite yol açabilen mide asidini arttırdığı da görülmüştür.

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Yeşil çay kapsül olarak termojenik yağ yakıcı gıda takviyesi olarak satılmaktadır. Kullanılması ile Karaciğer'de hasara neden olmaktadır

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Yeşil çay kapsül olarak termojenik yağ yakıcı gıda takviyesi olarak satılmaktadır. Kullanılması ile Karaciğer’de hasara neden olmaktadır


10. Aşırı Yeşil çay tüketimi Baş dönmesinin nedenlerinden

Günde 1,5 gramın üzerinde, uzun süreli kafein dozu alımı, vertigo ve baş dönmesi de dahil olmak üzere, beyin ve sinir sistemini etkileyen, bazı hastalıkların belirtilerini gösterebilir. Yeşil çayın içinde de kafein olduğunu unutmamak gerekir.


11. Yeşil çay içmek Kulak çınlamasına neden olur mu?

American Tinnitus Association‘a göre, kafein içeren içeceklerin kulak çınlaması nedenlerinden biri olabileceği bildiriliyor. Yeşil çayın içeriğinde kafein olduğunu unutmamak gerekir. Son zamanlarda başlayan kulak çınlaması varsa, yediğiniz ve içtiğiniz gıdaları kontrol ediniz.


12. Yeşil çay, Konvülsiyonlara neden olabilir

Havale ya da Konvülsiyon, çeşitli nedenlere bağlı meydana gelen, aniden başlayan ve dakikalarca süren, şuur yada bilinç kaybı, nefes alamama durumu, kasılmalar ve çırpınmalar ile devam eden tıbbi bir sorundur. Tıp dilinde, havale, konvülsiyon olarak geçmektedir.

Bir araştırmaya göre, yeşil çay ekstraktının, deney fareleri üzerinde, tüketilmesi sonucu, konvülsiyonların başlamasına ciddi oranlarda hızlandırdığı bulunmuştur. Yeşil çay ve siyah çay, konvülsiyon yani havale süresini uzatmıştır.

Ayrıca, yeşil çay, folik asidin gerektiği gibi çalışmasını da engelleyebilir. Folik asit eksikliğinde de sinirsel nöbetlere yol açabilir.

Yüksek dozda yeşil çayın konvülsiyona neden olabileceği diğer araştırmalar da desteklemektedir.

Bakmadan GeçmeSiyah çayın Sağlık, Saç ve Cilt üzerinde bilinen 31 harika faydası nedir?


13. Yeşil çayın fazlası Kanama Bozukluklarına neden olabilir

Yeşil çayda bulunan kafein, kanama riskini artırabilir. Bu nedenle kanama bozukluğunuz varsa yada hemofili gibi kan hastalığına sahip kişilerin ondan uzak durması gerekir.

Maryland Tıp Merkezi Üniversitesine göre, yeşil çay ile aspirin tüketimi beraber alındığında, kan pıhtılaşmasını önleyebildiğini bildirmektedir. İkisini aynı anda kullanmak, kanama riskinizi artırabilir.


14. Diyabetli hastalara yeşil çay yararlı değil

Diyabet için yeşil çayın yararları ile ilgili çalışmalar olsa da, aksi yönde çalışmalar da görülmüştür. Yeşil çayın özü olan kateşinlerin kullanıldığı çalışma da, Tip 2 diyabet tedavisinde hayal kırıklığı yaratan sonuçlar vermiştir. Sağlıklı bireyleri, diyabetten korumaya geldiğinde de aynı sonuçlar çıkmıştır.


15. Yeşil Çay, göz basıncını (Glokom) arttırır

Siyah çay gibi yeşil çay da kafein içerir. Ancak ikisi birlikte kullanıldığında, kafeinin yan etkileri riski daha da artar. Çay içmek gözdeki basıncı büyük ölçüde arttırır. Oluşan göz basıncı, çayı içtikten sonra 30 dakika içinde oluşur ve 90 dakika sürer.

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Son zamanlarda gözle ilgili sorun yaşıyorsanız, kafein tüketimi bunun nedenlerinden olabilir

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Son zamanlarda gözle ilgili sorun yaşıyorsanız, kafein tüketimi bunun nedenlerinden olabilir


16. Yeşil çay, Kan Basıncının yükselmesine neden olabilir

Yeşil çayın içeriğinde, sağlıklı oldukları öne sürülen flavonoidler, vücut tarafından hızlı bir şekilde emilir. Yeşil çayın içeriğindeki kafeinle beraber, aniden (ancak geçici) kan basıncı seviyelerinde artışına sebep olabilir. Birçok çalışma yeşil çayın kan basıncını yükselttiğini doğrulamıştır. Seviyelerin artması herhangi bir sağlık endişesine neden olmasa da, tansiyon hastalarının dikkatli olması gerekmektedir.

Çin’de yapılan başka bir araştırmaya göre, aşırı yeşil çay yada fazla yeşil çay tüketimi, kan basıncı seviyesini anormal ölçülerde aniden tavan yapmasının nedeni olarak içindeki kafein olarak belirtilmiştir.

Tansiyon tedavisi gören, ilaç kullanan kişilerin, doktoruna sormadan yeşil çay tüketmemesi gerekmektedir. Kan basıncı ilaçların etkisini de düşürmektedir.

Bazı araştırmacılar, adrenalin üretimini aniden kafeinin tetiklediğini düşünüyor. Kafeinli tüketen kişilere bakıldığında, tüketmeyenlere göre kan basınçlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Özellikle 70 yaş üstü erkeklerde bu oran daha fazladır.

Eğer sizde yeşil çay içtiğinizde kan basıncındaki artışı görmek isterseniz, içeceği aldıktan sonra, 30 dakika ile 120 dakika sonrası tansiyon değerlerini kontrol ediniz. Bunun için bilekten nabız ölçün yada tansiyon ölçme aleti kullanabilirsiniz. Öncesindeki değerleri bir yere not edin. Yeşil çay içtikten sonraki değerli de yazın. Eğer arada 5 ile 10 puan artışı var ise, kafeine karşı duyarlı olduğunuzu anlayabilirsiniz.


17. Yeşil çay Karaciğer Hastalığına neden olabilir

Yeşil çay özleri olan takviyeleri, termojenik yağ yakıcı gıda takviyelerinde, hızlı kilo verme amacıyla pazarlanmaktadır. Bu açıdan yeşil çay özlü gıda takviyeleri ile ilgili kesin sonuç destekleyen araştırmalar olmamasına rağmen, akut karaciğer yetmezliği de dahil olmak üzere ciddi ciddi yan etkiler bildirilmektedir. New York’ta yapılan bir araştırmaya göre, yeşil çay ekstratları, karaciğer zedelenmesiyle ilişkili pek çok bitki ve gıda takviyesinden biridir.

Yeşil çaydaki kateşin, kolesterolü düşürür, kanser ve kardiyovasküler hastalık riskinde azalma gibi faydaları bulunmaktadır. Ancak eğer yüksek dozlarda tüketildiğinde, özellikle kilo kaybı takviyeleri içindeki dozlara benzer şekilde, olması, içindeki bu kateşinlerin karaciğerde toksisite olmasına neden olurlar.

Yeşil çay takviyelerinde, en çok bilinen EGCG (epigallocatechin gallate olarak da bilinir) çok miktarda polifenol içerir. Bazı oluşan vakalarda günde 700-2000 mg EGCG tüketimi ciddi karaciğer sorunlarına neden olabileceği söz konusudur. Bu nedenle, herhangi bir karaciğer hastalığı olan yada meyilli kişilerde, yeşil çay alımını sınırlaması ve doktoruna danışmalıdır.

Başka bir New York’da yapılan araştırmada, yeşil çay ekstresi içeren, kilo kaybı için gıda takviyelerinin, akut karaciğer yetmezliği vakalarında, odak konusu olmuştur. Yeşil çay ekstratlarının, Akut karaciğer hasarı ile bağlantılı olduğu görülmüştür. Bunun için yazımızın sonunda dış bağlantılarda İngilizce araştırma sonucu vardır.

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Karaciğer'de hasar oluştuğunda sırtta, omuzda ve boyunda cilt sorunları başlar

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Karaciğerde hasar oluştuğunda sırtta, omuzda ve boyunda cilt sorunları başlar


18. Aşırı yeşil çay tüketiminin Osteoporoz ile ilişkisi vardır

Kafeinin, kalsiyum emilimini inhibe ettiği görülmüştür. Ayrıca vücuttaki kalsiyum atılım oranını da artırabilir. Kafein, Kemikteki kalsiyum seviyeleri üzerinde , geçici bir şekilde sızıntı etkisi yarattığı görülmüştür. Ancak uzun süreli kafein tüketimleri, osteoporoz gibi kemik hastalıklarına yol açabilir.

Connecticut Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, yeşil çay özü tüketimi, kemiğin hacminde düşüş yaşadığını belirlemiştir. Büyük miktarda yeşil çay tüketilmesinin, kemiklerde zayıflamaya neden olabileceği düşünülmektedir.

Aşırı yeşil çay tüketimi, aynı zamanda kemik matrisini, negatif olarak etkileyen bir prooksidan kaynağı olabilir.

Bir diğer dezavantaj da yeşil çaydaki kafein, kalsiyum emilimini düşürebileceği için, dişlerin zayıflamasına neden olabilir.


19. Yeşil çay, alerjik reaksiyonlar gösterebilir

Egzama ve kurdeşen gibi cilt sorunlarının, Yeşil çay tüketimi ile ilişkili olabileceği görülmüştür. Bazı kişilerde de dudak, dil ve boğazda karıncalanma gibi etki oluşturabilir. Bir kişi yüz, dudak, dil veya boğazda karıncalanma hissi yaşayabilir.

Ender görülse de yeşil çay tüketimi ile meydana gelecek, ciddi bir alerjik reaksiyon gibi gözüken, anafilaktik bir şok etkisine neden olabilir. Boğaz şişer, kan basıncı seviyeleri aniden düşer, karın ağrısı, baş dönmesi ve endişe hissi yaşıyor gibi etkiler olabilir.

Okumadan Geçme: Alerjiler nasıl meydana gelir? Bağışıklık sistemi alerjilerden nasıl korur?


20. Yeşil çay, Böbrek Sorunlarına neden olabilir

Aşırı yeşil çay tüketimi ile alınan, kanser ve kalp hastalıklarını önlemede aktif olan polifenollerin, aksi şekilde böbrek hasarına neden olabileceği de görülmüştür. Uzmanlara göre, yeşil çay takviyeleri tüketen insanlar özellikle aşırıya kaçmadan, fazla yeşil çay içmemeye dikkat etmelidirler.


21. Yeşil çay, Tiroid Bezinin doğru çalışmasına etki edebilir

Yeşil çaydaki kateşinlerin, bazı araştırmalarda tiroid bezinin işleyişini etkileyebileceği öne sürüldü. 2013 yılında, yayınlanan bir çalışmaya göre, kateşinler tiroid işlevini bozabilir ve hormon üretimini engelleyebilir. Bu aynı zamanda tiroit bezlerinin genişlemesine neden olabilir. Bu nedenden, eğer tiroid ilaçları kullanıyorsanız, yeşil çay alımı konusunda doktorunuza kesinlikle danışın.

Aşırı Çay tüketimi, genel olarak, T3 ve T4 hormonlarının üretiminin azalmasıyla da bağlantılıdır. Bu tiroid sorunlarına neden olabilen TSH’nin (tiroid uyarıcı hormon) üretiminin artmasına neden olur. Hintli araştırmalarda bunu desteklerken, Japonlar Tiroid kanseri riskine neden olabileceğini bildirmiştir.

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Tiroid Bezi

Yeşil çay içmek zararlı mı? Yeşil çayın sağlık üzerindeki 23 olumsuz etkisi nedir? | Tiroid Bezi


22. Yeşil çay içildiğinde, sık sık idrara çıkma, sorun olabilir

Yeşil çaydaki kafein doğal bir diüretik gibi işlev görmektedir. Yeşil çay alımını günde 5 bardak (içerik olarak günlük 200-300 mg kafein) ile sınırlanırsa, sorun oluşturmayacaktır.

Yeşil çay içildiğinde, mesaneyi ağırlaştırdığı, idrar yolu hastalığı olan kişilerde daha ciddi sorun olmaktadır. Bu gibi sorunlarla uğraşan kişiler, Yeşil çaydan (veya herhangi bir kafeinden) kaçınmalı ve bunun yerine bol bol su içmelidirler.

Yeşil çaydaki kafein ayrıca mesane spazmlarını da tetikleyebilir. Mesane kontrol sorunlarına da neden olabilir. Kafein, mesane düz kaslarını sıkıştırarak idrara çıkmayı zorlaştırır. Sık sık idrara çıkan kişilerin, su tüketimi değilde, kafein türü içeceklerden sebep ise, kafein duyarlılığına işarettir. Kafeinden uzaklaşmak sorunu çözecektir.

Bazı kadınlarda ise, yeşil çay, mesane iritasyonuna neden olup, idrar kaçırmasına yol açabilir.


23. Yeşil çay, üremeye zarar verebilir

Fazla yeşil çay tüketen anne adaylarında, embriyo gelişiminin yavaş olduğu gözlemlenmiştir. Yeşil çay, gebe kadınlar için potansiyel olarak zararlı olabilecek diğer yan etkilere sahiptir. Hamile kadınların doktoruna sormadan kullanmaması önerilmektedir.

Erkeklerde ise yeşil çay yaprağı ekstresi, testosteron seviyelerinin düşmesine neden olabilir.

Yeşil çay, meyve sinekleri üzerinde, üreme oranlarını düşürdüğü gözlemlendi. Benzerlik insanlarda da aynı olabilir.



Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.