DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? Bilimsel Sonuçlar

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? Bilimsel Sonuçlar

Karnabahar yada Karnıbahar dünyadaki diğer isimleri Karnabit, Brassica oleracea, Cauliflower, Chou Fleur olarak bilinen şifalı bir bitkidir. Bu yazımızda Karnabahar nedir? Karnabaharın tarihçesi ve özellikleri nelerdir? Karnabaharın biyokimyasal yapısı ile besin değeri nedir? Karnabahar yan etkileri var mı? Karnabahar kimlere zararlı? Karnabahar Kullanımı ve Tüketimi, Karnabahar Alırken Nelere Dikkat Etmeli, Karnabahar Nasıl Saklanır? Karnabahar Nasıl Kullanılır? Karnabahardan nasıl sağlıklı yemekler yapılır? Sorularına topladığımız kaynaklarla cevap vermeye çalışacağız.

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir?

Karnabahar (Karnıbahar) Nedir?

Karnabahar (karnıbahar) latince Brassica oleracea ingilizce Cauliflower, turpgillerden (orj.:Brassicaceae), brokoli, lahana, lahana ve karalahana gibi aynı bitki ailesinden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, anavatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan ortalama 2 yaşına kadar büyüyebilen, sebze olarak kullanılan bir şifalı bir bitkidir. Karnabaharın bir sapı ve buna bağlı kör, gelişmemiş çiçek tomurcuklarından oluşan çapı 6 cm ortalama boyutlu bir kafadan oluşur.Karnabahar kafasını çevreleyen klorofil kalkınmalarını engelleyen, güneş ışığından korumak nervürlü, iri yeşil yaprakları vardır. Onun bu ilginç korunma süreci beyaz renginin yapılanmasına katkı sağlarken, aynı zamanda açık yeşil ve mor renklerde bulunabilir.

Turpgillerden olan Karnabahar Sebzesi, yaprakları koyu yeşildir. Kış sebzelerindendir. Lahanaya benzerliği ise lahana çiçeklerinin içeriye dönük kısalıp etlenmesi sonucu oluşmasıdır. Yurdumuzda; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır.Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir sebze olan Karnabahar içinde, A, C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir mineralleri, bol E vitamini ve protein içerir.

Ham karnabahar firma henüz dokusu süngerimsi bir parçasıdır. Bu hafif kükürtlü ve hafifçe acı bir tadı vardır.

Karnabaharın Dünyada kullanılan tarihi ve güncel ticari yüzlerce çeşidi vardır. 80 kadar Kuzey Amerika’da çeşitlerinin kapsamlı bir listesi North Carolina State Üniversitesi’nde bulunmaktadır.

Karnabaharın Tarihçesi ve ilk Karnabahar nerede yetiştirildi?

Karnabahar  (karnıbahar)geçmişte yabani lahana atalarının izlerini taşımakta, Doğu Akdeniz Kıtasına , Asya dan geldiği sanılmaktadır. Karnabahar birçok dönüşümden geçti ve Akdeniz Bölgesinde en az M.Ö. 600 yılından sonra Türkiye’de ve İtalya’da üretilmeye başlandığı görülmektedir.

Karnabahar (karnıbahar), en çok kullanıldığı ve en çok tüketilme zamanı ise 16. yüzyılın içinde Fransa’da başlamış, sonrasında kazandığı bu ünle Avrupa’nın kuzeylerine ve İngiltere Krallığına yayılmıştır.

Son asırda ise en çok üreten ve pazarlayan ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İtalya, Hindistan ve Çin yer almaktadır.

Karnabahar (karnıbahar) için ilk güvenilir referans 12. ve 13. yüzyıllarında Arap Müslüman bilim adamları İbn-Awwam ve İbn-Baitar’ın yazılarında bahsedilmektedir.

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar Fotoğrafı

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar Fotoğrafı


Karnabaharın Biokimyasal Yapısı Nedir? Karnabahar Besin Değeri Nedir?

Karnabaharın top çiçeğinden 100 gr içinde lif değeri 2 gr; tavsiye değerinin yaklaşık % 5 sağlamaktadır.Karnabahar C vitamini, K vitamini, folat için  mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca  B5 vitamini, potasyum, lif, manganez, molibden için çok iyi birer kaynağıdır. Protein, fosfor, magnezyum, vitamin B1, vitamin B2, B3 vitamini, demir içinde  iyi bir kaynaktır.

Karnabaharın içinde hangi Vitaminler bulunur?

Ham karnabahar içinde vitamin C, K, B-6 ve folik asit bakımından zengindir. 1Porsiyon Çiğ Karnabahar da, 46mg C vitamini sağlar.İnsanların Önerilen Günlük Değer veya DV yüzde 80’si , K vitamini için yüzde 20, B-6 vitamini için yüzde 11 ve folat için yüzde 14 ünü sağlamaktadır.C vitamini bağışıklık sistemi ve kollajen üretiminde yardımları güçlendirmeye yardımcı olur. K vitamini güçlü kemikler ve uygun kan pıhtılaşması için gereklidir. Vitamin B-6 enerji metabolizması için, kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan ve beyin kimyasal veya nörotransmiter üretimi için yardımcı olur.Folat bağışıklık sistemi fonksiyonunu artırır ve sağlıklı bir hamilelik sağlar

Karnabaharın içinde hangi Mineraller bulunur?

Karnabahar Ayrıca potasyum ve manganez mineralleri içerir.Potasyum birçok meyve ve sebzelerde bulunan ve kalp atışı ve kan basıncını düzenler için gerekli bir mineraldir. Manganez, bir mineraldir, sağlıklı, güçlü kemikler bakımı yanı sıra protein, karbonhidrat ve kolesterol metabolizması için önemlidir.Mangan antioksidan enzim için bir ko-faktör olarak vücut kullanılır süperoksit dismutaz olarak. Potasyum önemli bir hücre içi elektrolittir sayacı sodyum dengesini sağlayarak hipertansiyona etkileri olur.

Karnabaharın içinde hangi Fitokimyasallar bulunur?

Karnabahar iki fitokimyasalları sulforaphane ve indol-3-karbinol olarak, bitkilerde bulunan kimyasal içerir. Mikronutrient Araştırma Oregon State Üniversitesi Linus Pauling Enstitüsü’ne göre, bu bileşiklerin tüm sebzelerden bulunur ve kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Onlar adeta toksinleri süpürürler. Bazı enzimlerin vücutta üretimi artırmak, kanser nedeni olan maddelerin etkinleşmesini engeller.

Karnabaharda ayrıca, IC3 fitokimyasalı memede tümör büyümesi, rahim ağzı ve prostat hücrelerinin önlenmesi için özellikle yararlı, güçlü bir anti-tümör ajandır.


Karnabaharın Faydaları | Karnıbaharın Yararları Nelerdir?

Karnabahar Bağışıklık Sistemini düzenler mi?

Karnabahar Bağışıklık Sistemini Düzenleyen Di-indolil-metan (DIM), çözünebilir lipid bileşik, lahanalar grubunda bol miktarda olup, bağışıklık sistemi düzenleyicisi, anti-bakteriyel ve güçlendirici interferon-gamma reseptörleri ve üretim ile anti-viral bileşik olarak Karnabahar da etkili bulunmuştur.

Amerikan Kanser Derneği, DIM anda Human Papilloma Virüsün (HPV) neden olduğu tekrarlayan solunum papillomatozis tedavisinde Di-indol-metan uygulanıyor ve servikal displazi için Faz III klinik çalışmalarına dahil edilmiştir.

Karnabaharın Detoks Desteği var mı?

Karnıbahar tarafından sağlanan detoks destek Faz 2 faaliyetleri artırmak için Faz 1 detoksifikasyon faaliyetleri ve sülfür içeren besinleri artırmak için antioksidan besin maddelerini içerir. Karnabaharda detoksifikasyon enzimleri aktif hale getirmek ve faaliyetlerini düzenlemede yardımcı olabilen, glukosinolat adlandırılan bitkisel besinler içerir. Açıkça karnabaharda 3 farklı glukosinolat tespit edilmiştir. Glucobrassicin, glucoraphanin ve gluconasturtiian vardır. Karnabahar glukosinolat içeriği bir sağlık açısından kesin olarak belirgin olsa da, karnabaharın diğer ailesinden frenklâhanası içindeki glukosinolat larin yaklaşık dörtte biri kadardır. Brokoli den yaklaşık% 60’ı kadar ve lahanadan yaklaşık % 70’i kadardır.

Bizim vücudun detoks sisteminin uygun beslenme desteği vermek için başarısız olursa, henüz ve bizim yaşam tarzımızla diyet seçenekler arasında istenmeyen toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamazsak , sonuçta ise kanser olma riski artmaktadır. Yani düzenli olarak beslenmede karnabahar ve diğer sebzelerden tüketmek, kanserle savaş için elzemdir.

Karnabahar içerisinde birçok anti-kanser bitki kimyasalları içermektedir. Bunlardan sulforaphane gibi ve bitkisel steroller indol-3-karbinol bir anti-östrojen ajan olarak çalışmaktadır. Birlikte bu bileşikler kanser hücrelerinin büyümesinin önlenmesi, kanser hücreleri üzerine sitotoksik etki sayesinde prostat, meme, serviks, kolon, yumurtalık kanserlerine karşı faydaları kanıtlanmıştır.

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar ailesinden brokoli ve brüksel lahanası tam bir kanser düşmanı

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar ailesinden brokoli ve brüksel lahanası tam bir kanser düşmanı

Karnabahar bir Antioksidan mı?

Karnabaharın 2 en çok Antioksidanları C vitamini ve manganezdir. Fakat Karnabaharı diğer fitokimyasalları Beta-karoten, beta-cryptoxanthin, kafeik asit, sinnamik asit, ferulik asit, quercetin, rutin ve kaempferol, başlıca antioksidan bitkisel besinler grubuna almıştır. Bu geniş antioksidan yelpazesine sahip Karnabahar, hücrelerin oksidatif stresin oluşma riskini azaltır.

Oksidatif Stres serbest radikallerin hücre yapısına girerek, hücre moleküllerinin yapısına karışıp hücrenin yönetimini ele geçirmesidir.Kanserde bundan dolayı oluşmaktadır. Karnabahar istenmeyen oksidatif stresi engelleyerek kanser riskini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca Karnabahar içerisindeki fitokimyasallar, kardiyovasküler hastalıklar içinde bir korumadır.

Taze Karnabahar (karnıbahar) C vitamini mükemmel bir kaynağıdır. 100 gr 48.2 mg veya günlük insanlara tavsiye edilen C vitamin değerin% 80 i sağlar. Vitamin-C kanıtlanmış bir antioksidan, zararlı serbest radikallere karşı mücadelede yardımcı olur bağışıklığı artırır ve enfeksiyonlar ve kanserler engellemek olduğunu C vitamini yazımızda geniş çaplı anlatılmıştır.

İlgili Link: C Vitamini neden bu kadar önemli?

Karnabahar inflamasyon yada iltihaplanmayı önler mi? 

Karnabahar (karnıbahar) Anti-enflamatuar yararını sağlayan içindeki zengin olarak bulunan K vitaminidir. K vitamini inflamatuarda doğrudan bir düzenleyici olarak görev yapar. Buna ek olarak, karnabahar bulunan glukosinolat biri – glucobrassicin – kolaylıkla ITC olarak adlandırılan bir izotiyosiyanat molekülü dönüştürülebilir ya da indol-3-karbinol ( I3C ) aslında genetik düzeyde çalışır ve böyle yaparak, çok erken bir aşamada enflamatuar yanıtların başlatılmasını önleyebilen bir anti-enflamatuar bir bileşiktir.

Antienflamatuvar nedir? (antienflamatuar, antiinflamatuar): İltahapla savaşan ilaçlar daha doğru bir tanımlama ile, yangı önleyici ilaçlardır. Herhangi bir maddenin iltihap azaltıcı özelliğine binaen verilebilecek isim. Analjeziklerin neredeyse yarısını oluşturan antienflamatuarlar enflamasyon yani iltihaplanmayı azaltarak ağrıyı azaltırlar.

Kronik oksidatif stres ve kronik zayıflamış detoks yeteneği gibi, kronik inflamasyon istenmeyen ölçüde kanser ve diğer kronik hastalıklar (özellikle kalp damar hastalıkları) yakalanma riskini artırabilir.

Karnabaharı inflamasyonları azaltmada yardımcı kılan K vitamini ve omega-3 yağ asitleri yüksek miktarda içerir. Bir fincan haşlanmış karnabahar kimyasalları K vitamini ve 0.21 g omega-3 yağ asitlerinin yaklaşık 11 mikrogram içerir ve günlük koruma için yeterlidir. Karnabahar diğer anti-enflamatuvar madde Glucosinolates (örneğin glucoraphin gibi) ve İzotiosiyanat (örneğin izotiyosiyanat sulforaphane gibi) içerir. Potansiyel olarak, düzenli karnabahar tüketimi artrit, obezite, diabetes mellitus, inflamatuvar barsak hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamasyon aracılı hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Karnabahar (karnıbahar), inflamasyon ilişkili sağlık sorunlarına (Crohn hastalığı, inflamatuvar barsak hastalığı, insülin direnci, irritabl bağırsak sendromu, metabolik sendrom, obezite, romatoid artrit, tip 2 diyabet ve ülseratif kolit) ciddi potansiyel yararlarıyla , ışık tutacağı görünüyor.

İlgili Link: K Vitamini Nedir? Faydaları nelerdir? Eksikliği ve fazlası nasıl anlaşılır?

Karnabaharın Damar sağlığına yararı var mı?

Bilim adamları her zaman merkezi bir inflamatuvar bileşeni sahip olarak kalp sorunları görmediğiniz ama bizim kan damarları ve dolaşım sorunları yaratarak istenmeyen inflamasyonun rolünü kardiyovasküler hastalıkların temeli olarak görmeye başlamıştır. Karnabahar (kendi K vitamini ve omega-3 içeriği dahil olmak üzere) tarafından sağlanan anti-inflamatuar destek kardiyovasküler faydalar sağlayan, aynı zamanda yetenekli bir gıda yapar. Özel ilgi onun glucoraphanin içeriğidir. Kardiyovasküler sistem içinde damar sağlığı için önemli bir maddedir.

Karnabahar (karnıbahar), özellikle LDL veya kötü kolesterol azalmaya yardımcı olabilir. Bunu 2 şekilde açıklayabiliriz.

Birincisi, pişmiş 1 fincan Karnabahar yaklaşık 3,5 gram veya günlük insan ihtiyacının yüzde 13’ünü sağlayarak, beslenmede lif için mükemmel bir kaynaktır. Sağlıklı insanlarda ortalama olarak, en çok diyet lifi tüketen insanların daha sağlıklı lipid profili vardır.

İkincisi, IC3 (güçlü kanserle savaşan Phytonutrient yukarıda belirtilen) yüzde 50 apolipoproteinB-100 (apo B) karaciğer hücrelerinin üretimini azalttığı görülmektedir. ApoB dokulara LDL kolesterol ana taşıyıcı veya taşıyıcı olduğunu. LDL düzeylerini yüksek ateroskleroz (kalp hastalığı ve inme bir faktör olduğunu arter duvarlarında plak mevduat) ile bağlantılıdır. Folat homosistein dolaşımdaki miktarını azaltmak için yardımcı olduğu Buna ek olarak, karnabahar gibi folat bakımından zengin sebzeler, kalp-koruyucu olarak kabul edilir.

Bitkisel steroller kolesterol düşürücü etkileri olduğu bilinmektedir. Bitkisel kökenli tüm gıda maddelerinin bitki sterolleri bir miktar içerir. İsveç’deki Normén L ve Göteborg Üniversitesi, ortak çalışma sonunda 14 ortak sebzeler arasında en çok brokolide, Brüksel lahanası, karnabahar ve zeytin de bitkisel steroller bulundu.

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar ailesi bilimsel araştırmalarda süper gıdalar arasında

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar ailesi bilimsel araştırmalarda süper gıdalar arasında

Karnabaharın Kardiyovasküler ve Serebrovasküler desteği var mı?

Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olması, karnabahar tüketiminin kardiyovasküler ve serebrovasküler hastalıklara karşı koruyucu olabileceğini göstermektedir. Damarlarda biriken lipit ve beyaz kan hücreleri, Damar Çapını küçültür. Bu küçülme beyin (ki felce neden olabilir), kalp (kalp krizine neden olabilecek) ve böbreklerde (hangi böbrek yetmezliğine neden olabilir) gibi çok önemli organlara kan akışının azalmasından açar. Kronik inflamasyon azaltarak, karnabahar kan damarlarının açıklığını korumak mümkün ve vücudun gerekli organlarına mükemmel kan akışını sağlar.

İlgili LinkDamar sertliğini önlemede keşfedilmiş yeni bilimsel bulgular

Karnabahar Sindirime yararlı mı?

Haşlanmış karnabahar içerisinde Bir fincanında sindirim sistemini temizlemeye yardımcı olan ve gereksiz maddelerden kurtulmak için diyet lifi, 3,35 gram bulunmaktadır. Ayrıca, karnabahar içinde bir madde olan glucoraphin (glucoraphanin) tespit edilidi. Araştırmacılar, bir glukosinolat tarafından yapılan sulforaphane bileşkesi mide ülserine karşı korumada yardımcı olduğunu tespit ettiler. Midenin iç doku tabakası üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olan Sulforaphane midenizde Helicobacter pylori aşırı bakteri üremesi önlenmesi ya da çok fazla bu bakterinin mide duvarına tutunmasını engeller.

Helicobacter pylori (Helikobakter pilori- Hp) mide ve duodenum’um çeşitli alanlarında yerleşen, gram (-), mikroaerofilik bir bakteridir. Mide çeperinin direncini azaltarak mide asitlerinden etkilenmesini sağlayan bakteri ayrıca mide kanserine de yol açmaktadır. Midenin ph’ında bile yaşayabilen bir bakteri olduğundan tedavi için güçlü antibiyotikler kullanılmalıdır. Dünya nüfusunun üçte biri ile yarısı arasında bir kesim Hp bakterisini taşımaktadır. Son yıllara kadar gözden kaçırılan bu bakteri, hemen hemen tüm gastrit ve ülser ile bazı mide kanseri vakalarının ardında yatan neden olarak açıklanmaktadır. Yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olur. Bu kronik enflamasyon sonucunda duedenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gelişebilir

Karnabahar içindeki zengin lif içeriği sadece sindirim destek mekanizmalarından biridir.

Karnabahar Zayıflatır mı?

Karnabahar (karnıbahar) düşük kalorili olması ayrıca lifli olduğu için iyi bir besin kaynağıdır. Diyetlerde lif kullanıldığında tok tutma özelliği onu, hem kilo alma önlenmesinde, hemde kilo düzenliliğini korumak için akıllı bir seçim olabilir. Ancak karnabaharın aşırı tüketilmemesi gerekmekte. Çünkü içeriğinde pürin denilen hayvansal besinlerde doğal olarak bulunan maddeler içerir.

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar ailesinden kırmızı lahana ve brokoli

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar ailesinden kırmızı lahana ve brokoli


Karnabaharın zararları nelerdir? Karnabaharı Kimler Tüketmemeli?

Karnabahar (karnıbahar) içinde pürin denilen bir madde içermekte olup, gouts (gut) veya böbrek sorunlarından muzdarip kişilerin düzenli olarak karnabahar tüketmemelidir.

Karnabahar pürin denilen doğal maddeler içerir. Pürinler yaygın olarak bitkiler, hayvanlar ve insanlarda bulunur. Pürin ilgili sorunlara duyarlı hasta kişilerin, bu maddelerin aşırı alımı sağlık sorunlarına neden olabilir. Pürin vücutta ürik asit, pürinler aşan birikimi oluşturacak şekilde ayrılabilir yana ürik asit fazlalığı birikmesine neden olur. “Gut” ve ürik asit böbrek taşı oluşumu olarak adlandırılan sağlık durumu pürin içeren besinlerin aşırı alımı ile ilgili olabilir ürik asit ile ilgili sorunlar iki örnektir. Bu nedenle, böbrek sorunları veya gut hastalığı olan bireylerin bu tür karnabahar gibi pürin içeren besinlerin alımını sınırlamak veya engellemek isteyebilirsiniz.

Karnabahar (karnıbahar) bazen “goitrogenic” gıda olarak anılır. Ancak, son çalışmalar,bazı  gıdaların aşırı tüketimi guatr nedeni olan anlamda kendilerine goitrogenic bitkiler olarak tanımlanan bu gruba  lahana, brokoli, lahana ve karnabahar gibi  bitkiler dahil edilmiştir.Sağlıklı insanlarda birkaç gün üst üste kullanılsa bile birşey olmaz.Ama tiroid bezinin sağlığı ile problem varsa, tüketilmeli ama aşırı tüketilmemesine dikkat etmeliyiz. Buna en güzel örnek Karadeniz Bölgesidir. Guatr hastalığı bu bölgede çok görülmektedir. Lahana ailesi sebzeleri bu bölgelerde çok bulunur ve tüketilir.

Herhangi bir tıbbi sorunları olan kişilerin düzenli diyetler karnabahar kullanımı ile ilgili bir doktora danışmalısınız.

Karnabahar (karnıbahar) iyi olmasına rağmen pek çok açıdan bu sebze aşırı kullanımı tiroid bezine zarar verir. (Guatr en belirgin tiroid şişmesidir)

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar farklı renklerde karşınıza çıkabilir

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Karnabahar farklı renklerde karşınıza çıkabilir


Karnabahar Nasıl Kullanılır? Nasıl Tüketilmelidir?

Karnabaharın tüketme bilgilerine geçmeden çeşitleri hakkında kısa bilgiler verelim.

Karnabahar Çeşitleri nelerdir? Renklerine göre Karnabaharlar

  1. Beyaz Karnabahar: Beyaz karnabahar  en yaygın renktir. Ağır yeşil baş güneşten çiçek tomurcukları korumak için çevreleyen yaprakları Güneş ışığından koruyarak klorofil geliştirmek için izin vermez. Bu nedenle, beyaz renk oluşur. Türkiye’de en çok bu çeşidi bulunmaktadır.
  2. Turuncu karnabahar: ( B. oleracea L. var. botrytis ) Beyaz karnabahara göre 25 kat fazla  A vitamini içerir. Bu özellikli doğal karnabahar Kanada’da bulunur.
  3. Yeşil karnabahar, B. oleracea botrytis grubu, bazen denir broccoflower . Hem adlandırılan normal lor şekli ve bir varyant dikenli lor ile kullanılabilir Romanesco brokoli . Her iki tip de 1990’ların başlarından itibaren ABD ve Avrupa’da ticari olmuştur. Yeşil-kür almış çeşitleri ‘Alverda’, ‘Yeşil Tanrıça’ ve ‘Vorda’ içerir. Romanesco çeşitleri ‘Minare’ ve ‘Veronica’ içerir.
  4. Mor Karnabahar :Mor renkeleri Antosiyanin antioksidan grubun varlığından kaynaklanır.İngiltere ve İtalya’nın güneyinde,  “mor karnabahar” altında sebze olarak satılır.Besin öğeleri açısından  Mor Karnabahar  standart karnabahara göre daha kalitelidir.

Karnabahar alırken nelere dikkat etmeli?

Karnabahar (karnıbahar) alırken kafa kısmındaki tomurcuklar parça parça görünmeli, sert sıkı, beyaz yada kremsi olabilirken, çamurlu olmamasına dikkat etmelidir. Karnabaharın kafa kısmı yumuşak,benekli, donuk mat renkli olanlardan uzak durunuz.

Karnabaharın etrafındaki yapraklar diri, kalın ve koyu yeşil ise iyi korunmuş ve tazedir. Kafanın büyük olması onun kaliteli olduğu anlamına gelmez. Karnabahar çeşitlerinden, Sonbaharlık karnabaharın başı orta irilikte, sıkı ve beyaz çiçekli iken, kışlık karnabaharın başı iri, sıkı ve beyaz çiçeklidir. Mart karnabaharının başı ise küçük, sıkı ve beyaz çiçekli olur.

Not: Son zamanlarda Batı ülkelerinde pembe, mor ve sarı çiçekli karnabahar çeşitleri de yetiştirilmiştir.


Karnabahar aldıktan sonra nasıl saklanır?

Eğer aldığımız Karnabahar (karnıbahar) hemen kullanmıyacaksak, en çok bir hafta boyunca buzdolabında bir kağıt veya plastik torba içinde çiğ karnabaharı saklamalı,kesinlikle yaprakların sakladığı çiçekcik kısmıyla yani köküyle muhafaza edilmelidir. Çünkü çiçekçik kümeler halinde gelişmekte olan nemi önler.

Eğer önceden kesilmiş Karnabahar (karnıbahar) çiçeği satın alırsanız , 1 yada 2 gün içinde tazeliğini kaybeder ve bundan dolayı hemen tüketmeli, yemeği yapıldıktan sonra ise 2 yada 3 gün içinde bitirilmelidir.

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Kızartılmış Karnabahar Fotoğrafı

Karnabaharın bilinmeyen özellikleri ve faydaları nelerdir? | Kızartılmış Karnabahar Fotoğrafı


Karnabahar Nasıl Kullanılır?

Pişirme sırasında, kurt olabilirliğinden kurtulmak için yaklaşık 10 -15 dakika tuz ve zerdeçal tozu eklenir ılık suda kesilmiş parçalar, bekletilmelidir.

Karnabaharı kesmek için önce dış yapraklardan ayırınız ve sonra da onu çevreleyen yapraklarının saplarının buluştuğu noktadan ayırınız. Küçük veya eşit büyüklükte istediğiniz parçalara ayırıp, kenarlarında kahverengi bölümler varsa onlardan kurtulunuz.

Karnabahar (karnıbahar) ısıtıldığında koku yaymaya başlar, bunun sebebi içeriğindeki sülfür bileşikleridir.Eğer pişirme süresi geçerse, bu kokular daha sert hale gelir. Eğer kokuyu en aza indirmek, ayrıca besin kaybını azaltmak için kısa bir süre için karnabahar pişirmeniz gerekmektedir.

Bazı bitkisel besinler demir türü tencerede kaynatılması kahverengine dönüşmesine sebep olur. Onlardan biri olan karnabahar kahverengimsi bir renk almaması için suya limon suyu biraz eklemelidir.

Karnabahar (karnıbahar), yemeği yapılarak tüketilebilir. Karnabaharın yenilen kısmı; başını (kellesini) oluşturan çiçeklik ve çiçekleridir.Ayrıca kök ve yapraklarının yemenin herhangi bir zararı yoktur, kök ve yaprakları karnabahar çorbasında kullanmanızı tavsiye ederiz.

Karnabahar; çorbası, kızartması, sade ve zeytinyağlı musakkası ile salataları yapılarak tüketilir.

Karnabaharı Buharda pişirerek daha fazla besin değeri saklayabiliriz. Fazla Kaynatma önemli besin değerlerini yıkabilirsiniz.  Fazla kaynatılmamalıdır. Çünkü Karnabahar (karnıbahar) Brassica sebze ailesinin kanserle savaşan içeriği glukosinolat denilen madde, Warwick Tıp Üniversitesindeki araştırmada ortaya çıktı. Warwick Tıp Üniversitesi bilim insanları, Karnabaharı kaynattıktan sonra glukosinolat seviyeleri testine alıp, yüzde 75’inden fazlası kaybolduğu gözlemlenmiştir. Buharla pişirme, mikrodalga harici bir diğer pişirme yöntemi olan kızartmada bile glukosinolat değerleri korunmuştur.

Karnabahar Yemekleri nasıl yapılmalı?(Sağlık Bilgileri)

Karnabahar (karnıbahar), kavrulmuş haşlanmış olabilir kızarmış , buharda pişmiş ya da çiğ yenir. Buharlama veya daha iyi mikrodalga kaynama daha antikanser bileşikleri korur. Pişirirken, dış yaprakları ve kalın gövdeli, sadece çiçeği bırakarak kaldırılır. Yaprakları da yenilebilir, fakat çoğu zaman göz ardı edilir.

Karnabaharı benzer büyüklüğünde parçalara bölünmüş olmalıdır. Buharda pişirme sekiz dakika kadar olmalıdır, eğer hala sert işe 5 dakika daha kaynatılabilir. Karnabahar genellikle peynir sos ile servis edilir. Düşük karbonhidratlı diyet yapanların karnabahar kullanabilirler.

Unutulmamalıki her hafta bu sebze 4 ila 5 porsiyon olarak yenmemelidir. Karnabahar ürik asit üretmek için vücut tarafından parçalanırlar ve içeriğinde pürin bulunmaktadır. Tüketimi çok fazla ürik asit üreteceğinden, eninde sonunda gut hastalığı gelişebilir.



Kaynaklar ve Dış Bağlantılar.

  • “Kanser Hücrelerinin çoğalmasını engellemek için nasıl beslenmeli?”, Science Daily , 30 Haziran 2010.
  • Oxford Journal | Kanserojenler, 14 Aralık 2006.
  • “Brokoli ailesinin kaynatırken oluşan zararları hakkında Araştırma” Warwick Tıp Fakültesi, University of Warwick, 15 Mayıs 2015.
  • Kirsh, VA, Engin U, Mayne ST, Subar AF, Chatterjee N, Johnson CC, Hayes RB (2007). “Meyve ve sebze tüketimi ve prostat kanseri riski prospektif çalışma.”
  •  “Beyaz Karnabahar Fraktal Yapısı” Kore fizik Dergisi  Haziran 2008.
  • Fenwick, G. Roger; Heaney, Robert K., Mullin, John W., VanEtten, Cecil H. “Gıda ve gıda tesislerinde Glucosinolates ve onların yıkım ürünleri”.
  • Amerikan Diyetetik Derneği Dergisi; Sebze, Meyve ve Kanser Önleme: Bir Gözden Geçirme; KA Steinmetz ve JD Potter; Ekim 1996.
  • ABD Tarım Bakanlığı: Gıdaların Besin Değeri.
  • Avustralya Hükümeti: Sağlık ve Yaşlanma Bölümü – Vitamin ve Mineral Fonksiyonları.
  • Oregon State University: Mikronutrient Araştırma Linus Pauling Enstitüsü – indol-3-karbinol ve İzotiosiyanat.
  • Beslenme Dergisi; GK Maiyoh, JE Kuh, A. Casaschi ve AG Theriault, Ekim 2007.
  • Amerikan Diyetetik Derneği Dergisi; Sebze, Meyve ve Kanser Önleme, KA Steinmetz ve JD Potter.
  • USDA: Önerilen Diyet Ödenek ve yeterli girişleri, Vitaminler; 2010.
  • North Carolina State Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bilgi Beyannameler; “Karnabahar”; Douglas C. Saunders; Ocak 2001.
  • Standart Referans USDA Ulusal Besin Veritabanı: Karnabahar.
  • Ambrosone CB, Tang L. “Turpgillerden sebze tüketimi ve kanser önleyici: Nutrigenetik rolü.” Nisan 2009.
  • Fowke JH, Morrow JD, Motley S, ve ark. Brassica sebze tüketimi idrar F2-izoprostan düzeyleri mikro besin alımını bağımsız azaltır. Karsinojenez, 1 Ekim 2006.
  • Higdon JV, Delage B, DE Williams, et al. Turpgillerden Sebze ve İnsan Kanser Riski: Epidemiyolojik Kanıt ve Mekanistik Esaslar. Pharmacol Res. Mart 2007.
  • Kelemen LE, Cerhan JR, Lim U, et al. Sebze, meyve, ve antioksidan ilgili besin ve non-Hodgkin lenfoma riski: Ulusal Kanser Enstitüsü-Gözetim, Epidemiyoloji ve Sonuç Bulguları toplum temelli vaka-kontrol çalışması. Am J Clin Nutr. Haziran 2006.
  • Lakhan SE, Kirchgessner A, iskemik inme Hofer M. İnflamatuar mekanizmalar: terapötik yaklaşımlar. Translational Medicine Dergisi. 2009.
  • Larsson SC, SO Andersson, Johansson JE, et al. Meyve ve sebze tüketimi ve mesane kanseri riski: Prospektif kohort çalışma. Kanser Epidemiol Önceki biyobelirteçler. Eyl 2008; 17 (9) :2519-22. 2008.
  • http://www.hhs.gov/opa/pdfs/hpv-fact-sheet.pdf
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.