DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vücuda yararlı mikropları tanıyor musunuz? Yararlı bakteriler nelerdir?

Vücuda yararlı mikropları tanıyor musunuz? Yararlı bakteriler nelerdir?

Vücuda yararlı mikropları tanıyor musunuz? Yararlı bakteriler nelerdir?

Mikrop aslında gözle görülemeyen mikroorganizmaların tamamına verilen addır. Mikroskop yardımı ile görüldüğü için bu canlılara mikrop denir. Mikrop hepimiz zararlı diye bilinç altımızda yer aldığı kesin. Ama bu mikroorganizmaların içine  bakteriler, mantarlar, arkealar, protistler, Yeşil algler gibi mikroskobik bitkiler ve plankton, planarya ve Amoeba gibi mikro hayvanları da belirtmektedir.

Aslında sağlığın yolu vücutta yaşayan yararlı bakteri sayısını arttırmak. Uzmanlara göre bunu bazı besinler tüketerek iyileştirebiliriz. Özellikle Sindirim Sisteminde besinleri ayrıştırmada yardımcı olan bakterilerin eksikliğinde bir çok sağlık sorunu başlar.

Özellikle İnsan bağırsağında  yaklaşık olarak 1000 kadar bakteri çeşidi bulunuyor. Sayıları trilyon bulan bu mikroplar yani bakterilerin neredeyse hepsi yararlı işler yapıyor.  Vitaminleri sindirme, mineralleri sindirme, zararlı mikroplara karşı devamlı savaş halindeler. Resmen hasta olmamamızı ve sağlam kalmamız için bize destek veriyor.

İlgili Link: 90 trilyon bakteri ile hergün beraberiz

Sadece o değil uzmanlara göre Bağırsak bakterilerinde ki çokluk yada azlık derecesi ruh halini ve psikolojik problemlere dayanıklılığı bile belirleyebilir.

Hesaplamalara göre ise Bakterilerin yada Mikropların yüzde 10’luk kısmı zararlı olarak görüldü.

Ed Yong adlı İngiliz araştırmacı yazdığı kitabında Mikropların, vücudumuzu şekillendirmeye ve yaşlanırken organları yenilemede yardımcı olduğunu belirtiyor.

Şimdi size yararlı mikropları yada bakterilerden bahsedelim ve ne gibi işler yaptığını açıklayalım.

Vücuda yararlı mikropları tanıyor musunuz? Yararlı bakteriler nelerdir? | Zararlı virüsler için yararlı bakterileri çoğaltmalıyız


Yararlı mikroplar yada bakteriler nelerdir? Onları nasıl çoğaltmalıyız?

Özellikle Zayıflamak İsteyenlerkilo problemi olanların en sevdiği mikroplar Methanobrevibakter, Akkermansia ve Christensenellaceaea‘dır. Bu 3 mikrop en yararlı mikroplardır. Çünkü bu 3 mikrop eksik olduğunda Vücut kilo almaya başlar. Akkermansia Kırmızı Üzümdeki polifonelleri çok sever. Ayrıca lifli kabuklu tahıllar, muz, sarımsak, enginar bu yararlı mikropların yani bakterilerin en sevdiği yiyeceklerdir.

Bağırsaktaki yararlı bakterilerin tümünün en sevdiği ve onların sayısını arttıran en iyi besin Kefirdir. Yoğurttan 5 kat daha fazla yararlı bakteri barındıran kefiri her gün tüketilmesi gereken ana besin maddelerinden biridir. Ardından  Lahana turşusu ise onlara ısmarlayacağınız en iyi yemektir.

Vücuda yararlı mikropları tanıyor musunuz? Yararlı bakteriler nelerdir? | Oksalobakter

Besinlerden kalori çıkartan mikrop ise Methanobrevibakter‘dir. Besinlerden maksimum kalori çıkarttığı için tok tutmayı sağlar.Eksik olduğunda zayıflık, halsizlik ve uyuşukluk gözükmeye başlar.

Bir diğer en önemli bakteri Oksalobakter‘dır. Eksikliğinde böbrekte taşlar oluşmaya başlar.

Eğer Sağlıklı, Fit ve Dengeli beslenme için bu yararlı bakterilerin sayısını yeme biçiminizi değiştirerek arttırmalısınız.

Yoksa Clostridium bakterisi gibi zararlı mikroplar yada bakteriler sindirim sistemi hastalıklarına sebep olur. Bağırsak ve Mide sorunları yaş arttıkça daha çok etki etmeye başlar.

Bunlara karşı önlem almak için sihirbaz olmanıza gerek yok. Sadece dengeli ve sağlıklı beslenme ile yararlı mikropların sayısını arttırmalıyız.

Vücuda yararlı mikropları tanıyor musunuz? Yararlı bakteriler nelerdir? | Methanobrevibakter


Probiyotik içecekler içmeli mi?

Probiyotik gıdalar üretilip, iyi bakterileri bir tabletin içine sığdırıp, onları yoğurda karıştırıp yiyin gibi tavsiyelerini bir çok uzmandan duyabilirsiniz. Ama uzun vadeli etki etmeyen yiyeceklerdir. Çocuk ve Çok yaşlı hastalarda Antibiyotik tedavi sürecinde bağırsakların bozulmasına, ishal gibi hastalıkların oluşumunu engellediği doğru. Ama sağlıklı bir insan pekte bir anlamı yoktur. Kefir yada lahana turşusu bile Probiyotik içeceklerin yerini tutabilecek seviyededir.

İlgili LinkYüzümüzde bizle beraber yaşayan başka canlılar mı var?

İnsan Vücudu ekolojik bir bedendir. Üstteki linkte yazımızda belirttiğimiz gibi bizle yaşayan gözle görülmeyen yararlı bakteriler vardır. Mesela yüzümüzde yaşayan bakteriler ölü derimizi yiyerek beslenir. Bize yardım yapıyor hiç bir zararı yok. Bağırsak bakterileri gibi sayıları trilyonları geçebilecek bir bakteri topluluğu vardır. Onların yüzde 90’ı bize yardım etmek için bizle beraber yaşıyorlar. Bunun bilincinde olup, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi,  trilyonlarca mikrop için de düşünmeliyiz.


Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.