DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Spor salonlarında egzersiz yaparken zamanı nasıl kullanmalıyız?

Spor salonlarında egzersiz yaparken zamanı nasıl kullanmalıyız?

Sporcu etiği ve disiplini zamanla oturan bir düzendir. Spor yaptıkça bilinç temizlenir ve disiplin sağlanır. Spor salonlarında geçirilen vakitlerin bize pozitif yaraması için neler yapmalıyız? Spor zamanını nasıl kullanmalıyız? Egzersiz yapmadan önce kasları ısındırmak gerekir mi? sorularının cevabı için okumaya devam edin.


Spor salonlarında egzersiz yaparken zamanı nasıl kullanmalıyız?

Egzersiz yapmak, sağlığımız açısından önemi herkes tarafından bilinmektedir. Uzun yaşam sırları ve metabolizmanın düzeni, kas ve iskelet sisteminin ayakta durması, kalp ve damar sağlığı hastalıkların önlenmesi ve daha bir çok neden, egzersiz yapmamızı gerektirir.

Evde egzersiz yapılır. Bir kaç dambıl ağırlık ve eklemeli ağırlıklı bar’ı alıp evde spor salonlarındaki bir çok hareketi yapıp, doğa da koşu yada hızlı yürümeyle kardiyo da yapabiliriz. Ama tabi bunu yapmak için biraz irade ve istek gerekir. Bir çok kişi eve spor aletleri alır ama bir iki hafta sonra yüzüne bile bakmaz. Öylece tavan arasını boylar.

Spor salonları ise gittiğimizde belli bir süre de bir çok hareketi değişik makinelerle yapabileceğimiz yerlerdir. Adımımızı attığımızda artık buradan spor yapmadan çıkmamız mümkün değil. İmkanı olanlar ve biraz da kas yapmak isteyenler buralara gitmesi gerekir.

Spor salonlarına gidiyoruz, egzersiz yapacağız ama ne kadar ve ne sürede yapmalıyız?

Bir çok kişi saatlerce spor yapar, doğru mu?

Her spor salonunda bir antrenör bulunur. Genelde spor akademi mezunu olan bu kişiler, size güncel bilgileri önermektedir. Ağırlıklı sporcular için 30 dk kardiyo, 1 saat ağırlıklı spor yapmak ortalama için yeterli. Sadece fitness yapanlar ise 1.5 saati geçmemelidir.

Sağlıklı bir vücut için kolay ve kısa yol yoktur. Bunu aklınızdan çıkartmanız gerekir. Daha çok zaman harcayınca daha çok kalori harcamak doğru ama, aşırı yük bindirme ile  belli bir zaman sonra kas ve iskelet sisteminde yaşayacağınız ağrılar kronikleşebilir. Bu sefer de spor yapmamanızı söyler doktorunuz. Bu yüzden spor yapmak bir yaşam tarzı ve uygulamanız gereken zamanıda buna göre şekillendirmeliyiz.

Tüm egzersizlerden önce neredeyse 10 dakika esneme hareketleri yaparız. Acaba yanlış mı yapıyoruz?

Spor salonlarında egzersiz yaparken zamanı nasıl kullanmalıyız? | Spor süresini ayarlamalıyız


Egzersiz yapmadan önce kasları ısındırmak gerekir mi?

Egzersizlere başlamadan önce kasları ısındırmanın zararı yok ama yapılan incelemeler de yararı da olmadığı gözüküyor.3 farklı araştırma sporda yapacağınız egzersizlerde incinmeye de faydası olmadığı görüldü.

Kasları esnetmek, spordan sonra çekilen ağrıların azalmasına da etkisi yok.

Zamanı değerlendirmek için ısınma hareketlerine ayıracağınız süreyi, her egzersiz hareketinden önce hafif düzeyden başlayıp, ağır düzeye kademeli gitmek. Örneğin koşu yapacaksanız en alt seviye yürüme, hızlı yürüme ve koşma  gibi kendinize 3 basamak yapabilirsiniz.

Spor salonlarında egzersiz yaparken zamanı nasıl kullanmalıyız? | Spor öncesi ısınma gerekli değil


Egzersizlere süre koyun ve hangi hareketleri yapacağınızı önceden belirleyin

Ağırlıksız spor olmaz öncelikle bunu kesinlikle bilmeliyiz. Yüksek ağırlıklardan bahsetmiyoruz.

Uzun süreli kardiyo yerine bu süreyi bölüp değerlendirebilirsiniz. 80 dk maksimum bir zamandır. Bu zamanı değerlendirirken size örnek verelim.

20 dk koşu yaptınız, 20 dakika bisiklet ve diğer cihazlar, 10 dk mide hareketleri toplamda 50 dk yeterli. 50 dk yı her gün koşu için değilde başka bir gün 20 dk bisiklet, 20 dakika koşu, 10 dk mide gibi değişik değişik kombinasyona gidebilirsiniz. Geri kalan 30 dakikada ise ağırlıklı aletleri ve ağırlıklarla yapılacak hareketlere geçmeniz gerekir. Bu

Kas ve kemik erimelerini engellemek için öncelikle kasların güçlenmesi gerekir. Araştırmalar, düzenli direnç arttırılarak yapılan hareketlerin bel ağrısı ve kemik erimesini engellediği görülmektedir.


Yoğun egzersiz için zamanı kısaltmayın

Ortalama 80 dk gibi koca bir zaman içinde, her şeyden daha çok yapayım düşüncesi ile yoğun bir antrenman yapacağım derseniz, işe yarar mı? bunu anca kendiniz görebilirsiniz. Ama araştırmalara göre yüzde 20’si herhangi bir etki görmediğini, yüzde 15’i ise yararını gerçekten hissettiğini söylüyor. Herkes de farklı sonuç çıkmasının sebebi ise metabolizma ve hücrelerin zorlanmaya karşı gösterdikleri genetik nedenlerde olabilir.

Yoğun egzersizle daha çok hareketi, daha az zamanda yaparım derseniz bazen sakatlanmalara neden olabilir. Mesela kol hareketi yaparken, alakasız bel ve sırt hareketine geçmek. Eğer bu işte yeni iseniz yoğun egzersiz hareketlerini yapmayın. Önce hangi aletlerin hangi bölgeleri çalıştırdığını öğrenin. Düzgün yapılma şekillerini gözlemleyin. Alışan ve isteyen bir vücut zaten sizden daha fazlasını isteyecektir. O zamana kadar stabil yani düzenli çalışmaya devam edin.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.