DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sporcular neden buz banyosuna ihtiyaç duyar? Buz Banyosu gerekli mi?

Sporcular neden buz banyosuna ihtiyaç duyar? Buz Banyosu gerekli mi?

Sporcular neden buz banyosuna ihtiyaç duyar? Buz Banyosu gerekli mi?

Buz Banyosu sporculara yararlı mı? Kasları rahatlattığı ve spor sonrası ödemleri azaltır mı?, Vücudu toplamaya ne kadar yardımcı olur? Bu soruların cevabını yazımızda bulacaksınız.

Aslında bir yerimiz zedelendiğinde, hemen üzerine buz takviyesi yaparız. Buz direk kasların olduğu bölgede iltihap ve ağrılı süreci hafifletir. Ağrı daha çok ilerlemez ve şişmenin de artmadığı görülmektedir.

İngiliz tenisçi Andrew Murray her maçından sonra önce normal bir duş ve arkasından yemeğini yedikten sonra buz banyosunu alır. Özellikle içi buz dolu en az 8 derecelik suda 8 dakika kadar durduğundan bahsediliyor. Bunu yapan sadece Murray değil, diğer atletler de aynı yolu seçiyor ve başarı sırrı bu olarak görülüyor.

Sporcular neden buz banyosuna ihtiyaç duyar? Buz Banyosu gerekli mi? | Bayan Atletin buzlu suda

Fakat profesyonel atletler ve vücut geliştirme ile ilgilenen kişilere göre bu yanlış. Ters etki olduğunu, yıkılan kasların soğuk suyla teması kan akışını yavaşlattığını söylüyorlar. Kas yenilenmesi sağlanmaz ve protein sentezi olmayacağından kasın gelişemeyeceğini düşünüyorlar.

Enflamasyon olarak adlandırılan kas yangısının, iyileşmesinde buz banyosu ile ilgili resmi bir açıklama yok. Fakat ağrı verdiğinde buz tedavisinin azalttığı konusunda veriler var.

Buz kalıpları gibi, Kas ağrıları için kullanılan ilaçların ana maddesi Ibuprofen, ağrı azaltırken onarımı ise yavaşlatığı belirtiliyor.Özellikle genç ve formda olan kişilerde bu ilaçların kas onarımını yavaşlattığı gözükürken, 65 yaş üstünde tam ters etki yaratmakta.

Sporcular neden buz banyosuna ihtiyaç duyar? Buz Banyosu gerekli mi? | Futbolcular buzlu kovaya girmiş

En yakın araştırma ise Queensland Teknoloji Üniversitesi’nden Jonathan Peake, yaptığı testlerde atletlerin buz banyosu tekniğini bir kez daha düşünmesi gerekmekte. Kas yenilenme sürecini daha da uzattığını, bundan sebep kasın gelişmesi olmadığını belirtiyor.Fakat spor müsabakalarında hızlı rahatlama almak isteniyorsa, buz takviyesi yapılabilir. Fakat sonrasında ise kasları güçlendirmediğini belirtiyor.

Uyarı: Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır. Sağlıkla ilgili problemleriniz yada yazıda anlatılan Uygulamaları kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan yapmayınız. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.