DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mekik çekmek yararlı mı? zararlı mı? zayıflatır mı?

Mekik çekmek yararlı mı? zararlı mı? zayıflatır mı?

Mekik çekmek yararlı mı? zararlı mı? zayıflatır mı?

Mide bölgesindeki yağları eritmek, yada fit bir karına sahip olmayı kim istemezki?

Mide kası denilince ilk akla gelen mekik çekmektir. Hemen plan yapılır ve evde yada spor merkezlerinde defalarca ve hunharca mekikler çekilir ve iyi bir karına sahip olmak için elinden geldiğince efor sarf edilir.

Peki mekik çekmek(situps) gerçekten karın kaslarını ortaya çıkarıyor mu? Zayıflamaya yardımcı mı?

Mekik çekmek yararlı mı? zararlı mı? zayıflatır mı? göbek eritir mi?

Cevap belki bir çok kişiyi sevindirecek. Mekik çekmek karın kaslarını sertleştirir ve esnetir ama geliştirmek için işe yaramıyor. ABD’de 2011 yılında bir araştırma yapıldı. 2 grup oluşturuldu. Zayıflama için kalori hesabı yapmayan kişilerden seçildi. 6 hafta birinci grup günlük karın hareketlerini yaptı. Diğer grup ise adeta yattı hiçbir şey yapmadı. Sonuçlara bakıldığında, mekik ve karın egzersizleri yapanların beli incelmemiş ve göbek yağlarında da bir değişiklik gözükmemiş.

Vücudun ağırlık merkezi olan mide kaslarının gelişmesi için sadece mekik yetmez, artık mekikten ziyade karın kaslarını geliştiren makineler spor salonlarında mevcut.

Mekik çekmek yararlı mı? zararlı mı? zayıflatır mı? | Bazı kişiler ağırlıkla mekik çekmeye çalışırlar

Mekik hareketi bel fıtığına neden olabilir!

Kanada’daki Waterloo Üniversitesi  omurga biyomekaniği Prof. Dr. Stuart McGill yıllarını mekik konusuna verdi ve ortaya bilimsel olarak mekik çekmenin, bele verdiği zararı kanıtladı.

Mekik çekmek yararlı mı? zararlı mı? zayıflatır mı? | Bazı kişiler yüksek sehpa ile mekik çekmeye çalışırlar

Prof. Dr. Stuart McGill domuz kadavraları üzerinde çalışma yapmış. Çünkü en yakın bel kemik sistemi onlarda var.Saatlerce yaptığı mekik hareketi sonrası, omurları incelemiş ve omurların zedelendiği ve aşındığını görmüş. Bazı kişiler bu görüşe katılmıyor. Çünkü insanlar 15 mekik çekip dinlenip bunu belki 5 yada 6 set halinde yapacağını, domuzda ki test gibi saatlerce binlerce kez yapmaz olduğunu söylüyor. Fakat Amerikan ordusunda 2 senelik askeri eğitim programında bel incilmelerin yüzde 60’ı mekikten kaynaklandığı raporlandı. Bir çok sporcu 15 değil yüzlerce mekik çekmeyi denemekte.

Profesör McGill, karın bölgesini güçlendirmek için mekik çekmek yerine, başka önerileri var. Alttaki videodan izleyebilirsiniz.

Uzmanların bel bölgesi ile bir çalışma yapacaksanız. 15 ile başlayıp yavaş yavaş çoğaltıp en çok 60’a kadar çıkmanızı öneriyorlar.

Mekik çekerken, uzanırız ve kalkarken omurları zorlayıp, sinirleri sıkıştırabiliriz. Eğer uzun süre yatıp ya uzun süre oturduktan sonra sakın mekik hareketi yapmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.