DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Orhan Gencebay Kimdir? Orhan Gencebay’ın Hayatı ve Biyografisi

Orhan Gencebay Kimdir? Orhan Gencebay’ın Hayatı ve Biyografisi

Son dönemlerde adını akil insanlar arasında da duyuran ve aynı zamanda sanat dünyasının önemli isimlerinden olan Samsunlu ünlüler listesinin başındaki Orhan Gencebay’ın hayatını sizler için hazırladık. Orhan Gencebay kimdir? Orhan Gencebay kaç yaşındadır? Orhan Gencebay’ın müzik hayatına girişi nasıl olmuştur? Orhan Gencebay’ın çocukluğu nasıl geçmiştir? Orhan Gencebay kaç yıldır sanat dünyasına hizmet vermektedir? sorularının cevaplarını bu makalemiz içerisinde bulabileceksiniz.


Orhan Gencebay Kimdir? Biyografisi ve Hayatı

Orhan Gencebay, uzun yıllardır hayat arkadaşı olan Sevim Emre ile hayatını paylaşmaktadır.

Orhan baba diye tabir edilen Orhan Gencebay, müzik dünyasının adeta efsane isimleri arasına girmiştir.

Orhan Gencebay, uzun yıllardır sanat dünyasının içerisindedir. Hala reklam filmlerinin vazgeçilmez yıldızıdır.

Çocukluk Yılları ve Müzik İle Tanışma

Orhan Gencebay, 4 Ağustos 1944 yılında dünyaya gelmiştir. Orhan Gencebay, Samsun doğumludur. Müziğe olan ilgisi çok küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkmıştır. Hatta Orhan Gencebay, henüz 6 yaşında iken, Kırım göçmeni olan ve Rus konservatuarı mezunu olan aynı zamanda da eski bir opera sanatçısı olan Emin Tarakçı’dan virtüöz ve keman dersleri almaya başlamıştır. Bu müzik aletlerinin yanında mandolin de öğrenmeye başlamıştır.

Orhan Gencebay henüz 7 yaşında iken Türk halk müziği ve bağlama çalma dersleri almaya da başlamıştır.

Usta sanatçı Orhan Gencebay’ın, müziğe öyle bir yeteneği vardı ki, 10 yaşında iken “kara kaşlı esmerdi, kim bilir kimi sevdi” isimli besteyi yapmıştır. Çocukluğunda adeta müzik ile yoğurulmaya başlayan Orhan Gencebay, 13 yaşına geldiğinde Türk sanat müziği ve tambur dersleri de almaya başlamıştır.

Orhan Gencebay, ortaokul ve lise yıllarında da müzikle ilgilenmeye devam etmiştir. Edirne, İstanbul ve Samsun’da bulunan musiki cemiyetlerinde yaylı tambur çalmaya başlamıştır. Bunun yanında THM cemiyetlerinde de bağlama çalmaya başlamıştır.

Orhan Gencebay, müziğe duyarlılığını İstanbul ve Samsun illerinde bulunan halk evlerinin kurulması için öncülük ederek bir kez daha göstermiş olmuştur. Aynı zamanda sanatçı da yetiştirmek için kolları sıvayarak, açmış olduğu müzik dershanelerinde, eğitim vererek öğretmenlik yapmıştır.

Profesyonel Müziğe Geçiş ve İlk Beste

Orhan Gencebay’ın gönülden bağlı olduğu müzik ilk profesyonel bestesini 14 yaşında iken yapmasından belli olmuştur. Orhan Gencebay’ın ilk profesyonel bestesi “ruhumda titreyen sonsuz bir alevsin” olmuştur.

Orhan Gencebay, müzik konusunda oldukça donanımlı bir sanatçı olmayı başarmıştır. Öyle ki; 16 yaşında iken jazz ve rock müziği ile ilgilenmeye başlamıştır. Hatta bu müzik dalını da ilerleterek, nefesli sazlardan oluşan büyük orkestralarda, tenor sax çalarak görev yapmaya başlamıştır.

Orhan Gencebay, hedefine doğru emin adımlarla ilerlemeye devam etmiştir. İstanbul ilinde yapılacak olan konservatuar sınavlarına girmeyi istemiş ve sınavı başarıyla kazanmıştır.

Konservatuarın icra heyetinde yaklaşık 4 yıl görev yapan Orhan Gencebay, daha sonra işten ayrıldı. Askerlik görevini bahriyeli olarak yapan Orhan Gencebay, burada da bando takımına girerek saksafon çalmaya devam etmiştir.

Orhan Gencebay, 20 yaşına geldiğinde TRT Ankara Radyosu sınavlarına girmiştir. Usta sanatçı 22 yaşına geldiğinde TRT İstanbul Radyosu için sınavlara girmiştir. Orhan Gencebay, Ankara Radyosu’nda işe başlamıştır.

Sonrasında İstanbul Radyosu’na geçiş yaparak, burada yaklaşık 10 ay kadar çalışmıştır. Buradan kendi isteğiyle ayrılmıştır. Orhan Gencebay, TRT Radyosu’ndan ayrıldıktan sonra, babasının işlerinin de bozulması sebebiyle Samsun’a geri dönmek zorunda kalmıştır.

Usta sanatçı Orhan Gencebay’ın müzik tutkusu, gün geçtikçe yoğunlaşmaya devam etmiştir. Böyle olunca müzik çalışmalarını İstanbul’da bulunan Plakçılar Çarşısı’nda yoğunlaştırmaya karar vermiştir. Orhan Gencebay; hem bestekar hem bağlamacı hem söz yazarı hem de besteci olarak müzik dünyasının zirvesine doğru ilerlemeye devam etmiştir.

Öyle ki; daha sanatçı olmadan önce yapmış olduğu besteleriyle şöhret olmayı başarmıştır. Orhan Gencebay’ın zirve yaptığı, adını duyurduğu besteleri olarak “sevemedim kara gözlüm”, “sabır taşı”, “koca dünya” bilinmiştir. Tanınması için oldukça önemli bu üç beste Orhan Gencebay’ı sanat dünyasında adeta zirveye oturtmuştur.


Ustalık Dönemine Geçiş

Türkiye’de 1966 yılında yapılmış olan bağlama yarışmasına katılan Orhan Gencebay, Çinuçen Tanrıokur ve Arif Sağ ile birlikte derece almaya hak kazanmıştır. Böyle olunca sanatçı Orhan Gencebay, 1966 ve 1968 yılları arasında Arif Sağ ile beraber, başta Muzaffer Akgün olmak üzere Yıldız Tezcan, Şükran Ay, Sabahat Akkiraz, Nuri Sesigüzel ve Ahmet Sezgin gibi birçok sanatçıya da bağlama çalmaya devam etmiştir.

Orhan Gencebay, aynı dönemlerde çekilmiş olan Ana, Kuyu ve Kızılırmak Karakoyun isimli Türk filmlerinin müzik direktörlüğünü de yapmıştır.

Usta sanatçı Orhan Gencebay, İstanbul ilinde bulunan halk evlerinde, en başta Abdullah Nail Bayşu, Burhan Tonguç, Özer Şenay, Ömer Faruk Tekbilek, Vedat Yıldırımbora, Erkin Koray, Neşet Ertaş ve İsmet Sıral ile birlikte bir araya gelmiş ve besteler, müzikler yapmaya başlamıştır. Böylece ortaya koyacağı müziklerin adeta ilk meyvelerini vermeye başlamış olmuştur.

Orhan Gencebay; “neredesin Leyla’m”, “gönül bağları”, “yıldız akşamdan doğarsın”, “ağlıyorum yana yana” isimli türküleri söyleyerek plaklar çıkarmaya başlamıştır.

Usta sanatçı Orhan Gencebay’ın bestesini yapmış olduğu “sevemedim kara gözlüm”, “koca dünya” ve “sabır taşı” şarkılarını birçok sanatçının okuması üzerine, Orhan Gencebay’ın adının hem bağlama virtüözü hem de besteci olmasını sağlamıştır.

Ustalıkla tamamladığı türkü plaklarının ardından 1968 yılı itibariyle serbeste çalışmalarına başlamış olan Orhan Gencebay, “sensiz bahar geçmiyor” isimli plağını çıkarmıştır. Hemen sonrasında İstanbul Plak ve Topkapı Plak ile seri plaklar çıkarmaya devam etmiştir. Özellikle de 1969 yılında çıkarmış olduğu “bir teselli ver” 45’liğini çıkarmıştır. Bu plak sonrasında Türkiye çapında büyük bir ün yapmıştır. 

Orhan Gencebay, bestekar ve en önemlisi de ses yorumcusu kimliği ile ön plana çıkmaya başlamıştır. O dakikadan sonra “hor görme garibi”, “severek ayrılalım”, “sevenler mesut olmaz” ve “ben eski halimle daha mesuttum” isimli plaklara imza atmayı başarmıştır.

Sonrasında da 1972 yılında Yaşar Kekeva ile birlikte Kervan Plak şirketini kurmuşlardır. Şirketin patronu olan Orhan Gencebay, kardeşi olan Burhan Gencebay ile birlikte stüdyoda çalışmalarını son hızıyla sürdürmeye devam etmiştir. Kurulan Kervan Plak şirketi, aynı zamanda Türkiye’deki yerli sermayeye sahip olan bir şirket olmayı da başarmıştır.

Orhan Gencebay Kimdir? Orhan Gencebay'ın Hayatı ve Biyografisi | Ekranların beyfendisi Orhan Gencebay

Orhan Gencebay Kimdir? Orhan Gencebay’ın Hayatı ve Biyografisi | Ekranların beyfendisi Orhan Gencebay


Plak Şirketi ve Rekor Albüm Satışları

Orhan Gencebay; birçok sanatçıyı da bünyesine katmıştır. Kervan Plak bünyesine katılmış olan sanatçılar arasında, Ajda Pekkan, Muazzez Abacı, Ahmet Özhan, Nil Burak, Ziya Taşkent, Semiramis Pekkan, Ferdi Özbeğen, Erkin Koray ve Bedia Akartürk isimleri bulunmaktadır. Dolayısıyla dönemin en güçlü plak şirketlerinden birisi olmayı başarmıştır. Bir süre sonra Yaşar Kekeva, Kervan Plak’tan ayrılarak, Burhan Gencebay ve Orhan Gencebay iki kardeş bugünlere gelmiştir.

1978 yılında Orhan Gencebay’ın yapmış olduğu “Yarabbim” albümü hem yurt içinde hem de yurt dışında satış rekorları kırmıştır. Orhan Gencebay, 36 adet filmde başrol oynamıştır. Bununla birlikte 90 adet filmin de müzik direktörlüğünü üstlenmiştir.

Usta sanatçı Orhan Gencebay’ın yaklaşık 1000 adet bestesi bulunmaktadır. Bunlardan 400 adedini de kendisi seslendirmiştir. Orhan Gencebay’ın yaptığı bütün bu çalışmalara TRT denetleme kurulu tarafından arabesk denilmiştir. Ancak Orhan Gencebay, eksik ve yanlış olarak değerlendirmiş ve kabul etmemiştir.

Orhan Gencebay’ın yasal olarak bilinen 60 milyon kaset ve plak tirajı bulunmaktadır. Üstelik o dönemde korsan üretim, normal üretimin neredeyse iki katı seviyesindeydi. Bu sebeple 200 milyon kadar tirajı olduğu bilinmektedir. Bu rakam ile dünya üzerindeki sayılı tirajlar arasında boy göstermektedir.


Evlilikleri ve Katıldığı Programlar

Orhan Gencebay, 1970 yılında Beyaz Kelebekler grubunun eski solisti olan sanatçı Azize Gencebay ile evlenmiştir. Azize Gencebay’dan Altan adında bir oğlu bulunmaktadır. Orhan Gencebay, bir süre sonra Azize Gencebay ile yollarını ayırmıştır.

Ve Allah katında eşimdir diye tabir ettiği Sevim Emre ile hayat arkadaşı olarak yaşamayı seçmiştir. Öyle ki; 1974 yılından itibaren Sevim Hanım ile mutlu birliktelikleri devam etmektedir.

Azize hanımdan olan Altan Gencebay ise Kervan Plağın prodüktörlüğünü yapmaya devam etmektedir. 

Orhan Gencebay, TGRT televizyonunda yayınlanan “Orhan Abi Halk Show” programının sunuculuğunu, 1996 ve 1997 yıllarında yapmıştır.

Daha sonra Star televizyonunda yapılan “Popstar Alaturka” yarışmasında 2006 ve 2008 yılları arasında jüri üyeliği yapmıştır. Son olarak 2013 yılında yine Star televizyonunda yayınlanan Popstar yarışmasında jüri üyeliği görevinde bulunmuştur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.