Mars’ta tuzlu su gölü bulundu
Dünya kaynaklarının biteceği ve alternatif bir yaşam oluşturmak için Güneş sistemindeki bize en yakın gezegen Mars’da Yaşam için uzaybilimciler gece gündüz araştırma yapıyor. Dünya dışında bir çok gezegende yaşam için su araştırması yapılırken, 2018 yılında gözden kaçan Mars gezegeni hakkında bilgi umut ışığı oldu. Mars’ta tuzlu su gölü bulundu ve şu anda tekrar araştırmalar Mars’a odaklandı.
Mars’ta tuzlu su gölü bulundu
Bilindiği gibi su bulunan gezegenler içinde Kızıl gezegen yani Mars var ve aslında Mars’ta su şimdiye kadar neredeyse sadece su buharı veya buz halinde; Örneğin, yüzeyin altındaki buzullarda ya da kutuplardaki buz başlıklarında. Fakat uzay sondaları ve Mars araçlarından alınan son verilere göre sıvı suyun varlığı tamamen imkansız değil. Sıvı suyla ilgili olası işaretlerin Mars’ın yüzeyi altındaki perklorat içerikli eriyikler olduğu belirtiliyor.
Diğer bir sıvı su rezervi de Mars’ın Güney Kutbundaki buz başlığı altında olabilir. Bununla ilgili ilk işaretler Avrupa Uzay Ajansı yani kıasaca ESA’nın Mars Express sondasındaki MARSIS radar sensorundan 2018 yılında alınan verilerde gizli. Ölçümler kalın buz örtüsünün temelinde açık renkte yansıyan bir tabaka gösteriyor.
Fakat verilerden suya doymuş bir malzeme mi yoksa sıvı sulu bir tabaka mı olduğu anlaşılmamıştı. Roma Tre Üniversitesi’nden Elena Pettinelli ve ekibi MARSIS enstrümanının diğer verilerini değerlendirdi.
Analizlere göre, uzay sondasının 2010 ila 2019 yılları arasında Ultimi Scopull bölgesinden alınan 134 radar profiline dayanıyor. Yaklaşık 80 derece güney enlemde yer alan bu bölge 1 kilometre kalınlığında buz örtüsüyle kaplı.
Araştırmacılar analizleri için Grönland ve Antarktika’da çok sayıda buzul altı göller bulmalarına izin veren bir yöntemden yararlandılar. Sonuçlar Mars’ın Güney Kutbu altındaki kalın buzun altında buzul altı gölü biçiminde sıvı su bulunduğunu kanıtlıyor. Bölge, birkaç tane küçük su çukuru veya nemli bölgelerle kaplı büyük bir gölün varlığıyla kendini belli ediyor.
Mars’da su varsa hayatta var! Mars’ta Yaşam olacak mı?
Merkezdeki gölün çapı 20 x 30 kilometre kadar ve istikrarlı bir sıvı gibi görünüyor. Etrafındaki sulu bölgelerle dar bir çizgi şeklindeki kuru kaya ile sınırlanmış. Mars buzunun altındaki bu göllerin nasıl sulu kalabildikleri henüz bilinmiyor.
Fakat bilim insanları buzul altı göllerinin yoğun oranda perklorat tuzları içerdiğini düşünüyorlar. Bu tür tuzlu sular donma noktasının altındaki sıcaklıklarda bile sıvı kalabiliyorlar. Eğer Mars’ta gerçekten sıvı su varsa belki yaşam da vardır. Nitekim dünyamızdaki buzul altı göller ve tuzlu deniz kanalları, karanlık ve tuzlu sularda dahi tek hücreli organizmaların yaşadığının kanıtlarıdır diyor araştırmacılar.
Ayrıca bakınız
- Güneş sisteminin ev sahibi Samanyolu galaksisi
- Güneş sisteminde Dünyanın dışında hayat var mı yok mu?