DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kışa hazırlanırken vazgeçemediğimiz konserveler tehlikeli mi?

Kışa hazırlanırken vazgeçemediğimiz konserveler tehlikeli mi?

Kışa hazırlanırken vazgeçemediğimiz konserveler tehlikeli mi?

Konserveleri hazır mı almalı yoksa evde mi yapmalı?, Konserveleri sıkça tüketiyoruz peki ne kadar sağlıklı?, bu soruların cevabını Konserveler hakkında yazdığımız bu yazıda bulabilirsiniz.

Konserve Nedir?, Neden Konserve yapma ihtiyacı duyarız?

Konserve tüm dünya kültürlerinde, besinlerin değerini kaybetmeden sakladıkları bir çeşit stoklama yöntemidir. Anadolu kültürümüzde  neredeyse tüm yörelerimizde amaç kışa hazırlık, tarladan gelen ürünleri kışın değerlendirme yöntemidir.Turşu, salça, pekmez, türlü vb. gibi ürünleri hep köyden gelsin deriz, organik olanları tercih ederiz.

Konserve mevsiminde toplanan ve ayıklanan taze meyve ve sebzelerin ayıklanıp haşlanmasıyla ,dolgu sıvısı ile cam yada teneke kutularda saklanmasıyla, ileri zamanda tüketilmesi planlanmıştır. Evde yapımları doğal olup, fabrikasyon üretimlerde konserve çeşidine göre suyun yanında tuz, şeker, sitrik asit, askorbik asit vb. de kullanılabilir.

Peki yaptığımız bu konserveler tehlikeli mi?

Bu soruyu evde ve fabrikasyon konserveler diye ayırarak cevap vermeye çalışacağız.

 

Kışa hazırlanırken vazgeçemediğimiz konserveler tehlikeli mi?

Kışa hazırlanırken vazgeçemediğimiz konserveler tehlikeli mi?

 

Evde Yapılan Konservelerdeki Tehlike!

Sağlık Bakanlığının yaptığı uyarılarda, eğer evde konserve yapılacaksa, basınçlı tencereler yani hepimizin bildiği düdüklü tencere kullanılmalı. Sebebi ise  ”clostridium botulinum” adlı bakteridir.Basınçlı tencelerde ısı 116 derece üstüne çıktığı için ”clostridium botulinum” bu sıcaklığa dayanamaz.

Konserve yaparken ilk şart hijyen. Mesela turşu yaparken, içindeki ürünlerin alınışından, toplanışına, yıkanmasından, kaynatılmasına kadar tüm evrede hijyen şart. Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve ”clostridium botulinum” adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun zamansız pişirme ve uygun sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, oluşan toksinlerin ölüme neden olabileceği belirtilmiştir.

Toksin zehirlenmesinin kusma ve bağırsak rahatsızlanmasının ilk 12 ve 36 saatte etkin olduğu, toksinin tipine göre farklılık gösterebilir.Eğer kişinin bünyesi zayıfsa bu saatin düşebileceği, ağız ve boğazda kuruma ve kızarma, ayrıca ağrı da hissedildiğinden, belirtilerin bazen farenjit belirtileriyle karıştırıldığına işaret edilerek, belirtiler görüldüğü anda hastanın en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

İçerdeki bakteri yaklaşık 116 derece de ölür bu yüzden Evde konserve yapacaksanız kesinlikle basınçlı tencereler kullanın.

 

Evdeki konserveler nasıl saklanmalı?

  • Açılmamış konserveler kuru bir ortamda ve oda sıcaklığında 21 derecede saklanmalıdır.
  • Konserve kutularını asla ocakların, kaloriferlerin yakınlarında, yani çok sıcak veya çok soğuk bölgelerde saklamayın. Çünkü kapalı konservenin donması veya fazla ısınması, konservenin tadını olumsuz etkileyebilir.
  • Kullanılacak cam yada sağlıklı plastikler 20 dakika kaynatılmalı, paslı kapakları varsa atılmalıdır.
  • Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler 116 derecede basınç altında 20-25 dakika tutulmalıdır.
  • Konserve yaptıktan sonra, küflü, patlamış kapak, şişmiş kapak, paslanmış kapak ise direk çöpe atınız.

! Uyarı: Hipertansif kişiler, kronik böbrek yetmezliği olanlar ve kalp damar hastaları,  Doktorunuza sormadan konserve tüketmeyiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.