DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kedileri tanımak için 6 ipucu

Kedileri tanımak için 6 ipucu

Kedilerin diğer evcil hayvanlara göre farklı karakterleri olduğunu herkes bilir. Peki, kedinizi daha iyi tanımak istemez misiniz? Yazımızda kedi davranışları ve kedilerin özellikleri konusunda uzman kişilerden Kedileri tanımak ve anlamak için 6 ipucu .


Kedileri tanımak ve anlamak için 6 ipucu

Yavru kediler neden en ufak bir seste yatak altına saklanır? Ya da bazısı neden yabancıların kucağına çıkmayı sever? Yahut sebepsiz yere neden tırmalarlar? kedilerin ilginç davranışları konusunda ne kadar bilgiliyiz?

Bilim insanları, bir kedinin son derece cana yakınken, bir diğerinin niçin tırnaklarını çıkartıp herkese hırladığını araştırdı.

Farklı karakterlere sahip olmakla birlikte bu farklılığa yol açan ortak noktalar şunlardır.


1. Kendilerinden başka patron tanımazlar

İnsanlar ile ilişkilerinde hükmeden taraf kedilerdir. Kedigil, kendi kendine evcilleşmiş olan birkaç hayvan türünden biridir. Evcil kedinin atası, 10 bin ile 20 bin yıl önce Yakındoğu ve Afrika’da yaşamış olan Felis silvertis lybica’dır.

İnsanlar, köpekleri avcılık ya da çobanlık yapmaları için özellikle eğitmiş olmakla birlikte, 200 yıl önce Viktorya Dönemi’ne kadar kediler binlerce yıldır tutsak edilememiş veya kafeslere kapatılmamıştır. Bu da, bugünkü evcil kedilerin karakter özelliklerinin yapay seleksiyon sonucu değil, doğal seleksiyon yoluyla gelişmiş olduğunu gösteriyor.


2. Erken evrede sosyalleşmemişse, işiniz zor!

Ev kedileri ile sokakta yaşayan yaban kedilerinin arasında hiçbir genetik farklılık yok. Birçok ev kedisi, yaban kedisinden gelir. Sonuç olarak bir kedinin sosyalleşmesini sağlayan, insanlar ile olan ilk deneyimidir.

1980’de yapılan iki çalışmada, Temple Üniversitesi’nden araştırmacı Eileen Karsh ve arkadaşları, 3 ile 7 haftalıkken insanlar tarafından beslenen kedilerin daha dost canlısı ve sosyal olduğunu görmüş.

Fakat, insanla hiçbir teması olmayan 7 haftalık kedilerin ürkek olduğu ve misafir geldiğinde yatağın altına saklandığı gözleniyor.


3. Babasının kedisi o

1995’te yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, erkek kedinin, babalık yaptığı yavru kedinin kişiliği üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu tespit etti.

İnsanlara yanaşmayan erkek kedinin yavruları kendileri gibi çekingen olurken, insanlara yakın davranan erkek kedinin yavrularının daha dost canlısı olduğu görüldü.

Başka bir araştırmada ise, anne kedinin yavruları üzerindeki etkisi araştırıldı. İnsanlara yakın bir anne kedinin yetiştirdiği kedilerin daha sosyal davranışlar sergilediği izlendi.

Fakat bu özelliklerin genetik olarak mı yoksa taklit yoluyla mı yavrulara aktarıldığı belirsiz.

Sonuçta yavrular, annelerinin insanlar ile olan iletişimini izleyerek cesur ya da ürkek olmayı öğreniyor olabilir.


4. Cins kediler daha mı cins?

İran kedileri ilgisiz, Siyamlar köpek gibi, Maine Coon ise cana yakın fakat kucağa gelmeyen kedilerdir.

En azından, kedi severler arasında böyle bilinirler. Bunlar doğru ya da değil, kedileri derinlemesine incelemiş olan çok az çalışma mevcut.

Dost hayvanlar ve biz: evcil hayvanlar ile insanlar arasındaki ilişkinin keşfi (Cambridge University
Press, 2000) başlıklı çalışmada, Siyam kedisi sahipleri kedilerini çok daha sevecen, oyuncu, meraklı,
yabancılara cana yakın davranan ve cins olmayan kedilere göre daha konuşkan olarak tanımlıyor.

İran kedisi ise daha arkadaş canlısı ve sevecen, fakat ortalama bir kediye göre zor yemek beğenen ve temizlik açısından daha titiz olarak değerlendiriliyor.


5. Huysuz kediler

Tekinsiz görüntüsüne karşın, tüysüz Sfenks, en sevecen kedi unvanını kazanabilir. 2012’de yapılmış
olan bir çalışmaya göre bunun nedeni, kürkleri olmadığından dolayı ısınmak için insanlara sokuluyor
olma ihtimalleri.

Çalışmada, en huysuz kedilerin ise, kısa tüyleriyle bilinen karma cinsler olduğu anlaşılmış. Safkan kediler de arkadaş canlısı olarak tanımlanabilir, çünkü sokakta zor zamanlardan geçtikten sonra sahiplenilen kedilere göre, anneleriyle birlikte daha çok sosyalleşiyorlar.

Öyle ya da böyle, kedilerinin üstün özellikleriye övünen insanların olumlu ifadelerini destekleyecek çok az veriye sahibiz.


6. Diğer hayvanlar ile iletişimleri

Kediler iflah olmaz biçimde bağımsız hayvanlardır ve kendi kendine büyüyen kediler bir evin tek kedisi olarak bakılırlarsa daha rahat ederler

Eve ikinci bir kedi almak gerilmesine ve ileride sorun çıkmasına neden olabilir. Fakat kediler daha
yavruyken aynı evde beraber büyümüşlerse, mesela kardeş gibi, yaşamları boyunca birbirlerine yarenlik ederler.

Yine 3 ile 7 haftalıkken diğer hayvanlar ile tanıştırılan kediler, onlarla dost olabilir fakat aksi durumlarda düşman kesilebilirler.

Kediler, köpekler ile genelde uyum içindedir, kuşlar ve hamsterler ile de arkadaş olabilir.

Yine de, bir kediyi, doğal avı olan bir hamster ile yalnız bırakmamak daha doğrudur çünkü kedinin
avcılık içgüdülerinin ne zaman ortaya çıkacağı belli olmaz.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.