DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Anadolu tarihinin 3 önemli yazarı: Homeros, Heredot, Hipokrat

A+
A-
Anadolu tarihinin 3 önemli yazarı: Homeros, Heredot, Hipokrat

Homeros, Heredot, Anadolu’nun antik kentlerini incelerken devamlı duyarken, Hipokrat ismini ise en çok doktorluk yeminin de duymuşsunuzdur. Anadolu tarihi konusunda millattan öncede bilgi alabiliyorsak 3 önemli yazarı Homeros, Heredot, Hipokrat’a teşekkür edebiliriz. Bu yazımızda Homeros, Heredot, Hipokrat kimdir? kısa bilgilerle anlatacağız.


Anadolu tarihinin antik dönem yazarları: Homeros, Heredot, Hipokrat

Anadolu’nun ne kadar doğurgan olduğu hep söylenir, yaşam veren güneşinden midir, tohumu büyüten toprağından mı besleyen suyundan mıdır, bilemeyiz. Bildiğimiz yaşadığımız topraklarda bizden yüzyıllar önce yaşamışların eserlerinin hala ve belki de hep tüm dünyaya bilgi, yön ve mutluluk vereceğidir.

Şimdi 3 önemli adamın Homeros, Heredot, Hipokrat’ın hayatlarını kısaca anlatmaya çalışacağız.


Homeros kimdir?

Anadolulu üç ustanın en eskisi yazarların ustası Homeros, ne zaman yaşadığı tam bilinmiyor ama milattan önce 8 ya da 12. yüzyıllarda yaşadığına dair tahminler var.

Büyük olasılıkla İzmir civarında yaşamış olması, yani Anadolulu olması bizim açımızdan önemli. Ama daha da önemli olan kutsal kitaplardan sonra en sık okunmuş kitapları, şiir şeklinde yazılmış romanları: İlyada ve Odysseia’yı yazmış olması.

İlyada, günümüzden herhalde yaklaşık 3000 yıl önce bugünkü Çanakkale yakınlarındaki Troya kenti’nde yaşayan Akalılar’la bugünkü Yunanistan’da bulunan İyonyalı’lar arasında yapılan uzun savaşı anlatmaktadır.

Savaşın başlama nedeni bir aşk öyküsüdür. İyonya kralının karısı Helen’i, Aka kralının oğlu Paris kaçırmıştır, aslında Helen kendi isteği ile gitmiştir ona. Ama kocası onu geri almak isterken yıllarca sürecek savaş başlar ve kitapta savaştaki insan öyküleri anlatılır.

Savaşın sonunu eseri okumamış olanlar bile bilir, meşhur tahta ata kanan Troya’lılar şehri istila eden askerlerin altında savaşı kaybeder. Böyle bir hediyeye hangi insanoğlu kanmamıştır ki, o rüşveti verene verseniz o anda o da kanıverir.

İkinci kitap Odysseia ise Troya savaşından sonra evine, sevgili karısına dönmeye çalışan kahraman Odysseus’nun öyküsüdür. Kitabı her okuyan Odysseus’u o anda sever ama herkes onun kadar akıllı davranabilir mi tüm tehlike ve kandırmalar karşısında.

Her iki kitap da bugünkü magazin sayfalarını yıllarca boş bırakmayacak insan zayıflıklarıyla doludur. Bugüne kadar hiçbir şey değişmemiş, insanlar binlerce yıldır hep aynı hatalarla davranmaktadır; ne aşkın rengi, ne kanmanın, ne de pişmanlığın sonucu fark etmişlerdir.

Bu kitaplar hem sanatsal açıdan hem tarihi anlatmasından ama özellikle de insanı anlatmasından
dolayı binlerce yıldır okunmakta ve binlerce farklı yorumu yeniden yazılmaktadır.

Heredot belki kördür de ama yazmış ve okutmuştur, bilinen ilk ve en çok okunmuş kitapların yazarıdır, romancıların ustasıdır, Homeros Anadoluludur.


Heredot kimdir?

Herodot; Bodrumludur. Milattan önce 5. Yüzyılda yaşamıştır.

Persler ve Yunanlılar arasındaki savaşları anlattığı tarih kitabı bilinen en eski tarih kitabıdır.

Anlattıkları bugünkü savaşlardan farksız olaylardır. İnsanın nefreti, öfkesi, korkusu değişmemiştir; yenenin zayıflığı, mazlumun gücü değişmemiştir.

Tarihin yazanın yazdığı gibi olduğunu göstermiştir.

Anadolulu Heredot tarihte yerini tarihçilerin ustası olarak almıştır.


Hipokrat kimdir?

Hipokrat’da Bodrum, İstanköylüdür. Milattan önce 4.cü yüzyılda yaşamıştır.

Sağlığın anlamı, hastalıkların nedenleri ve tedavileri konusunda hem felsefeci hem de uygulamacı olarak kafa yormuştur.

Zarar vermemenin önce geldiğini anlamış ve anlatıp yazmıştır. Hem hekim olmuş hem de başka
hekimler yetiştirmiş, kendi başına tıp fakültesi olmuştur. Toplu Yapıtları’nda insan sağlığının ve hekimliğin kutsal olduğunu, hekimlerin buna göre davranmaları geldiğini anlamış ve öğretmiştir.

Adını taşıyan yemin onun adına her mezuniyette, mesleğe adım atan hekimler tarafından tekrar edilmektedir. Hala karşı gelindiğinde hekimin saygınlığını yitireceği, resmi kanun bile olmayan bu yemin dünyada en yaygın kabul edilen kurallardır. Anadolu’lu Hipokrat hekimliğin ustasıdır.

İnsanının ihtiyacına kulak veren, tarihi unutmayan, tıbba saygı duyan bu değerli insanlardan yüzyıllar sonra biz aynı topraklarda hangi noktadayız?



Ayrıca bakınız


Kaynaklar

  • Homeros: Odysseia (Çev: Koçak F), Arkadaş Yayınevi, 2014,
  • Homeros: İlyada (Çev: Koçak F), Akılçelen Kitaplar, 2016,
  • Hredotos: Tarih (Çev: Ökmen M), İş Kültür Yayınları, 2016.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.