DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hava kirliliği nasıl oluşur? Hava kirliliğine bilimsel çare Fotokataliz nedir?

Hava kirliliği nasıl oluşur? Hava kirliliğine bilimsel çare Fotokataliz nedir?
A+
A-

Uluslararası sınırları aşan hava kirliliği gerçek bir küresel problem. Artık daha yaşanılabilir bir dünya için yeni bilimsel yollar bulunmaya çalışılıyor. Fakat öncesinde Hava kirliliği nasıl olur? Hava kirliliğinin zararları nelerdir? Atmosferi kirleten, hava kirleten gazlar nelerdir?  sorularının cevabını verdikten sonra, Hava kirliliğine bilimsel çare Fotokataliz nedir? CristalACTiV nasıl çalışır? sorularının cevapları da belki de sizlere yeni fikirler ürettirebilir.


Hava kirliliği nasıl oluşur?

Hava kirliliği, yaşayan canlıların ve çevre üzerindeki zararlı oldukları bilinen gaz ve taneciklerin atmosferde birleşimi ile meydana gelir. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre, her yıl kirli hava sebebiyle 7 milyon prematüre ölüm meydana geliyor, ki bu da dünyadaki ölümlerin sekizde biri. Bir kez atmosfere salındığında, zapt edilmesi mümkün olmayan kirletici maddeler, iklim koşullarına da bağlı olarak, merkezden yüzlerce hatta binlerce kilometre uzakta olan insanları bile etkileme potansiyeline sahip.

Son yarım yüzyılda, problemin doğası değişti. Gelişmiş dünyada, toksiksis yaratan zararlı duman emisyonları, kükürt dioksit ve eksik yakıt yanması ile ortaya çıkan parçacıklar; baca gazını kükürtten arındırma sistemi, kurum süpürücüler ve katalitik dönüştürücüler gibi teknolojiler tarafından engellenebildi. Stratosferik ozon tabakasını delen gazlara karşı yasal düzenlemeler yapıldı ve yerine daha güvenli bileşenler koyuldu.

Bugün, insanoğlunun en çok gözünü korkutan tehdit, küresel ısınma olduğunu biliyoruz.

Astım gibi solunum problemlerinin hava kirliliği sebebiyle sadece tetiklendiği değil, oluştuğu konusunda da bulgular saptandı. Hatta, bazı araştırmacılar, yaşanan bölgedeki hava kalitesi ile çocukluk çağı otizmi oranları arasında dikkat çekici bağlantılar olduğunu gösterdi.

Diğer kirlilik çeşitlerinde olduğu gibi, çevreyi korumak için ve çevre kirliliği ile mücadele için, en başta bu toksik maddelerin salınımını engellemek. Daha rahat nefes alabilmek için, elektrik tasarrufu yapmak, araba kullanmak yerine yürümek, bisiklete binmek veya toplu taşıma kullanmak akla gelen yapılması en kolay seçimler.


Atmosferik kirleticiler (Çevresel zararın temel katılımcıları)

Şimdi hava kirleten gazlar hangileri sıralayalım.

  1. Karbon monoksit (CO). Kara araçlarının temel kaynağı olduğu bu gaz, fosil yakıtları tamamen yanmadığı zaman oluşur.
  2. Ozon (O3 ). Kirli maddelerin ısı ve güneş ışığı ile reaksiyona girmesi ile oluşur. Akciğer rahatsızlığı ve astım krizlerini tetikler.
  3. Nitrojen oksitler (NOx). Fosil yakıtlarının yanması ile oluşur ve küresel ısınmaya, dumana ve kara seviyesinde 0200 oluşumuna katkıda bulunur.
  4. Uçucu Organik Bileşenler (VOC). Kirli maddelerden ortaya çıkan bu karbon temelli kimyasallar duman ve kara seviyesinde ozon oluşumuna katkıda bulunur.
  5. Kükürt dioksit (SO2). Kömürle çalışan santraller ve ocaklardaki eksik yanma sonucu ortaya çıkar. Duman ve asit yağmuruna sebep olur.
  6. Parçacıklar. Havada serbest dolaşan toz, kir, is ve dumandan meydana gelir. Solunum problemleri ve göllerin asit oranının artması gibi çevresel zararlara yol açar.

Hava kirliliğine bilimsel çare Fotokataliz nedir?

Fotokataliz nedir?

Bazı durumlarda havadan gelen kirlilik, kimyasal yoldan diğer atmosfer gazları ile tepkimeye girince zararsız maddelere dönüşür. Bu reaksiyonlar ışığın varlığı ile doğal yollardan fakat yavaş bir zaman diliminde gerçekleşir. Fotokatalizde, bu günlük reaksiyonlar özel bir katalizatör kullanılarak hızlandırılır.

Yenilikçi kimyasal şirket Cristal, binalann üzerine sürülebilen kirlilik önleyici bir kaplama geliştirdi. Ultra ince fotokatalitiktitanyum dioksitten oluşan bu kaplama, havada bulunan Uçucu Organik Bileşenler, nitrojen oksit ve kükürt dioksit gibi kirletici maddeleri çekerek kolayca yok olan zararsız maddelere dönüştürüyor. En iyi tarafı, katalizatörün kendisi reaksiyon sırasında tükenmiyor ve bu yüzden performansı hiç düşmüyor.

CristalACTiV nasıl çalışır?

Yapıların yüzeyi bu akıllı kaplama ile boyanarak çevredeki havayı temizlemeye yardım eder.

  1. Kirli maddeler. Uçucu Organik Bileşenler, nitrojen oksit ve kükürt dioksit gibi fotoreaktif atmosfer kirleticileri, kirlenme önleyici kaplama ile temas eder.
  2. Kimyasal reaksiyonlar. Serbest radikaller içeren fotokatalitik reaksiyonlar, kirli maddeleri, kirlenme önleyici yüzeye yapışan karbondioksit, su ve zararsız bileşiklere dönüştürülür.
  3. Kirlenme önleyici yüzey. Güneşin UV ışınlarının altında titanyum dioksit kaplama, kirliliğe yol açan maddeleri parçalayabilen yüksek reaksiyonla serbest radikaller yaratır.
  4. Kendi kendini temizleyen yüzey. Kirlenmiş yüzey yağmur yağdıkça temizlenir veya hortumla yıkanır.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.