DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye’de çevre kirliliği nedeniyle yılda yaklaşık 58 bin kişi ölüyor

Türkiye’de çevre kirliliği nedeniyle yılda yaklaşık 58 bin kişi ölüyor

Çevre kirliliği artan nüfusla paralel büyüyen ve küresel anlamda ciddi sorunların tetikçisi olarak bilinmesine rağmen tedbirler ülkeler tarafından hala önemsenmiyor.  Çevre kirliliği ölüm oranlarında nasıl etki ettiği yeni bir çalışma ile ilk defa ciddi şekilde görüldü. Türkiye’de de çevre kirliliği ölümleri olduğu araştırma içinde olduğu görülmekte.


Dünyada ve Türkiye’de çevre kirliliği ölümleri giderek artıyor

Çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile nasıl mücadele edilir? sorusunun cevabını artık bir çok ülke arıyor. Fakat ortada ciddi tezatlar var. Mesela, BM Çevre Programı tarafından hazırlanan raporlarda sıcaklıkların  normal seyirde devam etmesi için bilim ile öngörülen tedbirleri ülkeler kabul etse de yapmıyor. Karbon salınımı hakkında yapılan ilk tedbirler 2009 yılında yüzde 1,3 sınırında kalacak şekilde düştü ve ondan sonra da bir ivme kazanmadı.

Bunun en büyük kanıtı ise Uluslararası Enerji Kurumu’nun verilerine göre, iki süper güç olarak görülen Çin ve ABD’nin en fazla karbondioksit yayan ülke olarak görülmesidir. Verilere göre Afrika’nın az gelişmiş ülkelerinden Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Senegal, çok az gaz üreterek çevreye zarar vermemesine karşılık, ABD 5,6 milyon ton, Çin 6,5 milyon ton ile çevrenin kirlenmesine neden olan zehirli gazlardan en çok sorumlu ülkelerin başında görülüyor.


Türkiye’de yılda yaklaşık 58 bin kişi ölüyor

Çevre kirliliği çağımızın en büyük problemlerinden biri. Ekolojik açıdan büyük sorunlara neden olan kirliliğin, insan sağlığı için de büyük yıkımlara yol açtığını söylemek mümkün. Küresel Sağlık ve Kirlilik Birliği’nin (GAHP) yeni bir analizine göre toksik hava, su, toprak ve kimyasallara maruz kalmak her yıl 8,3 milyon insanı öldürüyor.

Öyle ki çevre kirliliği tek başına, HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtma gibi büyük halk sağlığı sorunlarının neden olduğu ölümlerden üç kat daha fazla insanı öldürüyor. Ayrıca her yıl savaş ve diğer şiddet türlerinden 15 kat daha fazla insanı öldürüyor. Kirlilikten kaynaklanan tüm erken ölümlerin en az % 90’ı düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor.

Statista’nın hazırladığı grafikte de görüleceği üzere Hindistan ve Çin sırasıyla 2.326.711 ve 1.865.566 insan ile yılda en fazla kirliliğe bağlı ölüm yaşanan iki ülke.

Ancak sorun sadece büyük nüfusa sahip hızlı sanayileşmiş uluslarla veya sisle kaplanmış mega şehirlerle sınırlı değil. Kirlilik, düşük su sanitasyonu ile kirli hava kombinasyonu nedeniyle düşük ve orta gelirli birçok ülkede de önde gelen ölüm nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Zira ilk ikideki Hindistan ve Çin’i, sırasıyla Nijerya (279.318), Endonezya (232.974) ve Pakistan (223.836) takip ediyor. 100.000 kişi başına düşen ölüm söz konusu olduğunda ise Çad, yılda 287 insan ile en yüksek rakama sahip ülke. Ardından Orta Afrika Cumhuriyeti (251) ve Kuzey Kore (202) geliyor. Küresel olarak 112. sırada bulunan Türkiye ise kirliliğe bağlı yılda 57.779 ölümle Avrupa’da bu konuda 3. sırada. Detayları incelediğimizde bu kirlilikte en büyük pay sahibinin yılda 39.985 ölümle hava kirliliği olduğunu görüyoruz.

100 bin kişi başına düşen ölümde ise Türkiye’nin payına 72 ölüm düşüyor.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.