DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyayı nasıl kurtarabiliriz? Küresel ısınmayı durdurmak için 10 yol

Dünyayı nasıl kurtarabiliriz? Küresel ısınmayı durdurmak için 10 yol
A+
A-

Dünyamızı mahfediyoruz! Yaşam kaynağımız olan bu gezegeni kurtarmak için neler yapmalıyız? Gezegenimizi koruyacak inanılmaz bilim ve teknolojiyi keşfetmek istiyorsanız, Dünyayı nasıl kurtarabiliriz? Küresel ısınmayı durdurmak için 10 yol, yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.


Dünyayı nasıl kurtarabiliriz? Küresel ısınmayı durdurmak için 10 yol

Her yıl okyanusa dökülen plastik atık miktarı 8 milyon ton.

Heryıl tüm dünyada kullanılan plastik poşet miktarı 1 trilyon.

Plastik atıklar sebebiyle her yıl hayatını kaybeden denizaltı memelilerinin sayısı 100 bin.

Poşet ve şişe kapakları gibi plastikleri yutan deniz kuşlarının tahmini oranı yüzde 90.

Sunday New York Times gazetesinin sadece bir baskısının geri dönüşümü ile kurtarılacak ağaç sayısı 75 bin.

Hava kirliliği sebebiyle oluştuğu düşünülen çocuk astımlarmm oranı yüzde 15 ile 30 arasında.

Sadece İngiltere’de her yıl kişi başına düşen ortalama atık yiyecek miktarı 100 kilogram. Yarısından fazlası yenebilecek nitelikte!


Hayal mi dünyayı kurtarmak? Nasıl bu duruma geldik?

Küresel ısınmayı durdurmanın yolları nelerdir? sorusuna cevap vermeden önce neden bu duruma geldiğimizi kısaca hatırlatalım.

İnsanlar, yeryüzü biokütlesinin ıo binde birini oluşturuyor, fakat gezegenin üzerindeki etkimiz dramatik derecede orantısız. Son zamanların 250 yılına şöyle bir bakıldığında atmosfere 400 milyar ton kadar karbonun eklendiğini görebiliriz ve bu miktarın yarısı 1980’li yıllardan başladığını görmek dehşet verici. Dünya tarihinde hiçbir organizma çevreyi bu kadar çabuk değiştirmedi. Bu, sadece ürettiğimiz kirlilik miktarı da değil. İnsanlar tamamen yeni kirlilik türleri de icat ettiler.

Polietilen, kloroflorokarbonlar, organik fosfatlar ve sentetik hormonlar, insanlar onları yaratana kadar çevrede bulunmuyordu. Ağır metaller ve radyoaktif izotoplar gibi diğer toksik maddeler, endüstriyel çağ onları rafine edip yoğunlaştırana kadar, az miktarlarda bulunuyordu. Bu kirletici maddeler zehirli, çünkü yaşam onlarla mücadele etmek için yeterince evrim geçirmedi, bu da onları yok edemeyeceğimiz anlamına geliyor, zooyyılında yapılan bir çalışmada, yabani somonda 24’ten fazla sentetik kimyasal ve zehir tespit edildi ve zehirli olmayan kirleticiler de aynı derecede zararlı olabilir.

İlgini çekebilir: Hava kirletici maddeler nelerdir? Hava kirliliği nasıl ölçülür?


Büyük Sis (Great Smog of London) ve Temiz Hava Kanunu (Clean Air Act)

Topraktan nehirlere bulaşan suni gübrelerin zararları içinde en dikkat çekeni, yosunların ani büyümesine sebep olarak su yollarının tıkanmasına yol açıyor. Bunlar ölüp çürüdüğünde, bakterideki dalgalanma suyu oksijensiz bırakarak balıkları öldürüyor.

Fakat kirlenmeyi kontrol etmek tamamen bizim elimizde. 1952’de Londra’da meydana gelen Büyük Sis (Great Smog of London), 4 gün içinde tahminen 12.000 insanın ölümüne yol açmıştı. 4 yıl sonra yürürlüğe giren Temiz Hava Kanunu (Clean Air Act) sayesinde hava kalitesi zamanla iyileşmişti. Bir zamanların en büyük kirleticileri olan ülkeler, emisyon standartlarını belirleyen ilk ülkeler olmuşlardır. New York şehri 50 yıl önce, günde yaklaşık 24 ölümden sorumlu, yoğun bir dumanlı sis ilezehirlenmiştiama hava kirliliği yasaları ve teşvikler sayesinde şehrin hava kalitesi ciddi boyutta düzeltilmişti.

New York, 2030 yılı itibari ile, ABD’deki tüm büyük şehirler arasında en temiz havaya sahip şehir olmayı hedefliyor. Kirliliği yaratan teknolojik ilerleme, aynı zamanda onu yok etmek için de kullanılabilir. İnsanların gezegeni zehirleme oranını azaltmak için, daha temiz yakıtlar, daha verimli motorlar, daha iyi geri dönüşüm ve çevresel temizleme teknolojileri geliştiriliyor. Okyanusun içinde görev yapan büyük çöp emici makinelerden tutun, mahalle geri dönüşüm planlarına kadar, dünyanın en kirli yüzyılını geride bırakmak için herkesin yapabileceği bir şey var.


Küresel ısınmayı durdurmak için 10 bilimsel önlem

Hükümetler karbon emisyonu konusunda oyalanırken, yeni ve yaratıcı teknolojiler, ısı yükselmelerini yavaşlatmak konusunda rol oynayabilir.

  1. Ozon koruması. CFC, HCFC ve halon ürünlerinin kullanımını durdurmak, bizi Güneş’in UV ışınlarından koruyan ozon tabakasının zarar görmemesini sağlar.
  2. Bulut ekmek. Atmosfere yoğuşacak küçük su buharı tanecikleri enjekte etmek, bulut oluşumunu tetikler. Aydınlık bulutlar güneş ışığını daha fazla yansıtarak gezegeni soğutmaya yardımcı olur.
  3. Yörüngedeki dev yansıtıcılar. Dev bir uzay aynası ile Dünyanın ısısını 3 derece kadar düşürebilir.
  4. Stratosfere gaz salını mı yapılması. Yeryüzünü, büyük volkan patlamalarının etkilerini taklit ederek, stratosfere gazlargönderip koruyabiliriz.
  5. Genetiği değiştirilmiş tohumlar. Azot oksit, karbondioksitten 296 kez daha etkili olan bir sera gazı. Genetiği değiştirilmiş tohumların daha az gübreye ihtiyacı var. Bu sayede azot oksit emisyonunu azaltıyorlar.
  6. Yeniden ağaçlandırma. Karbondioksit (ve diğer gazları) emen ve oksijen veren bitki örtüsü karbondioksit döngüsünde çok önemli bir lokomotif.
  7. Çölleri yeşillendirme. Bitki örtüsündeki artış, daha fazla karbondioksitin emilmesini ve karadan atmosfere daha az ısı yansıtılmasını sağlar.
  8. Demir fertilizasyonu. Okyanusun üst yüzeyinden karbond ioksit çeken ve tüm besin zincirinin temelini oluşturan yosun öbeklerini harekete geçiriyor.
  9. Taşların içine sıvı karbondioksit pompalamak. Karbondioksiti okyanusta biriktirmek zamanla okyanusu asilleştirir, bu yüzden yeraltındaki gözenekli kaya tabakasında sıvı karbondioksit biriktirmekdaha mantıklı bir fikir.
  10. Denizin derinliklerine sıvı karbondioksit pompalama. Endüstriyel egzoz gazı basıncı ile sıvı taştırılan karbondioksit içinde çözelti olarak kalacağı derin okyanus sularına pompalanabilir.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.