DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gündüz uyku hali Narkolepsi hastalığının belirtisi mi?

Gündüz uyku hali Narkolepsi hastalığının belirtisi mi?

Gündüz uyku hali Narkolepsi hastalığının belirtisi mi?

Geceden uykusunu tam almış olmasına rağmen, gündüz boyunca devamlı uyuklamak yada aşırı uyuma isteği Narkolepsi hastalığının belirtilerinden sayılıyor.

Narkolepsi tıbbi olarak açıklaması ise, Excessive Daytime Sleepiness (EDS) tani gündüz ani bastıran uyku eğilimi ile sinir sistemi bozukluğunun bir işaretidir.. Bu hastalık eğer tedavi edilmez ve devam ederse Uyku felci (Sleep Paralise), katapleksi ve hipnogojik halüsinasyonlar gibi nörolojik diğer hastalıkları tetikler.

Narkolepsi hakkında Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, belirtisi gece uykusunu almış, iyi dinlenmiş ve dinamik sabaha başlayan biri, gün içinde bir anda uyuklamaya başlaması yada birden fazla ağır uyku ile mücadele etmesi gibi olabileceğini bildirdi.

Doç.Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, Günlük uyku 6 yada 8 saat uyuyan biri, ne kadar dinç olsa da aşırı uyku eğilimleri gözükebilir olduğunu ve ülkemizde 10 bin kişide 5 kişide görülen narkolepsinin belirtisi olabileceğini söylüyor. Özellikle 35-45 yaş arasındaki kişileri daha çok etkisi altına alıyor.

Gece geç uyuyup, sabah zor kalkıp ve gündüz uyku isteği olan kişiler bu gruba girmiyor.

Nasıl uyku hali oluşur?

Uyku düzeni  REM ( Rapid-Eye-Movement) uykusu ve  REM uykusu dışında kalan Non-REM (NREM) olmak üzere 2 türlüdür.

Her insan uyanık durumda iken beyin dalgaları bir ritimsel hareket oluşturur. Kişi uyuduğunda beyin dalgaları yavaş yavaş kesilir.Çok az ve rutin bir şekilde yayılım devam eder. Bu süreye bilimsel olarak NREM dönemi yani uykudur. NREm halinde iken beyin dalgaları tekrar çoğalmaya başlar. Rüyalar bu aşamada gözükmeye başlar. Bu döneme de REM denir.

Narkolepsi hastaları ise uykularını hep REM’de alırlar. Gece uykuları derin olmaz. Genellikle Korkunç ve gizemli rüyalar görür.

Gündüz uyku hali Narkolepsi hastalığının belirtisi mi? | Narkolepsi nedir?


Narkolepsi hastalığının belirtileri nelerdir?

Farkında olmadan birden uyuma yada uykunun aşırı bastırması görülmektedir. Gündüz Kısa uykular yapmasına rağmen çok dinç kalkar ama tekrar bir kaç saat sonra uyku gelir.

Gece uykularında sık sık uyanma problemleri görülür.

Boyun ya da dizlerdeki gücün zayıflaması sonucu, yücudun yığılması görülebilir. Özellikle aşırı gülme, kızgınlık ve heyecanlı durumlarda daha çok görülür. Bilinç kaybına bu durumda iken uğramaz sadece kısa bir hareketsizlik yaşar.

Gündüz uyku hali Narkolepsi hastalığının belirtisi mi? | Narkolepsi nedir?


Narkolepsi hastalığının nedenleri nelerdir?

Kesin bir nedeni olmayan bu hastalık, soydan gelen genetik üzerinde düşünülmüştür.

2004 yılında Avustralya’da yapılan bir araştırmada, Narkolepsi hastalarından alınan kan farelere enjekte edilerek bakılmış. Farelerin bağışıklık sisteminin beyin dokularına saldırdığı görüldü. Buda narkolepsinin “otoimmün” bir hastalık olduğuna ilişkin önemli bir bilgi olarak bulundu.

Gündüz uyku hali Narkolepsi hastalığının belirtisi mi? | Narkolepsi nedir?


Narkolepsi hastalığının tedavisi

Narkolepsi hastalığı doktor kontrolü ile ilaç tedavisi ile iyileştirilebilir. Nöroloji bölümü bu hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.