Selfie çekenlerde ölüm sayısı neden artıyor?
Selfie çekenlerde ölüm sayısı neden artıyor?
2014 yılından itibaren her yıl yüzde yüz artan, Selfie paylaşımı yapan kişilerde ölüm sayısı artıyor. ABD’nin Pittsburgh’daki Carnegie Mellon Üniversitesi’nde yapılan ilk resmi araştırmada bu ölüm nedenlerinin neden, nasıl ve nerelerde olduğunu açıkladı.
Araştırmanın başlangıcı 2014 yılında ilk selfie (özçekim) ölümü ile başladı. 2016 yılı itibari ile ölüm sayısı 127’i buldu. Ölüm nedenlerinin çoğu ise yüksek binalar ve yüksek kayalıklardan düşme olarak belirlendi.
Takipçilerini etkilemek isteyen ve ruh sağlığı yerinde olmayan ülkelere göre, Hindistan’da 76 kişi, ABD’de 8 kişi, Pakistan’da 9 kişi, Rusya’da ise sekiz kişi yüksekten düşme sonucu hayatlarını kaybetti.
Pittsburgh’daki Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından oluşturulan ekib, yıllara göre 2014’te 15 kişi , 2015’te 39 kişi,2016’nın Kasım ayına kadar 73 kişinin selfie çekerken öldüğünü tespit etti.
Hindistan, ABD ve Rusya’daki Değişik Selfie Ölümleri
Selfie çekenlerin ölüm sebepleri bazen de yüksekten düşme değil. Hindistan’daki ölüm sebebi tren geldiklerinden habersiz, rayların üzerinde Arkadaşlığın ölümsüzlüğünü pekiştirme düşüncesi. Bu ölümlerin bilerek bir intihar mı? yada bilinçsizlikten mi yapıldığı da araştırılıyor.
Başka şüpheli durum ise, ABD ve Rusya’daki silah meraklı selfie çekmek isteyen kişiler. Silahla beraber poz verip sosyal medya da paylaşım yapmak zaten ruhsal bir problem. Ruh kişiliği bozuk olan bu kişiler, içi dolu silahla neden selfie çekerken öldükleri altında acaba intihar mı yada kaza mı sorularını akla getirmeye başladı.
Sosyal Medya’da böyle paylaşım yapanların ise kesinlikle tedavi görmesi gerektiği ve ilgililere ihbar da bulunması görevimiz olması gerekmektedir.
Bu ölümleri engellemek için ne yapmalı?
Bu ölümlerin sebebinin dikkatsizlik sebebi olabileceğini düşünen Carnegie Mellon Üniversitesi bir mobil uygulama yapmış. Uygulamayı kullanan kişilere, yaptığı selfie’nin tehlikeli olduğuna dair uyarı veriyor. Şimdiye kadar yaşanan ölümlerdeki selfileri inceleyen program yüzde 70’lik bölümünde tehlikeyi sezdi ve kullanıcıyı uyardı.
Fakat bunu bilinçli yapanlar için zaten bu uygulamanın bir değeri yok. Dünyanın en yüksek gökdelenlerine çıkıp, selfie yapmakla Sosyal Medya hesaplarında takipçi kazanmak, fenomen olmanın en tehlikeli yolu. Şu anda dünyada böyle bir çok insan bulunmakta.
Size verebileceğimiz en güzel örneklerden biri Rus Kirill Oreşkin, instagram hesabında yaklaşık 18.000 takipçiye ulaşıyor. Takipçileri bu kişinin acaba son selfiesi ne zaman diye mi yoksa içlerindeki ruh dengesiliğinden mi takip ettikleri uzmanların inceleyeceği ayrı bir konu.
Selfie çeken mi, takip eden mi suçlu?
Tehlikeli yerlerde meşhur olmak için ölüme meydan okuyan kişilerin yaptığı aslında, yasalara göre kamu suçu. Böyle kişilerin şikayet edilip, tedavi edilmesi şart.
Fakat diğer taraftan hiçbirşey yapmadan, tehlikeli selfie yapan kişileri takip edenlere ne demeli? Sosyal sorumluluk adına yaptığı işin tehlikeli ve suç olduğunu hatırlatmak yerine, bu kişiyi takip ediyor. Talep olmassa belki arz da olmaz düşüncesine göre, takipçiler aslında bu suçun ortağıdır.
Sosyal sorumluluk adına, tehlikeli paylaşım yapan kişileri takip etmeyin, hatta bunu yetkililere bildirin.