DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dövmeler biyolojik gösterge olarak kullanılabilecek

Dövmeler biyolojik gösterge olarak kullanılabilecek

Dövme son yılların trendlerinden ve artık bu trend digital sağlık sektörünün de vazgeçilmezlerinden olacak gibi. Yeni bilimsel çalışmalarda dövme biyolojik gösterge olarak kullanılacak.


Dövmeler biyolojik gösterge olarak kullanılabilecek

Almanya’daki Münih Teknik Üniversitesi’nde Ali Kemal Yetişen tarafından başlatılan proje kapsamında çeşitli hastalıklardan yakınan hastalara uygulanacak kalıcı dövmelerle kanda bulunan çeşitli madde değişimlerinin takibi amaçlanıyor.

Hastanın bedenindeki dövmenin rengiyle doktorlar, hastalığın seyri hakkında bilgi edinecekler. Yetişen, doktorların dövmelerdeki değişimleri objektif bir şekilde okuyup, değerlendirebilmeleri için özel bir akıllı telefon uygulaması da
geliştirmiş.

Laboratuvar deneylerinde domuz derisindeki epidermis tabakasına ve bu tabakanın altında kalan dermis tabakasına
kadar yayılan çeşitli boyalar enjekte edilmiş ki bu işlem dövme ile aynı mantığa uzanıyor. Deneylerde metil kırmızısı, bromtimol mavisi ve fenolftalein maddelerinden oluşan bir karışımdan yararlanılmış.

Bu dövmeler normal deri PH’sinde sarı görünürken, PH derecesi 5’ten 9’a yükseltildiğinde mavi görünüyorlar. Daha sonra özel sarı renk boyalar kullanılarak geliştirilen dövmelerden biri glikoz seviyesi yükseldiğinde koyu yeşile dönerken, diğeri kanda bulunan albümin proteini normal miktarlarda olduğu sürece mavi renge dönüşmüş ve bu renkte kalmış.

Kandaki yüksek glikoz seviyeleri diyabeti, düşük albümin seviyeleriyse karaciğer veya böbrek yetmezliğini gösteriyor. Bu nedenle dövmelerin bu fonksiyonları söz konusu hastalıklar için bir gösterge olarak kullanılabilecek.

Dövme nedir? Dövme nasıl yapılır? Dövme neden kalıcı? Dövme nasıl kalıcı olur? İlk dövme ne zaman, kim yaptı? Dövmenin zararı ve dövmenin yararı nelerdir? Dövme silinebilir mi? sorularının cevabı için aşağıdaki linki okumanızı tavsiye ederiz.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.