Neden bağışıklık hücreleri 6 ay boyunca Covid’i hatırlıyor?
Covid-19 geçiren kişilerin 6 ay boyunca bağışıklık sisteminin etkili olduğunu birde bilimsel araştırmalarla görelim. Ayrıca yeni varyantlarda aşının ne kadar etkili olup olmadığı hakkında da bir araştırma olacak.
Neden bağışıklık hücreleri 6 ay boyunca Covid’i hatırlıyor?
Bağışıklık sistemi en az 6 ay COVID’ i hatırlatıyor.
New York kentindeki Rockefeller Üniversitesi’nden Michel Nussenzweig ve meslektaşları ilk enfeksiyondan sonra bağışıklık sisteminin COVID- 19 ’a karşı nasıl antikor geliştirdiğini ‘’hatırladığını” ortaya çıkarttı. SARS-CoV-2′ ye karşı antikor düzeyinin enfeksiyonu takiben aylar içinde düşmesinden kaygı duyuluyor.
Bağışıklığın çok kısa zamanda zayıflamasını korkutucu bulan Michel Nussenzweig, enfekte olan 87 kişiden alınan kan örneklerini inceledi. Bu 87 kişinin bir kısmı 1 ay, diğer kısmı 6 ay önce hastalığa yakalanmıştı. Ekip, katılımcıların antikor düzeylerini ve bellek B hücrelerini kontrol altında tuttular.
Bellek B hücreleri virüse karşı antikor oluşumunu uyaran bağışıklık hücreleridir. Araştırmadan elde edilen bulgular özetle şöyle: Koronavirüsün spike proteinine karşı oluşan antikor düzeyi altı ay içinde azalıyordu. Fakat spike proteine karşı antikor üretimini uyaran özel B hücrelerinin düzeyi sabit kalıyordu.
Araştırmacılar, 14 katılımcının incebağırsağından aldıkları örnekleri 4 ay boyunca kontrol altında tuttular. Yarısında SARS-CoV-2 proteininin veya RNA’nın devam ettiğini buldular. Bu da potansiyel olarak bağışıklık sistemini uyaran kaynağın bağırsaklarda varlığını sürdürdüğünü gösteriyor.
COVID-19 aşıları yeni varyantlar üzerinde daha az etkili
Yeni ortaya çıkan, bulaşıcılığı daha fazla olan koronavirüs varyantları iki öncü aşının koruyuculuk etkinliğini azaltabilir. New York kentindeki Rockefeller Üniversitesi’nden Michel Nussenzweig ve meslektaşları Covid-19 aşısı, Moderna ve Pfizer/Biontech aşılarından birini 2 doz alan 20 gönüllünün kan örneklerini incelediler.
İki aşı da mRNA tabanlı ve insan hücrelerinin spike proteinleri üretebilmesini sağlıyor. Bunun sonucunda insan vücudu antikor adı verilen ve spike proteinleri tanıyabilen bağışıklık hücreleri üretebiliyor.
İkinci dozdan 3-14 hafta sonra katılımcılarda çeşitli antikorların geliştiği gözlemlendi. Bu antikorlardan bazıları SARS-CoV-2’nin hücreleri enfekte etmesini engelliyor. Nötralizan antikorlardan bazıları, yeni varyantlarda da yaygın virüslerdeki kadar etkili olabiliyorlar. Ne var ki bazıları mutant varyantları engellemede ancak üçte bir oranında etkili olabiliyor.
Ekibin test ettiği mutasyonlardan bazıları Birleşik Krallık ’ta, Brezilya’dave Güney Afrika’da tespit edilen varyantlarda da görüldü. Ayrıca Hindistan’da da yeni varyantlar belirdi. Bulgulara göre aşılara dirençli varyantlar da ortaya çıkabilir. Bu da Covid-19 aşılarının arada bir güncelleştirilmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu çalışma henüz hakemli bir dergide yayımlanmadı. (www.nature.com)