DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları

Son yapılan araştırmalar insan yaşamının şehir merkezlerinden ayrılıp, şehir dışlarında doğru arttığını söylüyor. Bir çalışan yada bir öğrenci için bu durum 2 saate yakın geniş bir zaman ortaya çıkıyor. Bu vakti müzik dinlemek yada akıllı telefonlarla geçirmektense, hafıza koruyucusu kitap okumaya ayrılabilir. Yazımızda Kitap okumaya nereden başlanmalı? Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları, faydaları nelerdir? Yolculukta kitap okumanın kişilere neler kazandırabileceği hakkında bilgiler ve yapılan son bilimsel araştırmaları bulabileceksiniz.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir?

Şehir merkezlerinde artan stres ve ulaşımın daha da ileri seviyelere gelmesi, artan yaşama maliyetinin yükselmesi, insanları biraz daha şehir dışına itmeye başladı. Dünyanın gelişmiş tüm ülkelerinde neredeyse bu böyle. Araştırmalara göre 2005 yılı ile 2015 yılı arasında günde 2 saatini yolda geçiren insanların sayısında yüzde 70’lere yakın artış gözlemlendi. Araştırmanın göbeğinde olan iki ülke İngiltere ve ABD.

Haftanın 5 günü çalışan Amerikalı ve İngiliz çalışanların ev ve iş aralarında geçirdiği süre 6 saat 20 dakikaya yakın bir zaman olduğu gözlemlendi. Uzmanlar bu süre içerisinde dakikada 200 kelime okunduğunda yılda onlarca kitap okunabileceğini söylüyor. Yaşa göre bakıldığında ise 1980 ile 2000 arasındaki doğan kişilerin daha önceki yıllara göre daha çok kitap okuma alışkanlığına sahip olduğu da gözlendi.

Türkiye’de ulaşım büyük şehirlerde ciddi sorun. Hemen hemen işe gidişte ve dönüşte neredeyse 1,5 saatten fazla bir zaman trafikte harcanmakta. Öğrenciler için de bu değişmemekte. Eğer dikkat edilirse digital cihazlar bir çok kişinin elinde. Elektronik cihazlar neredeyse tüm zamanlarımızı çalarlar. Boş zamanların en iyi dostu Kitaplar ise neredeyse çok az görülür. Eve gidiş yada dönüşte en çok rağbeti Akıllı cep telefonları alır. Ya oyun, ya internet yada sosyal medya takibi yapılır. Bunun böyle olması ise ciddi psikolojik bağımlılıklar doğuruyor.

İlgili Link 1: Toplumu tehdit eden en kötü alışkanlık: Sosyal Medya Bağımlılığı!

Ülkemizde ciddi sosyal araştırmalar yapılmıyor ama akıllı telefon kullanımında bir ABD yada Avrupa’dan pekte aşağıda değiliz.  Kitap okumanın bilimsel faydaları konusunda ciddi araştırmalar yapılmakta. Araştırma yapılan ABD’de 18 ile 29 yaş arasında yüzde 70’i yılda bir basılı kitap bitirdiği, diğer yaş grupları ise bunun altında. 44 yaş altındaki kitap okuyucuların üçte biri digital cihazlarla daha az vakit geçirmek için kitap okuyor. Toplum biraz da olsa kitap okumaya doğru gitmeye başlıyor. Bu artışın nedenlerinden biride yolculukta kitap okumanın alışkanlık kazanmaya başlaması görülüyor.

Eve gidiş ve dönüşlerde yani yolculukta kitap okumak ciddi bir boş zaman olarak değerlendirilebilecek önemli bir ara olarak görülmesi gerekmekte. Çünkü dakikada İngilizce kelimelerin olduğu bir kitap 300 kelime olarak hesaplanırken, Türkçe bir kitap için 200 kelime okunabiliyor. Haftalık 5 gün gidiş ve geliş için ortalama 6 saatte 108 bin sözcük demektir ki neredeyse 300 yada 400 sayfalık bir kitaba denk gelebilir. Haftada 6 saat boyunca, 1 kitap çok rahat bir şekilde biter ve ayda 4 kitaba denk gelmektedir.

Gazete okumak, şehir içi yolculuklarında mesafe olarak çok yer kapladığı için, kitap okumak daha iyi bir seçenek olduğu görülmektedir.

Tabi özel aracı ile işe gidenler için bu pekte geçerli değil.

Kitap okumanın biraz arttığı bu dönemde, kitap üreticileri kitapları biraz daha yolculukta kullanılacak yani rahatlıkla açılabilecek ergonomik tasarımlar üzerinde çalışmakta. Özellikle bunu başlatan 2 üreticiyi bir çok kişi yakından tanımakta. İngilizce geliştirmek ve öğrenmek için Penguin ve Oxford University Press yayınlarının seviyelere göre 15 bin ile 35 bin kelime arası hikaye setleri de bulunuyor.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları | İşe yada okula giderken günde yarım saat kitap okumak yılda 20 kitaba denk geliyor

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları | İşe yada okula giderken günde yarım saat kitap okumak yılda 20 kitaba denk geliyor


Kitap okumaya alışmak için nereden başlanmalı?

Evde kitap okumayanlar için yolculuk esnasında kitap okumak biraz daha zordur. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için öncelikle sizi abone yapacak türlere yönelmek gerekir. Bilim, Şiir, Biyografi, Macera yada Tarihsel hangi kategoriler ilgi çekiyorsa o türleri seçmek gerekir. En iyi satan kitapları da bir gözden geçirmek gerekir.

Uzmanlara göre 15 ile 30 dakika arasındaki yolculuklar için şiir, kısa öyküler yada makale tarzı seçimler olabilir. Eğer 1 saate yakın yolculuk var ise Romanlar iyi bir seçim olabilir. 1980 öncesi aslında Romanlar gazete köşelerinde yada haftalık fasiküller halinde dağıtılıyordu. Orhan Veli, Yaşar Kemal’in romanları böylece daha çok kitleye ulaşabilmişti. Kısa yolculuklarda uzun romanlarda kişilikleri tanımak uzun süreceğinden, konuyu bütünüyle anlamak için arada verilecek duraklamalar, o kitaptan beklediğiniz heyecanı alabilir. Kısa öyküler kısa yolculuklar için daha verimli olup, hikayeyi tümüyle algılanması daha elverişlidir.

Yeni kitap okumaya başlanıldığında etraftaki seslerden şikayetçi olup, odaklanamama sorunu ile karşılaşma durumunda biraz sabretmeli. Çünkü zamanla bu sorundan daha az etki görülecektir. Uzmanlar, eğer kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteniyorsa, bu işin düzenli olması ve tutarlı bir şekilde ilerlemek, beyinde okumayla ilgili bağlantıları geliştireceğini ve daha iyi ve daha rahat okunabileceğini söylüyor.

Kim bilir, Kitap okuma alışkanlığı kazandıkça, yolculuk yaparken geçirilen süre yada okula giderken yada işe giderken harcanan bu zaman en sevilen anlar haline gelebilir.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları | İşe yada okula giderken günde bir saat kitap okumak yılda 40 kitaba denk geliyor

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları | İşe yada okula giderken günde bir saat kitap okumak yılda 40 kitaba denk geliyor


Neden Kitap okumalıyız? Kitap okumanın faydaları nelerdir?

Kitap okuma çocuklar için gerçekten çok önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde kendi dilinde yazıların yüzde 40’ını anlamayan o kadar çok çocuk var ki! Kitap okuyan çocukların, iş hayatında ne kadar başarılı olduğu ile ilgili ciddi araştırmalarda var. Bu konu hakkında daha önce yazdığımız yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz.

İlgili Link 2Kitap okuyan çocuklar derslerinde daha başarılı!

Kitap okumak beynin genç kalmasını sağlamaktadır. Bilimsel çalışmalar kitap okuyan kişilerin algılama ve anlama yeteneği, kitap okumayanlara göre yüzde 60 oranında fark ettiği gözlemlenmiştir.

Kitap okuyan kişilerin anlama ve karşılaştıkları sorulara cevap verme eğilimi daha kolaydır. Beynin içindeki sağ ve sol lobları aynı anda bağlantı kurmasını sağlayan Kitap okumadır.

Saygın bir kişilik, konuşmada düzgünlük ve akıcılık, kendini rahatça ifade etme ve sunum becerisini geliştirmenin en iyi yolu kitap okumaktır. Kitap okuyan kişilerde kendine güven üst seviyededir. Kitap okumak, sosyalleşebilen, derdini anlatıp, çözüm arayan bir birey meydana getirir.

Anlama becerisi, algılamanın güçlü olması için ciddi bir şekilde Kitap okumalıdır.

Kitap okumanın önündeki en büyük engel digital cihazlardır. Okumaktansa izlemek herkesi daha çok cezbeder. Ama çok fazla izlemek, beyin içindeki hafızanın körelmesine neden olmaktadır.

Hayal gücü güçlü, hafızası güçlü ve kendine güvenen çocuklar için kesinlikle kitap okumak gereklidir. Hızlı düşünme ve hızlı anlamanın da tek yolu maalesef kitap okumaktır. Kitap okuma alışkanlığı için akşamları kitap okuma saatleri yaparak, tüm aileyi kitap okumaya yönelik alışkanlık sağlanabilir.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları | İşe yada okula giderken günde 1,5 saat kitap okumak yılda 60 kitaba denk geliyor

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılabilir? Kitap okumanın yararları | İşe yada okula giderken günde 1,5 saat kitap okumak yılda 60 kitaba denk geliyor


Kitap okumanın faydaları hakkında bilimsel bir çalışma

2017 yılında İngiltere’deki Kingston Üniversitesi bilim insanları Kitap okumanın faydaları hakkında yaptıkları bir deneyin sonucunu yayınladılar.

123 kişinin katıldığı deneyde, Kitap okuyan kişilerin daha kolay sosyalleşip, sorunlarını rahatça dile getirebildiği gözlemlendi.

Katılımcıların bir kısmı TV’den uzak kalıp, düzenli kitap okumaya alındı, diğerleri ise Kitap okuma haricinde tüm digital cihazların kullanımı arttırıldı. Araştırma sonunda Kitap okuyanların daha pozitif düşüncelere sahip olduğu, tanımadığı bir ortamda daha arkadaş canlısı ve kendini rahat anlatabildiği gözlemlendi.

Ayrıca komedi kategorisindeki kitapları okuyanların diğer tür kitap okuyanlara göre daha pozitif olduğu gözlemlendi.

Çok fazla eee, şeyyyy, aaaa, ımmmm gibi kelimeleri cümlelerin arasında kullanıyorsanız, ciddi bir şekilde kitap okumaya ihtiyacınız var demektir.



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.