DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur?

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur?

Müşteri kazanma ve Müşteri Memnuniyeti günümüzde gerçekten çok önemli bir yer kazanmaya başlamıştır. 1950 yıllarından beri gelişen pazar ekonomisinde, bir üretim yapmanın genel bir standardı, ürün satmak için gerekli alt yapının müşteri odaklı olması, kaliteli ve güvenilir olduğunu ispatlamak ve bu Pazarda ben de varım demek için artık herkes tarafından bilinen Kalite Standart belgeleri çok önemli bir rol almaya başlamıştır. Sizlere bu yazımızda, bir çok firmanın ambalajında yada belgelerinde gördüğünüz ISO damgasının ne olduğunu, ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur? Neden ISO belgesi alınmalı?sorularına cevap vermeye çalışacağız.

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur?

ISO nedir?

ISO nedir?, aslında antik yunan dilinde eşit anlamına gelen İsos dan türetilmiştir. İlk defa İngiltere ‘de başlayan bu standardın ismi “International Organization for Standardization” kısaltaması  “IOS”, akabinde Fransa ‘da Organisation internationale de normalisation olarak  “OIN”  olarak adlandırmalarından ardından Cenevre’de bir çok devletin ortak olarak, Milletlerarası camiada uygulanacak, Kalite Sistem Standardı başlığı altında, Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) (International Organization for Standardization) olarak  genel isim olarak belirlenmiştir.

135 ülkenin ortak üyeleri ile yapılan bu toplantı sonucu ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde tüm dünyaya duyurulmuştur.Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)’nun aktif üyeleri olan Kanada, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından beraber sürdürecekleri, Teknik Komite (TC 176) meydana getirmişlerdir. Bu Teknik Komite düzenlemeler ve kurallar ile 1987 yılının Mart ayında ISO 9000 Kalite Sistem Standartlarını tüm dünyaya sunmuştur. Yayınlama sonucu bir çok ülke tarafından olumlu karşılanıp, uygulamaya başlamıştır.

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur?

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur?

ISO Örgütünün Hizmet Amacı Nedir?

Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü ISO (International Organization for Standardization) nun amacı, Uluslararası mal ve hizmet değişimini hızlandırmak ve
Entellektüel, bilimsel, teknolojik ve ekonomik faaliyetler alanında işbirliğini geliştirmektir.

ISO Örgütünün Hedefleri Nelerdir?

Kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü ISO (International Organization for Standardization) nun hedeflerinde ,

  • Devamlı ISO sisteminin daha iyi hale getirerek standartları en uygun en elverişli en kaliteli hale getirmeye çalılşmaktadır.
  • ISO’nun pazar ilgisini arttırmak,
  • Kaynakları en iyi şekilde kullanmak,
  • Devamlı eğitim seminerleri düzenleyerek,ekibi güncel tutup,yeni teknik programları teşvik etmek,
  • Gelişmekte olan ülkelerde, yapılması gereken ana alt yapıyı oluşturmaktır.
  • ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur? | ISO kalite belgeleri

    ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur? | ISO kalite belgeleri


ISO standartları neden önemlidir?

Neden ISO? Niçin ISO? demeden önce günümüzde kalite zorunluluğu, müşteriye ve pazara yönelik olmalı ve geliştirilmelidir. Bu işi takip edecek ve bize kalite standardını oluşturup ürünlerimizde israf ve gereksizliği bitirmek için, ayni zamanda ürünün müşterisinin ihtiyaçlarını karşılayacak birşey olsa işimiz ne kadar kolaylaşır…

Kalite standartlarının zorunluluğu özellikle Avrupa’da ortaya çıkmıştır. 1950 yılı sonrası ABD, özellikle Japonya ve Avrupa ülkeleri ile ticareti daha iyi nasıl yapabilirim düşüncesi ile Kalite Kontrol, Kalite Güvencesi, ve CQI kavramları ortaya çıkmıştır. Sonraları bu kavramlar ISO çatısı altında birleşmiştir.

Son yüzyılda bilgi, teknoloji ve iletişim alanında yaşanan hızlı gelişmeler, milletleri amansız bir mücadeleye, rekabete ve her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı ekonomik bir yarış içerisine sürüklemektedir. Dünya ticareti artık global olduğundan, yarışa katılanların sayısı ciddi artmıştır. Rekabet üst düzeylere çıktığından, rakiplerin birbirine farkındalık yaratması şart olmuştur.

Aynı zamanda bu yarışın içindekiler gün geçtikçe daha da kendilerine özellik eklemektedir. Müşteriler  internet ortamından her bilgiye erişebildikleri için daha hazırlıklı ve ne istediğini bilen, beklentilerinin karşılanmasını isteyen bir seviyeye çıkmıştır.

Müşterilerin istekleri devamlı artmakta ve yeterli olmamakta. Üretici yada ürün satan kişiler, müşterilen beklentilerinin bir adım üstüne geçmeli ki daha iyi bir konuma gelebilmeli. Değişim hızı artmış, özellikle teknoloji alanında yaşanan gelişmeler önceden hayal bile edilemeyen uygulamaları mümkün kılmıştır.

Değişime ve değişime kendilerini hazırlayamayan, eski hızda kalmayı seçen kuruluşlar için ayakta kalmak çok zordur. İşletmelerin ayakta kalabilmeleri ancak tüm sektörlerde müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun mal üretiminin veya hizmetin sağlanmasıyla gerçekleşebilecektir.

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur? | ISO kalite standardı üretimin kalitesini arttırır

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur? | ISO kalite standardı üretimin kalitesini arttırır

Bu nedenden dolayı kuruluşlar, tasarımdan üretim, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar tüm aşamaları içeren ve sürekli iyileşmeyi amaçlayan Kalite Yönetim Sistemi’nin uygulanması olmazsa olmaz bir şart olmuştur.

Standart, Uluslararası Standardizasyon Birliği (ISO) tarafından yapılan tariflere göre, üretimde , anlayışta, ölçme ve deneyde bir örnekliktir.Standardizasyon ile ilgili diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, bu kuruluşların işini kolaylaştıracak standardizasyon çalışmalarında bulunmaktır. ISO’nun ana amaçlarından biri Uluslararası mal ve hizmet alışverişini kolaylaştırmaktır.
Bilimsel, teknik, ekonomik alanlarda karşılıklı anlaşmaları sağlamak için dünyada standardizasyonu geliştirmektir.
Ulusal standartları uyumlaştırmak, birleştirmek ve önerilerde bulunmaktır.

ISO’yu oluşturan Bütün üyelerin onayı ile uluslararası standartlar oluşturmaktır. Birliktelik ile ortak degerlerde standartlar getirmek hedefindedir. Ulusal ve teknik kurulların çalışmalarına ilişkin bilgi alışverişi sağlamaktır. Ayrıca daha da geliştirilip, yeni standartların gelişimine de ön ayak olmaktadır.

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur? | ISO hem üretici hem de tüketici tarafında etkendir.

ISO nedir? ISO standartları neden önemlidir? ISO standardı nasıl oluşur? | ISO hem üretici hem de tüketici tarafında etkendir.


Bir ISO standardı nasıl oluşur?

ISO (International Organization for Standardization) bünyesinde standard çalışmaları yürüten 187 Teknik Komite, 552 Alt Komite ve 2100 Çalışma Grubu vardır. 31 Aralık 2000 itibarıyla, ISO’nun yayınladığı 13025 Uluslarlarası standart ve standart niteliğinde doküman bulunmaktadır. ISO (International Organization for Standardization) komitesinde, her ülkeyi bir kurum temsil eder. Türkiye’yi ISO’da Türk Standardları Enstitüsü (TSE) temsil etmektedir. TSE (Türk Standardları Enstitüsü ), 1955 yılından beri üyesi olduğu ISO’nun 35 Teknik Komitesi ile 89 Alt Komitesi’nin asil üyesidir.
ISO (International Organization for Standardization) ‘da yeni bir standardı aşağıdaki organize iş takibi ile oluşturulur.

Bir ISO standardı nasıl oluşur? | Aşamaları nelerdir?

  1. Teklif aşaması: Yeni bir uluslararası standart ihtiyacının onaylanmasıdır. ( Eğer yeni bir standart eklenecekse, bunun teklifi ilgili Sanayi Odası Temsilcilikleri ile ISO üyesine başvurulur.) Yeni standart hazırlama teklifi ilgili TC/SC üyeleri tarafından oylanır.
  2. Hazırlık aşaması: Çalışma taslağı, çalışma grubu tarafından hazırkanır. Çalışma grubu İlgili TC/SC içinden uzmanlar ve bir başkandan meydana gelir. Eğer teklif üzerinde çalışılır ve uyumsuzluk olarak engel görülmezse, taslak olarak ilgili komiteye gönderilir.
  3. Komite aşaması: Gelen teklif, ISO Genel Sekreterliği’ne gider ve taslak kaydı yapılır. TC/SC üyeleri teklifi yorum ve oyları neticesinde teknik içerik üzerinden ağızbirliği ile onaylanarak metin Taslak Uluslararası Standart (DIS) olarak sunuma hazır olur.
  4. Soruşturma aşaması: ISO Genel Sekreterliği , Taslak Uluslararası Standart (DIS) 5 ay boyunca ISO üyelerine yorumlanması ve onaylanması için gönderir. Bu oylama neticesinde tüm oyların dörtte birinden fazla olumlu ve TC/SC üyelerinin oylarının da üçte ikisi olumlu ise, Son Taslak Uluslar arası Standart (FDIS) olarak sunulması uygun olur.
  5. Onay aşaması: ISO Genel Sekreterliği, Son Taslak Uluslar arası Standart (FDIS), ISO üyelerine 2 ay içinde kabul yada red biçiminde oylanmak üzere gönderir. Bu oylama sonucunda tüm oyların dörtte birinden fazla olumlu ve TC/SC üyelerinin oylarının da üçte ikisi olumlu ise, Son Taslak Uluslar arası Standart (FDIS) olarak sunulması uygun olur.
  6. Yayın aşaması: Onaylanan Son Taslak Uluslararası Standart (FDIS), son aşamada üzerinde yalnızca gerekli görülen imla ve yazım düzeltmeleri yapılır. Düzeltmeler bittikten sonra uluslararası standartları yayınlayan ISO Genel Sekreterliği’ne gönderilir.

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.