DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bülent Ecevit kimdir? Bülent Ecevit’in Hayatı ve Biyografisi

Bülent Ecevit kimdir? Bülent Ecevit’in Hayatı ve Biyografisi

Türk siyasetçileri arasında “Karaoğlan” denilerek Kıbrıs’a çıkartma yaparak, ABD ve İngiltere’ye kafa tutan önemli bir yere sahip Bülent Ecevit kimdir? Bülent Ecevit hangi okulları bitirdi? Bülent Ecevit hangi partilerde başkanlık yaptı? Bülent Ecevit Kıbrıs çıkarmasını neden yaptı? Bülent Ecevit nasıl öldü? sorularının cevabını yazımızda bulabileceksiniz.


Bülent Ecevit kimdir? Bülent Ecevit’in Hayatı ve Biyografisi

1925 yılında doğan Bülent Ecevit İstanbullu ve bir siyaset adamıdır.

Bülent Ecevit’in annesi Türk konservatuvarlarının yetiştirdiği ilk kadın ressamları arasındaydı.

Bülent Ecevit’in babası ise Ankara Üniversitesinde hocalık yapan bir hukuk adamıydı ve 1943 yılında siyaset çalışmaları için Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekilliği için aday olmuştur. Yedi sene milletvekilliği yapan Fahri Ecevit 1950 yılında siyaset hayatından ayrılmıştır.

İstanbul’un ünlü okullarından biri olan ve Amerikan tarzı eğitim veren Robert Koleji’nden mezun olan Bülent Ecevit, okulda aldığı İngilizce eğitim sayesinde dil ve edebiyat alanına merak saldı.

Okuldan 1944 yılında mezun olmasının ardından Ankara Üniversitesi’ne kayıt yaptırdı.

İngiliz Dili bölümüne kaydolan Bülent Ecevit okulu tamamlayamadı. Lise eğitiminin ardından iş hayatına atılan Bülent Ecevit ilk önce Basın Yayın Kurulunda tercümanlık yapmaya başladı.

Daha sonra görev için Londra’ya gönderildi. Burada Türk büyükelçiliğinin basın departmanında yazman olarak görev alan Bülent Ecevit, 1950 yılında Türkiye’ye geri döndü.

Türkiye’ye döndükten sonra gazeteciliğe başlayan Bülent Ecevit önce Ulus, daha sonra da Halkçı adlı gazetelerde çalıştı. Mesleğini sürdürürken Amerika’da bir gazetede çalışmak için davet aldı.

Ardından Harvard Üniversitesi’nde araştırmalarda bulunmak için burs kazandı ve sosyoloji ile tarih alanında çalışmalar yaptı. Sonrasında Türkiye’ye dönen Bülent Ecevit Milliyet gazetesinde çalıştı.


Bülent Ecevit’in Siyasi yaşamı

Babasını örnek alarak siyaset çalışmaları yapmak isteyen Bülent Ecevit nereli ve siyasi hayatı nasıl başlamıştır soruları insanların dikkatini çekmektedir.

İstanbullu olan Bülent Ecevit siyasi hayatına ilk olarak gazetecilik zamanlarında Cumhuriyet Halk Partisinin gençlik gruplarına kaydolması ile başladı.

1957 yılında yapılan seçimlerde ise CHP’den adaylığını koydu.

1957’de Ankara milletvekili olarak seçilen Bülent Ecevit daha sonra parti meclisinde de görev almıştır.

1961 seçimlerinde Zonguldak’tan adaylığını koyan Bülent Ecevit tekrar milletvekili olarak görev yapmaya hak kazanmıştır. Bu seçimle beraber kurulan CHP ve Adalet partisi koalisyonunda çalışma bakanı görevini üstlendi. Yaptığı iş kanunları ile çalışanların sosyal haklarını iyileştirmeye çalıştı.

1965 seçimlerinde yeniden Zonguldak temsilcisi oldu ancak Adalet partisinin çoğunluğu alması ile bakanlık görevi sona erdi. Bu sırada partisinde genel sekreter olarak oy birliği ile atanan Bülent Ecevit partisi için çalışmalarına ülke çapında devam etti.

1971 yılında müdahaleden sonra kurulan hükümette partisinin de yardımı olduğu görüşü ile CHP’den ayrıldı. Ertesi sene CHP içinde yapılan oylamadan sonra genel başkan İsmet İnönü istifasını sundu.

1972 yılında Bülent Ecevit CHP’ye genel başkan oldu. Sonraki yıl yapılan seçimlerde çoğunluğu sağlamasına karşın hükümeti kurma işlemi başarısız olduğu için Milli selamet ile koalisyona gidildi. Kurulan hükümette başbakanlık görevini üstlendi.


Başbakanlık Dönemi Ve Kıbrıs Harekatı

Bülent Ecevit’in başbakan olduğu zamanlarda Kıbrıs’ta yaşayan Rumlar devlete karşı ayaklandılar.

Bu ayaklanmanın orada yaşayan Türk vatandaşlarının hayatlarının tehlike altına aldığını düşünen Bülent Ecevit, bunun için İngiltere ile görüşmeler yaptı.

Bu görüşmelerin ardından olumlu bir sonuç alamayan Bülent Ecevit, hükümet görevlileri ile Kıbrıs’a müdahale etmeye karar verdi.

20 Temmuz’da ve ardından 14 Ağustos gününde yapılan harekatlar neticesinde kendisine Kıbrıs’ın Fatihi denmeye başlandı.

İlerleyen yıllarda kurucularından olduğu DSP’de siyaseti sürdüren Bülent Ecevit 5 Kasım 2006’da vefat etmiştir. Ardından kanun ile devlet mezarlığına defnedilmiştir.



Ayrıca Bakınız

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.