DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
A+
A-

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Vektör dediğimiz bit,sinek, kene, pire gibi asalak böceklerin insanlara verdiği  ateşli ve ölümcül hastalıklar vardır. Vektörlerle (bit, pire, kene, sinekler vb.) bulaşan önemli hastalıklar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.


Sıtma

Sivrisineklerle insanlara bulaşan bir parazitin yaptığı, yüksek ateşle insanı ölüme bile götürebilen tehlikeli bir hastalıktır. Sıtmanın belirtilerinin en başında üşüme ve titreme olmasına rağmen, bedendeki ateşin yüksek oluşudur.Yüksek ateşle beraber terleme, halsizlik, yorgunluk belirtileri sonradan başlar. Özellikle kas ağrıları ve baş ağrısı olmaya başlar.

Sivrisineklerin sayıca çok olan yerlerde yaşanıyorsa, bu gibi durumlara hazır olmak gerekir. En çok Türkiye’nin Güney Doğu Anadolu bölgesinde ve Çukurova’da görülmektedir. Eğer bu bölgelere geçici gittiğinizde önlem almanız şarttır. Sıtma virüsü kuluçkaya 1 hafta önceden yatmaya başlar. En erken 7 gün sonra başlar. Eğer sivrisinek ısırdığında sonrasında ateşli bir hastalık oluşuyorsa muhtemelen sıtma değildir.Tedavi, devlet tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. Hasta mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmelidir.

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? | Sıtma sivrisineklerle bulaşır.

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? | Sıtma sivrisineklerle bulaşır.


Şark Çıbanı

Tatarcık sineğinin ısırması ile hastalık parazitlerle bulaşır. Şark Çıbanı ilk belirtisi ısırılma ile, El, yüz ve derinin açık olan bölgelerinde, sivilce tarzında başlayıp ilerleyen yaralar ortaya çıkar.

Tedavinin erken yapılması gerekmekte. Aksi takdirde ısırılan yerde kalıcı deri izleri görülmektedir. Sağlık Kuruluşlarından kesinlikle yardım alın.

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? | Tatarcık Sineği

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? | Tatarcık Sineği


Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Sebebi Virüslü kenelerin, kanının insan kanı ile birleşmesi sonucu oluşur. Kırım Kongo  Virüsü taşıyan kenelerin kan emmesi, çiftliklerde hayvanların elle toplanması, yeşil alanlarda pikniklerin yapılması ile de bulaşabilir. Ayrıca Vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına temas edilmesi, hastalıklı insanların kan bağışı ile bir başkasına vermesi,
bulaşabilir.
Kırım Kongo  ilk belirtileri Ateş, hâlsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, titreme, kas ağrısı ve öksürük’tür. İlerlediğinde ishal, burun ve diş eti kanaması, deride kanamalar, mide-bağırsak kanamaları ve cinsel organda kanamalar gözükebilir.

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? | Kırım Kongo ve Kene

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? | Kırım Kongo ve Kene


Zika Virüsü

İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçen bir hastalıktır. Ölümcül bir hastalıktır. Zika virüsüne bulaştığı kişilerde yaklaşık 1 hafta içinde ortaya çıkar. 2015 ve 2016 yılı itibari ile Afrika’dan yayılan bu hastalık 30 ülkeye sıçramıştır. Zika Virüsü’nün başlıca belirtileri ise, Ateş Baş ağrısı, Gözlerde kızarma, Kusma, deride Döküntü, Kas ve eklemlerde ağrı oluşmaktadır. Güney Amerika ve Afrika’ya seyahat edenlerin önlem almaları ise şart. Dünya sağlık Örgütü tahminlerine göre 2016 yılında dünyada 3-4 milyon kişinin bu virüse bulaşacağını açıkladı.

Zika Virüsü, hamilelerde çocuğa bile geçme tehlikesi vardır. Bu hastalığa sahip çocukların kafa ölçüleri, gözle görülür bir şekilde daha küçüktür. Dünya Zika ile savaşıyor ve kolay tedavi yöntemleri ise yavaş yavaş bulunmakta.

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? | Zika Virüsüne sebep olan sivri sinek

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? | Zika Virüsüne sebep olan sivri sinek


Vektörlerle Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları

  • Köylerde, Ev ve ahırların duvarları kireçle badana yapılmalı,
  • Sineklerden korunma için pencerelere sineklik koyulmalı.
  • Çiftlik hayvanların bakımı yapılırken, eldiven kullanılmalı, açık alanda bulunanan kene gibi asalaklar yerde ezilmemeli.
  • Kenelerin olabileceği tüm ortamlarda, açık renkli giysileri giyinmeyi tercih etmeli, pantolon paçalarını çoraba sokmalı, eve dönüşte saç ve vücut kontrol edilmeli.
  • Vücuda tutunan kene saptandığında kendi çıkarmamalı, sağlık kuruluşuna gitmeli. Keneler opartılmamalı, ezilmemeli ve patlatılmamalıdır.
  • Keneleri ısırdıkları bölgeye yapıştığında, üzerine sigara basmak veya kolonya ve gaz yağı dökerek yakmak gibi yollara başvurulmamalıdır.
  • Hayvanların ve insanların kanlarına ve vücut sıvılarına direk elle temas edilmemelidir.
  • Sinek ve Kenelerin yaşam alanlarına gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu spreyler yada losyon sürülmelidir.
  • El temizliğine ve kişisel hijyene önem verilmeli.
  • Cinsel ilişkilerde korunmalı.

Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.