DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı?

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı?

Sağlıklı bir beslenmede meyvelerin önemi artık herkes tarafından bilinmelidir. Hazır satılan vitamin takviyeleri almak yerine, mevsim meyveleri tüketilmelidir. Vücudun fonksiyonlarının tam çalışması için besin ögeleri bakımından zengin olan bir çok meyveyi zaten tüketiyoruz. Mango, portakal, muz, ananas, karpuz, üzüm, elma gibi farkında olduğumuz ve devamlı sevdiğimiz bu meyvelerin yanında hafiften görünce pekte hoşnut kalmadığımız bazı meyveleri es geçeriz. Bunlardan biride Ayva. Besin dolu bu harika meyve hakkında sizlere bir yazı hazırladık. Yazımızda Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı?Ayvanın içinde hangi besin maddeleri var? Ayvanın yararları nelerdir? Yüksek tansiyon hastaları neden Ayva yemeli? Ayva bağışıklık sistemini destekler mi? Ayva bağırsakları çalıştırır mı? Ayva zayıflatır mı? Ayva stresi giderir mi? sorularına  cevap vermeye çalışacağız. Yazımızın sonunda ise sakinleşmek ve günün stresinden kurtulmanız için harika bir çay tarifi vereceğiz.


Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı?

Türkiye’de çokça bulunan Ayva, İngilizce Quince olarak bilinen, kökeni ise Rosaceae ailesine ait, elma ve armut gibi doğal hoş kokulu bir meyvedir. Güneydoğu Asya’nın ılık ılıman bölgelerinde yetişir. Ayva tam bir mevsim meyvesidir ve sonbahardan kışa kadar sofranızda bulunabilir. Olgunlaştığında, bu meyve altın sarısı olur ve şekli armuta benzer. Şeftaliye benzer pütürlü yüzeyi ve ortasında çok sayıda tohum bulunan açık sarı, fazlaca meyve etine sahiptir.

Ayva çiğ olarak pek yenmez ama çiğ yemeyerek çok şey de kaybederiz. İçindeki hafif gıdıklayıcı asit olduğundan, yedikten sonra ağız içinde asidik bir ortam yaratır. Bu yüzden daha çok pişirilerek kullanılır. Mesela ayva tatlısı, ayva kompostosu, ayva reçeli ve turtalarda kullanılır.

Yüksek tansiyon hastaları neden Ayva yemeli? Ayvanın içinde yüksek oranda Potasyum olduğundan dolayıdır. Potasyum tansiyon dengeleyici madenlerden biridir.

Ayvanın içindeki tanenler, bakır ve C vitamini ise onu tam bir Bağışıklık Sistemi meyvesi yapmaktadır. Serbest Radikalleri donduran tam bir Antioksidandır.

Bağırsaklar vücudun 2. beynidir. Bağırsaklar bağışıklık sisteminin ciddi bir üyesidir. Bir çok besin ögesi buradan kana karışır. Ayvanın içindeki yüksek lifler, bağırsaklar için ciddi ihtiyaçtır. Probiyotikler yani bağırsaklardaki yararlı bakterilerin yaşamlarının sürmesi için lifler önemlidir.

Okumadan Geçme: Vücuda yararlı mikropları tanıyor musunuz? Yararlı bakteriler nelerdir?

Ayva çekirdeklerine çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü çekirdeklerinin içinde, zehirli siyanogenetik glikozitler bulunur. Eğer Ayva çekirdeğini kullanırken parçalarsanız içindeki, siyanogenetik glikozitler açığa çıkar ve zehirlenme ihtimaliniz hayli yüksektir.

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı? | Türkiye'de en çok bulunan meyvelerden biri de Ayvadır

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı? | Türkiye’de en çok bulunan meyvelerden biri de Ayvadır


Ayvanın içinde neler var? Ayvanın Besin Analizi

Çoğu meyve gibi, Ayva da A Vitamini, B Vitamini ve C Vitamini, yüksek lif, yüksek potasyum, bakır, selenyum, çinko, fosfor, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir. Doymuş yağ, sodyum oranı çok düşüktür.

Şimdi Ayva tüketerek elde edebilecek faydalar nelerdir onları listeleyelim.

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı? | Ayva sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketilecek meyvelerden biridir

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı? | Ayva sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketilecek meyvelerden biridir


Ayvanın faydaları nelerdir?

  • Yüksek tansiyon hastaları, eğer tansiyon dengelemek istiyorsa, doktoruna danışarak, beslenmelerine kesinlikle ayva eklemelidir.
  • İshal durumunda düşünmeden Ayva yenebilir. Çünkü yüksek liflerle bağırsakların çalışmasını tekrar düzenleyebilirsiniz.
  • Antioksidan olarak ciddi faydaları vardır. Ayvada polifenolik bileşiklerin varlığı nedeniyle şaşırtıcı antioksidan özelliklere sahiptir. Bu antioksidanlar, vücutta bulunan serbest radikallerle mücadele ederek, yaşlanmayı yavaşlatır ve kardiyovasküler hastalıkların ve felçlerin oluşumunu önleyebilir.
  • Zayıflamak isteyen kişiler ayva meyvesini mevsiminde tüketebilir. 100 gramlık Ayva püresinde yaklaşık olarak 57 kalori bulunmaktadır. İçindeki doymuş yağ oranının çok düşük olması ve lif kaynağı olmasından dolayı zayıflama diyetlerinin gözdesi olabilir.
  • Mide bulantıları için, haşlanmış veya fırınlanmış ayva bulantı ve kusmayı giderir. İyi bir diüretik olarak, sıvı birikimini gidermeye yardımcı olur. Sabah kalktığınızda mide bulantısı var ise, ayva yiyebilirsiniz. Ayva, balla karıştırıldığında, kolit, ishal, kabızlık ve bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olabilir.
  • Ayva şurubu hemoroid tedavisinde kullanılır.
  • Ayva, Stres dindirir. Ayva’daki çeşitli antioksidanlar stresin hafiflemesine ve sakin bir zihin sağlanmasına yardımcı olur.
  • Ayvanın Anti inflamatuar özelliği vardır. Olgun 1 adet Ayva, C vitamininin zengin bir kaynağıdır ve önerilen günlük ödenek (RDA) yaklaşık % 25’ine katkıda bulunur. C vitamini bağışıklığı artırmaya yardımcı olur ve inflamatuvar durumların tedavisinde yardımcı olur. Ayrıca anti-alerjik özelliklere sahiptir. Meyve ve tohum özü, atopik dermatit ve sistit tedavisinde kullanılabilir. Alerji rahatsızlığı olanlara gıda ürünlerinin hazırlanmasında da kullanılabilir.
  • Ayvanın Antiviral özelliği vardır. Araştırmalarda, ayva meyvelerinin antiviral özellikleri açısından zengin olduğunu göstermiştir. İçindeki fenolikler, anti-influenza aktivitesine ve antioksidan özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığı ve diğer viral patojenlere karşı korunmaya yardımcı olur.
  • Kan Basıncını Düşürür. Potasyum bulunan besinler, açısından en zengini ayva meyvesi yüksek tansiyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olur .
  • Ayva yiyerek Kolesterol seviyelerini düşürebilirsiniz. Düzenli olarak tüketilen ayva meyveleri, kalpteki kalbi sağlıklı tutarak kandaki LDL’yi veya kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Ayva Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Ayvanın antioksidan özellikleri vücudun serbest radikallere karşı savaşmasına ve kötü kanser hücrelerini yok etmesine yardımcı olur. Ayva meyvesinin hamurundaki granüller tanenler olarak bilinen sıkıştırıcı bileşikleri, yani kateşin ve epikateşin içerir. Bu tanenler mukoza zarlarını, kolondaki kansere neden olan toksinler ve kimyasallara bağlayarak kanserlerden korur.
  • Ayva, Karaciğer ve Göz Hastalıklarında etkilidir. Düzenli olarak ayva tüketimi, karaciğer ve göz hastalıklarına yakalananlar için faydalıdır. Çin Tıbbında, ayvanın çekirdekleri kaynatılarak, göz problemleri, boğaz ağrısı ve mukus zarlarının iltihaplanmasını sağlayabilen bir jöle hazırlamak için kullanılır.
  • Ayva çekirdekleri boğaz ağrısı ve ses kısılmasına iyi gelir. Yazımızın sonundaki ayva çekirdeği ile stres çayı tarifine bakın.
  • Ayva yağının faydaları ise, terlemeyi engeller, kalbi, karaciğeri ve mideyi güçlendirir.
  • Ayva suyunun faydaları içinde, kardiyovasküler hastalıklar, solunum rahatsızlıkları, anemi ve astım tedavisinde yardımcı olabilir. Düzenli tüketimde, tüberküloz, dizanteri ve hepatik yetmezlik tedavisinde de yardımcı olabilir.
Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı? | Ayva tatlısı hiç yediniz mi?

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı? | Ayva tatlısı hiç yediniz mi?


Ayvayı nasıl tüketmeliyiz?

Sonbahar ve Kış mevsiminde ayvayı bolca tüketmelisiniz. Ayva evlerin iç kısmında sıcaktan ziyade, balkon kısımlarında saklanabilir. Kesildiğinde açıkta bekletilmeden tüketilmeli.

Ayvaları derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.

Ayva Kompostosunu yaparken içine kesinlikle şeker atmayınız.

Ayrıca Sakinleşmek ve günün stresinden kurtulmak için, kesinlikle Ayva çekirdeğini parçalamadan kullanabileceğiniz bir çay yapabilirsiniz. Ayva çekirdeği çayı tarifini kısaca anlatalım.

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı? | Günün stresini Ayvanın içindeki çekirdeklerinden yapılan çayı içerek atabilirsiniz

Potasyum deposu Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva çekirdeği zararlı mı? | Günün stresini Ayvanın içindeki çekirdeklerinden yapılan çayı içerek atabilirsiniz


Ayva çekirdeği ile Stres çayı

  • 7 adet ayva çekirdeği ama kesinlikle parçalanmadan bütün halinde,
  • 1 tatlı kaşığı ıhlamur çiçeği
  • 1 dilim ayva
  • 1,5 su bardağı kaynar  doğal kaynak suyu

Bir porselen demlik içinde önce kaynar suyu koyun ve içine yukarıdaki malzemeleri atın. Ağzını kapatın ve 10 dakika demlenmesine izin verin. Bu çay hem ses kısıklığına hemde üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelerek, boğazın yumuşamasına neden olacaktır.

Diğer tüm meyveler gibi, ayva meyvesini normal beslenme alışkanlığına eklemeniz gerekmekte.

Yazımız ilginizi çektiyse arkadaşlarınızla paylaşmak ister misiniz? Değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.