DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Doğal multivitamin Fındık yaşlılar için neden önemli bir besin?

Doğal multivitamin Fındık yaşlılar için neden önemli bir besin?

Fındığın yararları herkes tarafından biliniyor, ancak ileri yaştaki yetişkinler için neredeyse çoklu vitamin hapı görevi görüyor. Bilimsel olarak Fındık yaşlılar için neden önemli bir besin? olduğunu yazımızda okuyabilirsiniz.


Fındık yaşlılar için neden önemli bir besin?

Oregon Devlet Üniversitesi’nde (OSU) yapılan yeni bir araştırmaya göre birkaç ay boyunca yeterli miktarda (günde 50-60 gram) fındık tüketen ileri yaşlardaki yetişkinlerin iki ana mikro besin maddesi olan magnezyum ve E-vitamini seviyelerinde önemli bir artış gözlemlendi.

Araştırmada 55 ve üzeri yaştaki 32 katılımcı 16 hafta boyunca günde 57 gram fındık tüketti. Sonuçta kandaki magnezyum ve tokoferol (vitamin E) seviyelerinin arttığı gözlemlendi.

Sonuçları Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan araştırma toplumda yaygın bir soruna netlik kazandırıyor, zira çok sayıda yaşlı bu mikro besin maddelerini yeterli miktarda tüketmiyor.

İleri yaşta bu mikro besin maddelerinin düşük seviyede bulunması Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere yaşlılıkla bağlantılı çok sayıda sağlık sorununu beraberinde getiriyor.

OSU’deki Linus Pauling Enstitüsü’nden araştırmacı yazar Alex Michels, ilk defa beslenmeyle ilgili bir araştırmanın yalnızca yaşlıları odağına aldığına dikkat çekiyor.

OSU Halk Sağlığı Fakültesi öğretim üyesi Maret Traber, fındığın E vitamini seviyesini nasıl artırdığını araştırdı. Bu amaçla E vitamini metaboliti olan yeni bir biyo-markör (alfa tokoferol metabolit) kullandıklarını işaret eden Traber, şöyle konuşuyor:

“İleri yaştaki yetişkinlerde kandaki alfa-tokoferol seviyelerindeki değişiklikleri belirlemek oldukça zordur. Bu nedenle yalnızca idrarda ne kadar miktarda E vitamini kataboliti olduğuna bakarız. Katabolit yalnızca vücuda yeterince E vitamini giriyorsa artar. Yapılan araştırmada neredeyse bütün katılımcılarda katabolit seviyesinin arttığı gözlemlendi. Bunun yanı sıra glikoz ve kötü kolesterolde düşüş, magnezyum seviyelerinde ise artış gerçekleşti.”

Traber, bütün bunların fındık yemenin faydalarına ışık tuttuğunu belirtiyor. Ayrıca fındığın bu araştırmada incelediklerinden daha fazla faydası bulunduğunu söyleyen Traber, “Fındık sağlıklı yağ, çinko ve B6 vitamini kaynağı. Multivitamin hapları kullanmayı sevmeyen insanlar için fındık doğal multivitamin deposu” diyor.

İlgili linkMultivitaminler işe yarıyor mu? Multivitamin hapları kullanmalı mı?

Fındık sadece yaşlı beslenmesi için değil 7’den 77’ye günde 1 avuç fındık uzmanlarca öneriliyor.


Fındığın içinde neler var? Fındığın besin analizi

Fındık, E vitamini, manganez ve bakır gibi zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ek olarak, yüksek oranda omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içerirler.

Fındık harika bir besin profiline sahiptir. Her ne kadar kalorileri yüksek olsalar da, besinler ve sağlıklı yağlarla doludurlar.

Bir avuç yaklaşık 28 gram veya yaklaşık 20 tam çekirdek fındığın besin analizi şöyledir:

  • Kalori: 176
  • Toplam yağ: 17 gram
  • Protein: 4.2 gram
  • Karbonhidrat: 4,7 gram
  • Lif: 2.7 gram
  • E Vitamini: RDI’nin% 21’i (RDI: günlük alınması gereken miktar)
  • Thiamin: RDI’nin % 12’si
  • Magnezyum: RDI’nin% 12’si
  • Bakır: RDI’nin% 24’ü
  • Manganez: RDI’nin% 87’si
  • Fındık aynı zamanda iyi miktarda B6 vitamini, folat, fosfor, potasyum ve çinko içerir.

Ek olarak, zengin bir mono ve doymamış yağ kaynağıdır ve oleik asit gibi iyi miktarda omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içerir.

Ayrıca, bir avuç porsiyon RDI’nin yaklaşık % 11’ini oluşturan 11.2 gram diyet lifi sağlar.

Bununla birlikte fındık içindeki Phytic Acid günlük tüketimi fazla olunca, demir ve çinko gibi bazı minerallerin emilimini azalttığı yönde çalışmalar görülmüştür.

Fakat fındığın yararları en yüksek seviyede alınması için çiğ fındık yani iç kabuğuyla yenmesi gerekir. En önemli 4 faydası fındık yemeniz için en önemli nedenlerden biridir.

  • Fındık, yüksek konsantrasyonlarda sağlıklı yağları sayesinde, enflamatuar belirteçlerle azalmıştır.
  • Fındıkta yüksek konsantrasyonda bulunan antioksidan bileşikler, vitaminler ve mineraller, anti-kanser özelliği taşımaktadır.
  • Kalbi koruyan fındığın içinde yüksek konsantrasyonlarda antioksidanlar ve sağlıklı yağlar antioksidan potansiyelini artırabilir ve kandaki kolesterol seviyelerini düşürebilir. 
  • Badem ve ceviz gibi fındığın da kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.